Andaman kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stilte op Koh Mook

Andaman kust,
Thailand


Koh Mook is een piepklein Thais eilandje in de Andaman zee, waar het heerlijk rustig is. De naam wordt ook wel eens geschreven als Koh Muk, wat parel-eiland betekent in het Thais. Die naam is niet zo gek gevonden, want het is echt een pareltje als je niet teveel van luxe en levendigheid houdt. Want voor bruisende beachparty's, ritjes op de bananenboot en wilde nachten moet je hier niet zijn.

Op het eiland is alles te voet te bereiken. Je loopt binnen een dik half uur van de pier aan de ene kant naar het bekendste strand Charlie Beach aan de andere kant van het eiland. Onderweg passeer je wat vissersdorpjes misschien, op palen gebouwd in verband met de getijden. De bewoners wuiven je vriendelijk tegemoet of staren je wat verbaasd na. Overal lopen geiten, hanen of honden door de straten. Het is een uniek sfeertje dat je geweldig vindt, óf helemaal niets. Sommigen zullen het saai vinden, maar wij vonden het een verademing.

Er zijn wel wat resorts en winkeltjes, dus je bent niet direct deelnemer van Expeditie Robinson. Maar het is niet te vergelijken met andere toeristische Thaise eilanden. Wij kampeerden in een tentje aan zee, en toen ik bij het vallen van de avond om de hoek ging kijken, trof ik dit stille landschap aan. Werkelijk geen enkel geluid behalve het kabbelende water. Bijzonder!