West Syrië

'459950' door pensionado '459950' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Filmopname in Krak de

pensionado

Toen wij in 2010 het beroemde kruisridderkasteel Krak des Chevaliers in Syrië bezochten, vond daar juist een filmopname plaats. Er liepen overal figuranten in de meest bizarre kledij rond, want het moest de faraonische tijd verbeelden. Ik dacht meteen aan “Angélique et le Sultan”, een mierzoete draak van een film uit 1968 waarvan ik bij toeval een opname in het Romeinse amfitheater van El Djem (Tunesië) meemaakte. De hoofdrolspeelster werd hardhandig in een harem opgenomen en schreeuwde voortdurend: Joffrey …..... je souffre!!!

'457359' door pensionado '457359' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Vergane glorie

pensionado

Wij zijn allebei gek op oude steden en archeologie. In een land als Syrië waren we dan ook in ons element. Al stonden er nog slechts schamele resten, als de plaats van groot cultureel historisch belang was, genoten we alleen al om er te zijn. Helaas speelt zich in dit prachtige land nu een grote tragedie af. Dit zijn wat resten van het koninklijk paleis van de antieke stad Ugarit die niet ver van de kust van de Middellandse Zee lag. Opgravingen hebben aangetoond dat deze plek al 7.000 jaar voor onze jaartelling bewoond was. Rond 3.000 v.C. was het een belangrijke havenstad die handel dreef met Cyprus, Egypte en Mesopotamië. Nu bloeien en geurt het er naar wilde planten en bloemen en heerst er die verstilde, melancholieke sfeer van vergane glorie.

'309561' door larsu '309561' door larsu

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Zuilengalerij van...A

larsu

Apamea (ookwel bekend als Afamia) is voornamelijk bekend vanwege zijn zuilengalerij, de langste ter wereld. Volgens sommige informatie 1.2km, volgens andere 1.8km. We hebben het niet nagemeten maar het was in ieder geval indrukwekkend lang! En er stond nog een heel groot deel van de zuilen (ik meen zo'n 1200 stuks) overeind. Het landschap, met uitzicht op de Ghab valei, was ook zeer de moeite waard.

'457377' door pensionado '457377' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Reidans

pensionado

Op een parkeerterrein bij de citadel van Masyaf dansen studenten al zingend een blije reidans. De mensen van Syrië waren allemaal zo buitengewoon vriendelijk en aardig. Als ik aan onze ontmoetingen terugdenk, vraag ik me steeds af hoe het nu met ze zal gaan. Zijn deze jongens nog in leven?

'258102' door herman m '258102' door herman m

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Café Bagdad

herman m

Woestijnland in de omgeving van Bagdad café bij Al Busayri, gelegen langs de weg van Damascus naar Tadmur (Palmyra) . Er zijn wel drie Bagdad cafés vlak bij elkaar. Deze worden allemaal door één familie gerund. Dit is tevens een hoofdroute naar Bagdad. Vanaf deze plaats is het nog een relatief korte afstand tot de grens met Irak. Zie ook mijn blog “Van cursus Arabisch tot Mansaf”.

'255647' door herman m '255647' door herman m

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Kruisvaarders

herman m

De Krak des Chevaliers is een imposante burcht in west-Syrië in de omgeving van Homs. De Krak is hét symbool van de kruistochttijd en was een steunpunt van de Hospitaalridders, die meer bekend zijn onder hun latere naam 'Maltezer Orde'. De naam 'Krak' komt uit het Syrisch, een oude vorm van Aramees, en betekent 'burcht'. Het ligt op een 650 meter hoge heuvel en door zijn strategische ligging kon destijds de enige weg van Antiochië naar Beiroet onder controle worden gehouden. Het kasteel is enkele malen zonder succes belegerd, onder andere door Nur ad-Din en zijn opvolger Saladin. In 1271 werd het met behulp van katapulten veroverd door de Mamelukken onder leiding van sultan Baibars. Jeruzalem was al gevallen, en het kasteel was een van de laatste christelijke buitenposten.

'329420' door pensionado '329420' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Draagbare prinses

pensionado

Ook dit is handarbeid, want je zult in een filmset maar tig keer opnieuw moeten sjouwen met deze draagbaar waarop een “prinses” gezeten is. En tot overmaat van ramp roept de regisseur dan tóch weer dat er iets mis gegaan is. Maar dat is ook geen wonder met al die toeristen die gewoon het beroemde kasteel willen zien en dwars door het beeld struinen. Dit overkwam ons toen wij vorig jaar Krak des Chevaliers bezochten.

'40828' door JannavEek '40828' door JannavEek

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Kruisvaarderskasteel

JannavEek

(een scan) Het kruisvaarderskasteel Crac Des Chevaliers is een kasteel dat erg tot de verbeelding spreekt. Het ligt bovenop een heuveltop en beslaat een enorm terrein. Er zijn duistere gangen, exercitieterreinen, oude kapellen en geheimzinnige hoekjes. Ik was hier in 2002.

'258458' door herman m '258458' door herman m

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Drinkend hert

herman m

Dit drinkend hert maakt deel uit van een Byzantijnse mozaïekvloer, dat circa 25 jaar geleden in Tayyibat Al-Imam, gelegen tussen Hama en Aleppo, is ontdekt door een boer tijdens het ploegen van zijn land. Het is de grootste mozaïekvloer in Syrië. Zie ook mijn tip over de toevallige ontdekking van de mozaïekvloer. Ook wordt deze genoemd in mijn blog “Van Moeder van Mohammed tot pistachebomen”.

'255652' door pensionado '255652' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Filmset

pensionado

In het reusachtige kruisridderkasteel Krak des Chevaliers werden tijdens ons bezoek filmopnames gemaakt. De prinses zagen we vele malen door slaven rondgedragen worden. Telkens weer brulde de regisseur door de megafoon en moesten alle bezoekers de filmset verlaten. Op het dak staan de toeristen verbijsterd toe te kijken.

'258569' door herman m '258569' door herman m

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Umm Mohammed

herman m

De familie van Umm Mohammed (letterlijk: moeder van Mohammed), waar we in een bijenkorfhuisje gastvrij werden onthaald op thee. De familie woont op een boerenerf op een afstand circa 20 km van de West-Syrische stad Homs. In bepaalde streken in Syrië is het gebruikelijk, dat mensen na de geboorte van hun oudste kind een nieuwe naam daarvan afleiden en vanaf dat moment die naam gaan voeren. In dit geval heet het oudste kind Mohammed. We werden ontvangen door vader en moeder en hun jongste dochter van 19 jaar. Deze dochter is nog niet getrouwd, doordat ze een verstandelijke beperking heeft. Anders is het ongebruikelijk dat een meisje van 19 jaar nog thuis woont, meestal trouwen ze al vóór die leeftijd. Op de foto heb je een doorkijkje naar de keuken. De behuizing is naar onze begrippen primitief, maar leuk om te zien. Ik heb overigens de indruk dat de mensen tevreden zijn met hun bestaan. Doordat een bijenkorfhuisje naar verhouding hoog is en beschikt over relatief dikke muren, is het binnen heerlijk koel. Voor een verdere beschrijving van de situatie ter plekke verwijs ik ook naar mijn blog “Van Moeder van Mohammed tot pistachebomen”.

'257713' door jomo01 '257713' door jomo01

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

APAMEA

jomo01

Apamea, een gigantische stad die tijdens het Romeinse keizerrijk maar liefst 200.000 inwoners telde. Er staat nog een kilometerslange rij aan zuilen overeind. Deze site heeft voor ons een bijzondere betekenis omdat de leiding over het opgravingterrein al sinds enkele generaties in Belgische handen is. De antieke mozaïeken zijn ondergebracht in een indrukwekkende Ottomaanse karavanserai.

'273759' door pensionado '273759' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Afmattend werk

pensionado

Op de binnenplaats van het beroemde kruisridderkasteel Krak des Chevaliers werden filmopnames gemaakt waarbij het decor de illusie moest geven dat het zich in het oude Egypte afspeelde. Er stonden tientallen figuranten in de hete zon te wachten tot het moment dat de regisseur voor de zoveelste maal door zijn megafoon brulde. Dan kwamen ze allemaal in beweging, gingen met elkaar praten en over de “markt” lopen, maar telkens moest de scène weer opnieuw, vaak omdat een toerist zich tussen de spelers bevond! Als dat geen afmattend werken is....

'258218' door herman m '258218' door herman m

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Nieuw dorp

herman m

Deze foto is genomen vanaf de Krak des Chevaliers oftewel Qalaat al-Hosn. Dit is het grootste en best bewaard gebleven Frankische kasteel in het Midden Oosten, daterend uit de tijd van de kruistochten. Ook nu is het fascinerend om te zien hoe het 600 m hoog gelegen kasteel steeds het gezichtsveld inglijdt,vanwaar je ook kijkt. Als je er vlakbij staat word je je pas bewust van de steilte van de berg waarop het kasteel ligt. Sinds 1927 is er door verschillende archeologische missies aan de conservatie van de burcht gewerkt. Hiervoor moest men de bevolking die zich gevestigd had in de ruïnes uit het kasteel verwijderen. Men gaf hen een nieuw dorp, gebouwd aan de voet van het kasteel. Vanuit de toren van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over dit dorp en de omgeving. Je bent hier dichtbij Libanon en het Anti-Libanon gebergte.

'168426' door wkoers96 '168426' door wkoers96

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Palmyra 3

wkoers96

Palmyra 3

'535505' door Irenesophie '535505' door Irenesophie

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Een van de mooiste...

Irenesophie

Van de gebaande paden gaan, real outdoor adventure. Het is iets wat iedereen met reiskoorts graag wil. Syrië is, zeker op dit moment, zo'n bestemming die de meeste mensen liever overslaan. Maar laat daar nu net een van de mooiste watervallen ter wereld liggen die zich in helderblauw water stort en overgaat in een prachtige wildwaterstroom, tussen de groene mediteraanse begroeiing die je bereikt na een mooie klim. Het gebied dat grenst aan de Golan hoogtes is sinds 1967 bezet door Israël en daardoor bereikbaar vanuit Israël, terwijl je officieel staatsrechtelijk op Syrisch grondgebied staat, waar de strijd nog niet definitief gestreden is. Zolang het conflict voortduurt houden VN-militairen het gebied onder controle, waardoor het veilig is voor toeristen om dit gebied te bezoeken. Wil je echt op avontuur? Dan mag je deze prachtige bestemming niet missen!

'99673' door travelmouse '99673' door travelmouse

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Zonsondergang in...Ma

travelmouse

In Maluula spreekt de bevolking nog steeds Aramees en er is een hele bijzondere kerk die in de rotsen is uitgehouwen

'256767' door jomo01 '256767' door jomo01

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Transport met ezels

jomo01

Deze foto gemaakt in Latakia aan Saladins burcht. De realisatie van dit imposante bouwwerk is echter een eer die toekomt aan de de Byzantijnen en later de kruisvaarders.Maar vermits Saladin het kasteel van de kruisvaarders had veroverd,draagt het nu zijn naam.

'311043' door larsu '311043' door larsu

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Slapend rijk worden..

larsu

Deze jongeman in Aleppo hield er een zeer slimme verkooptechniek op na: niet meteen aanspreken (want dan lopen de toeristen meteen door), maar eerst rustig laten kijken. En als ze dan iets willen kopen dan spreken ze hem vast wel aan. Wie zei er dat mannen in moslim-landen geen harde werkers waren???

'270973' door pensionado '270973' door pensionado

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Moeder en kind

pensionado

Bij de bergplaats Maalula loopt een nauwe, door steile wanden omgeven doorgang door de rotsen, het heeft veel weg van de Siq bij Petra. Deze zou op wonderbaarlijke wijze zijn ontstaan om aan de heilige Thecla een ontsnappingsroute te bieden. Deze leerling van de apostel Paulus, en een van de eerste christelijke martelaren, werd door soldaten achtervolgd die haar wilden doden. In die kloof kwam ik deze moeder met kind tegen. Zij lijken mij uit Libanon afkomstig, te oordelen aan het knappe uiterlijk van de moeder.

'435165' door frankbeunk '435165' door frankbeunk

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Crac des Chevaliers

frankbeunk

Crac des Chevaliers is a Crusader castle in Syria and one of the most important preserved medieval castles in the world. The castle of Crak des Chevaliers has been recognised by UNESCO as a World Heritage Site.

'423425' door koenenhe '423425' door koenenhe

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Een bloemetje voor...

koenenhe

Ik zag deze moeder met haar zoontje bij een ruine, jaren geleden. Toen kon je goed reizen door Syrie, de mensen waren heel vriendelijk. Dit trof me toen al. Als je nu denkt, wat zou er van dat jongetje geworden zijn? Aan welke (van de vele?) kanten zou hij staan?

'168423' door wkoers96 '168423' door wkoers96

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Palmyra

wkoers96

Palmyra

'192474' door jomo01 '192474' door jomo01

SyriëWest Syrië

SyriëWest Syrië

Mooie jongen

jomo01

Deze jongen gefotografeerd in Ugarit (In deze stad kwam één van de eerste alfabetische systemen tot ontwikkeling).