West Syrië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Syrië image

Van Moeder van Mohammed tot pistachebomen

West Syrië
Syrië
Herman m

Van Moeder van Mohammed tot pistachebomen

Voor we vanuit Tadmur vertrekken brengen we nog een bezoek aan het Palmyramuseum. Het is een klein museum met een flinke collectie oudheden.
Een kilometer of 30 vóór Homs stoppen we bij een bijenkorfhuisje (zie foto 1). Het huisje is van Umm Mohammed (letterlijk: moeder van Mohammed). In bepaalde streken is het gebruikelijk, dat mensen na de geboorte van hun oudste kind hun nieuwe naam daarvan afleiden. In dit geval heet het oudste kind dus Mohammed. We worden ontvangen door vader en moeder en hun jongste dochter van 19 jaar. Deze dochter is nog niet getrouwd, doordat ze een verstandelijke beperking heeft. Anders is het ongebruikelijk dat een meisje van 19 jaar nog thuis woont, meestal trouwen ze al vóór die leeftijd. We drinken een kopje thee en mogen de beide huisjes die aan elkaar zijn gebouwd bekijken. Het ene huisje bevat de keuken, de andere is de woon- annex slaapkamer. Doordat de huisjes hoog zijn en relatief dikke muren hebben, is het er heerlijk koel. In de gegeven situatie wordt er niet meer gewoond in het bijenkorfhuisje . We mogen de woning waar de familie nu woont ook bekijken. Omdat er geen elektriciteit is, gebruiken deze mensen een aggregaat om stroom op te wekken. Volgens een kleinzoon die ineens tevoorschijn komt, wordt de elektriciteit opgewekt door te trappen op een fiets. Op het erf is een hok waarin wat kleinvee rondscharrelt.
Wanneer we verder rijden, zien we langs de weg tussen Homs en Hama een groot stuwmeer met een dam. Langs de hoofdweg verkopen jongens verse vis (zie foto 2). In Hama eten we bij restaurant Four Noria waar jongens vanaf grote waterschoepen ofwel noria’s duiken in de rivier Orontes (zie eerdere tip). Daarna maken we een stadswandeling langs verschillende noria’s en door het oude centrum, waar we o.a. een bezoek brengen aan een oude hammam (zie foto 3). Hoewel er op dat moment geen klandizie was rook je nog duidelijk de zwetende lijven!
Zo’n 20 km ten noorden van Hama in de richting van Aleppo brengen we een bezoek aan Tayyibat Al-Imam. Daar is een mozaïekvloer uit de Byzantijnse periode, toevallig ontdekt door een boer tijdens het ploegen van het land, circa 25 jaar geleden. Telkens wordt er door een beheerder een stukje van de vloer natgespoten, waardoor de kleuren goed tot uitdrukking komen (zie foto 4 en tip).
In de omgeving Tayyibat al-Imam stoppen we voor het maken van enkele foto’s bij pistache- en olijfbomen. ‘s Avonds eten we in restaurant Al-Andalib in Baronstreet in Aleppo, naast het beroemde Baronhotel, waar ooit grootheden als Lawrence of Arabia, Agatha Christie en Churchill vertoefden.

Foto's

d5aa8.jpg
d5aa8.jpg
Herman m
28e3e.jpg
28e3e.jpg
Herman m
386ca.jpg
386ca.jpg
Herman m