Bangkok

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bangkok image

Het Noorden van Thailand - dag 1

Bangkok
Thailand
IngerHollebeek

Het Noorden van Thailand - dag 1

Hij is overal. Op het vliegveld, in winkels en zelfs metershoog op de gevels van gebouwen. Koning Bhumibol glimlacht je in Bangkok van alle kanten toe. De inmiddels 85-jarige vorst van Thailand is niet alleen de langst zittende monarch ter wereld, maar hier in de Thaise hoofdstad lijkt hij ook nog eens de meest geliefde.

En ook bij ons hotel siert een portret van de koning en zijn vrouw Sirikit de ingang. De Shanghai Mansion ligt middenin Chinatown en we hadden geen betere keuze kunnen maken, zien we als we onze kamerdeur openen. We voelen ons als Chinese concubines die hun slaapvertrekken betreden. Vergeelde foto’s van het oude China die aan de ossenbloedrode muren hangen, mahonie¬houten kasten en paarspluchen gordijnen maken ons gevoel compleet.

Al in de 14e eeuw zetten Chinese handelaren voet op Thaise bodem. Ze droegen zo sterk bij aan de bloei van de economie van Ayutthaya – destijds de hoofdstad van Thailand - dat ze de enige buitenlanders waren die toegelaten werden binnen de stadsmuren. En omdat er tot het begin van de 19e eeuw weinig Chinese vrouwen mee emigreerden naar Thailand, waren huwelijken tussen Thais en Chinezen heel gewoon. Zo komt het dat bijna elke Thai wel wat Chinees bloed door zijn of haar aderen heeft stromen, ook koning Bhumibol.

Dus waar kunnen we onze verkenningstocht van Bangkok beter beginnen dan in Chinatown? Een klamme warmte overvalt ons als we het hotel uitstappen. Linten met Thaise vlaggetjes en helderrode lampionnen zijn over de straat gespannen. De meeste huizen en winkels tellen slechts een of twee verdiepingen waar airco’s, een wirwar van electriciteitsdraden en luidsprekers tegenaan zijn geplakt.

Het draait hier om eten, dat wordt meteen duidelijk. Al mijn zintuigen worden aan het werk gezet. De lucht is doordrongen met geuren van versbereid voedsel. De stoep staat volgebouwd met eetstalletjes en kraampjes met groente en fruit, zoals durians, granaatappels en netjes in kleine torentjes opgestapelde appels en mandarijnen. Voor een winkel staat een tafel waarop pekingeenden liggen uitgestald. En is dat een varkenshoofd dat ernaast ligt?

Een straat verderop vraag ik aan een verkoper wat toch die soort van sponzen zijn in die enorme, doorzichtige plastic zakken. Het blijken vissenmagen. We proberen ze maar niet uit en keren terug naar de Shanghai Mansion voor het diner. In een tuk tuk, die met de groenroze bekleding en knipperende lichtjes veel weg heeft van een kermiswagentje, maken we ’s avonds een tour door de rest van Bangkok. De stad lijkt nog lang niet van plan te gaan slapen en trekt als een film aan ons voorbij. We rijden langs het Grand Palace en de Wat Phra Kaew, het monument van koning Rama V en eindigen weer in Chinatown, dat zo mogelijk nog drukker lijkt dan overdag. En nog uren nadat ik in slaap ben gevallen, blijven de beelden van deze geweldige stad door mijn dromen dwalen.



Informatie over Thailand op de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nl

Vlieg naar Thailand met Eva Air: www.evaair.com
* EVA Air vliegt 3 x week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok en terug elke dinsdag, donderdag en zaterdag
* Prijs vanaf: EUR 689,00 (all-in, retour) Amsterdam - Bangkok

Diethelm Travel organiseert landarrangement en excursies in Thailand www.diethelmtravel.com

Foto's

1f001.jpg
1f001.jpg
IngerHollebeek
f7747.jpg
f7747.jpg
IngerHollebeek
2dee4.jpg
2dee4.jpg
IngerHollebeek