Bangkok door de ogen van locals image
Lkoedam

Bangkok door de ogen van locals

Het Detroit van Azië, het Parijs van het verre oosten; kunnen zulke uiteenlopende clichés betrekking hebben op één stad? Als het over Bangkok gaat wel. De Thaise metropool aan de golf van Thailand is de afgelopen halve eeuw ingrijpend gemoderniseerd. In een chaotische wirwar van oud en nieuw staan eeuwenoude tempels en pagoden ingeklemd tussen trendy hotspots. De meeste kanaaltjes die in de jaren vijftig nog tussen de huizenblokken stroomden hebben plaats gemaakt voor driebaans highways waar de skytrain op een monorail overheen zoeft. Maar de stad kent ook z’n feeërieke kanten. In de heiligdommen van de ‘oude stad’ en op de kleurrijke marktjes van Chinatown klopt het historische hart van Bangkok. Hier, in een labyrint van straatjes en steegjes stallen kooplui dagelijks hun exotische waren uit en draaien Aziaten in hemdsmouwen verse noedels in de straattoko’s. In de kolommen van het Amerikaanse reisblad Travel & Leisure werd Bangkok beschreven als één van de meest geliefde steden ter wereld. Juist het welhaast groteske contrast tussen moderniteit en authenticiteit maakt deze hogedrukpan van cultuur en bedrijvigheid zo aantrekkelijk!



Foto:Martijn Heil



Authenticiteit versus moderniteit



Naam: Natchita (Jean) Sripanya

Beroep: Net afgestudeerde marketing studente aan de universiteit van Bangkok.

Woont in: Bangna, buitenwijk van Bangkok.

Bijzonder aan Bangkok: Deze stad slaapt nooit.

Uitspraak: Londen en Parijs verbleken bij het uitgaansleven van Bangkok.



Eten met vrienden doe ik het liefst in m’n eigen buurt. In de open houten hutjes van restaurant Kai Ban Yang Koa Sran Kang bijvoorbeeld. Er worden hier voornamelijk gerechten uit de I-san geserveerd, een arm gebied in het noord oosten van Thailand. Vooral de in grof zeezout op houtskool gegrilde vis is een aanrader. Voor vier euro eet je hier als een vorst.



Een avondje stappen eindig ik vaak in de Julie pub, een van de weinige cafés in de buurt waar je op het buitenterras nog kunt eten en drinken tot de zon op gaat. Veel uitgaansgelegenheden moeten tegenwoordig om 1.00 uur al sluiten, maar Julie niet! Bier schenken ze in drie liter kannen met ijsblokjes voor 250 bath (eur. 5). Op vrijdag avond ga ik hier graag naartoe vanwege de life bands die er spelen.



Mijn vriendinnen en ik houden van shoppen. Net zoals veel andere hoogopgeleide Thai zit ik meestal krap bij kas. Voor het World Trade Center is een avondmarkt met goede, goedkope kleding.



Het ultieme koopjes walhalla is de Chatuchak Weekend Market. Wel buiten het centrum maar zeker een aanrader. Van jonge hondjes tot antieke boeddha beelden, van meubels tot voedsel. Alles op deze grootste markt van Thailand met haar achtduizend shops is voor de laagst mogelijke prijs te koop.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.