Noord Taiwan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Taiwan image

UFO's in Taiwan

Noord Taiwan
Taiwan
Awesomemore

UFO's in Taiwan

Het spookt er, er zouden mensen zijn vermoord en er gebeuren onverklaarbare verkeersongelukken. Geruchten genoeg als het over de ruines in Sanjhih, Taiwan, gaat. De Nederlandse historie van Taiwan fungeert ook als brandstof voor de geruchtenmachine. Tijdens de bouw zouden er duizenden skeletten zijn gevonden, afkomstig van Nederlandse zeelieden die in de 17e eeuw Formosa ‘ontdekten’. Sloopmachines maken nu een eind aan al deze verhalen. Nog even en de UFO’s van Sanjhih zijn gevlogen.

Eind jaren 70 is men begonnen met de bouw van wat uiteindelijk een resort had moeten worden voor vermogende Taiwanezen. Een uurtje rijden van de bruisende hoofdstad Taipei verrezen futuristische bouwwerken. Fel gekleurde vliegende schotels die half boven zee lijken te zweven. Nu staan ze er flets, verlaten en vervallen bij. Alsof de buitenaardse bestuurders hun ruimtevoertuigen niet tijdig konden afremmen en ze bij de landing op aarde in de grond boorden. Het complex wordt bewaakt door een gigantische draak. Maar ook hij kan het niet beschermen tegen de nakende ondergang.

De UFO woningen zijn nooit verder gekomen dan de onbewoonde staat. Het bedrijf dat dit bizarre plan bedacht en uitvoerde ging tijdens de bouw failliet. Een gevolg van de vloek die over de grond hangt volgens veel Taiwanezen. Nederlandse zeelieden die in hun eeuwige rust werden verstoord?

De vliegende schotels worden nu afgebroken. Begrijpelijk gezien de staat waarin ze verkeren, maar tegelijkertijd is het doodzonde. Het is een soort industrieel, of in elk geval architectonisch erfgoed. De huizen prikkelen de fantasie. Hoe optimistisch was de Taiwanese bevolking eind jaren 70, begin jaren 80? Wie had het lef om te creëren in een maatschappij die juist aan het groeien was door (goedkoop) te kopiëren? Wat is de invloed van de geruchten over geesten, ongeluk en spoken geweest? Vragen die onbeantwoord blijven en helaas steen voor steen worden afgebroken.

Foto's

976b9.jpg
976b9.jpg
Awesomemore
13ed4.jpg
13ed4.jpg
Awesomemore
efe21.jpg
efe21.jpg
Awesomemore