Noord Syrië foto's & tips

'280106' door pensionado '280106' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Zoete lekkernijen

pensionado

Thema Eten: Ma’arat an-Nu’aman, ten zuiden van Aleppo, is een levendig marktplaatsje met een gruwelijke historie. Hier werden in 1098 na een beleg door de kruisvaarders duizenden mensen afgeslacht. Maar het gruwelijkste volgde nog. Het werd door een van de kroniekschrijver van de kruisvaarders zelfs opgetekend: “In Ma’ara kookten onze troepen volwassen heidenen in kookpotten; zij regen kinderen aan het spit en aten deze gegrild”. Op de markt ziet het er nu gelukkig heel wat vriendelijker uit. Voor de zoete lekkernijen bestaat veel belangstelling.

'313961' door Esthers '313961' door Esthers

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

SCHAAPSHERDER

Esthers

Ten zuiden van Aleppo liggen de ruines van Ebla. Rondom deze ruines is er aan grasland geen gebrek, op het moment dat wij hier waren liepen er meerdere schaapsherders met hun kudde op deze ( door de vele regen ) sappige graslanden.

'236709' door Stijntehennepe '236709' door Stijntehennepe

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Heerlijk wonen ini de

Stijntehennepe

Onderweg naar Palyra in Syrie kwam ik deze mooie bedouinen woning tegen. Een prachtig plek om te wonen zonder buren en direkt tussen het uitgestrekte berglandschap. wel af en toe een auto die voorbij komt om je huis te fotograferen.

'256350' door pensionado '256350' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Hé, moet je die zien.

pensionado

Kinderen reageren waar ook ter wereld op dezelfde manier. Het is natuurlijk ook raar dat zo’n man uit een ver land hun schoolklas gaat fotograferen. Ze hebben net het museum van Idlib bezocht dat een regelrechte aanrader is voor iedereen die in de vroegste geschiedenis geïnteresseerd is. Hier worden namelijk vele vondsten uit Ebla tentoongesteld. De archeologen begonnen in 1964 met graven en merkten in 1968 dat ze een belangrijke plaats uit circa 2000 voor onze jaartelling hadden ontdekt. Maar toen in 1975 het koninklijk paleis werd gevonden met een vrijwel compleet archief van 17.000 kleitabletten in spijkerschrift was dit pas echt een sensatie. Deze vondst was van onschatbare waarde, want nu kon de wereld van het Midden Oosten zoals die er 4000 jaar geleden uitzag in kaart worden gebracht. Ebla bleek handelsbetrekkingen te hebben gehad met de volkeren in Anatolië, Mesopotamië en zelfs Egypte!

'420881' door pensionado '420881' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

De hoofdweg in Apamea

pensionado

Deze zuilenstraat in de antieke stad Apamea werd meer dan 2.000 jaar geleden aangelegd. Ik vind het altijd fascinerend om over dezelfde stenen te lopen waar dat antieke volk liep. De karrensporen zijn er duidelijk zichtbaar in uitgesleten. Grote vraag is hoe deze monumenten de verschrikkelijke burgeroorlog die nu al zo'n tijd gaande is, zullen overleven. Het land van de oorsprong van onze beschaving lijkt aan vernietiging ten onder te gaan. Wij denken zo vaak aan al die lieve mensen die we daar ontmoet hebben.

'387945' door Rhodaxx '387945' door Rhodaxx

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Aleppo

Rhodaxx

Aleppo (Arabisch: ﺣﻠïº￾, Halab) is de grootste stad van Syrië, en haar economische hart. Vanouds heeft er een innige samenwerking plaatsgevonden tussen het regime van president Assad in Damascus en Aleppo. In het begin van de Syrische opstand bleef het in Aleppo dan ook relatief rustig, met slechts enkele kleinschalige protesten. (Bron: Wikipedia) De laatste tijd is het erg onrustig daar en is de stad voor een groot deel verwoest, waaronder de prachtige oude Souk en Al-Djami' al-Kabir (soms ook wel de Omajjadenmoskee van Aleppo genoemd). En dan hebben we het nog niet over menselevens. Deze foto van een deel van de stad maakte ik in 2007.

'331135' door pensionado '331135' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Familie picknick

pensionado

In de hoogvlakte van Noord Syrië kwamen we bij een van de fascinerende, oude verlaten Byzantijnse steden deze familie tegen die daar heerlijk zaten te picknicken met een houtvuurtje erbij. Bij elke foto die ik van dat prachtige land plaats, vraag ik me af hoe het nu met deze aardige mensen zal gaan.

'205490' door jomo01 '205490' door jomo01

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Lief meisje

jomo01

Dit mooi meisje gefotografeerd in het antieke Apamea.Apamea is een gigantische stad die tijdens het Romeinse rijk maar liefst 200000 inwoners telde.Er staat nog een kilometerslange rij aan zuilen overeind.

'256336' door herman m '256336' door herman m

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Dodenstad

herman m

De omgeving van het heiligdom van St.Simeon (Qalat Semaan) ten noordwesten van Aleppo wordt ook wel het gebied van de ‘dodensteden’ genoemd. Zie ook mijn tip. In Qalat Semaan bevindt zich de okergele en roze ruïne van het St. Simeon-klooster uit de 5de eeuw, destijds de grootste kerk ter wereld. Door haar machtige ligging op een heuvel werd het later versterkt tot een fort. Tijdens de Byzantijnse tijd lag dit gebied op de route van bedevaarders van Constantinopel naar Jeruzalem. De doortocht van honderden plunderende legers tijdens de heilige oorlogen tussen de islamlegers en de Byzantijnen en gedurende de kruistochten maakten het leven in deze streek zo goed als onmogelijk. Aardbevingen en erosie deden de rest. Je bevind je hier dicht bij de Turkse grens, en wel in traditioneel Koerdisch gebied, waar over het landschap verschillende heuvels, zogenaamde tells, verspreid liggen. Op de foto kun je ook nog enkele bijenkorfhuizen zien.

'327401' door pensionado '327401' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Borduurwerk

pensionado

In het noorden van Syrië vlakbij de grens met Turkije staat de heel bezienswaardige Vroeg- Byzantijnse kerk Qalb Lozeh. Zelfs in de LP gids wordt vermeld dat de kinderen daar eigenhandig geborduurde kleedjes te koop aanbieden. Het is de bedoeling dat zij achter de hekken blijven en de bezoekers in de kerk niet lastig vallen, maar daar trekken ze zich natuurlijk niets van aan.

'329940' door pensionado '329940' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Emmertje water halen

pensionado

Deze vrouwen wonen in een prachtige, afgelegen landbouwstreek in Syrië niet ver van de grens met Turkije. Zij halen water uit een put voor hun vee. De geitjes zijn er als haantje de voorste bij. Een jongetje kijkt gefascineerd hoe het water omhoog komt.

'334405' door pensionado '334405' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Spiegels van de ziel

pensionado

Ik zou wel met jullie willen praten, maar jullie spreken een andere taal, wat jammer nou, hoor je dit meisje denken dat in een klein Syrisch dorpje bij de grens met Turkije woont. Beperkte communicatie is heel goed mogelijk met lichaamstaal waar je ook bent.

'314812' door larsu '314812' door larsu

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

De Ummayad Moskee van

larsu

De Ummayad Moskee (ook wel Grote Moskee) is de grootste en oudste moskee in de stad Aleppo (Noord Syrië). Wij waren er op een zaterdag, en toen was het relatief rustig. In landen als Syrië is vrijdag de "zondag", en dan gaan er dus heel veel mensen naar de moskee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat na het vrijdag-gebed iedere keer de onlusten uitbreken. Het doet ons pijn om het land waar we nog zo kort geleden op vakantie waren iedere week op zo'n bloedige manier in het nieuws te zien. Jammer dat de VN zo weinig kunnen doen tegen autoritaire regimes die er niet voor terugdijnzen om het leger in te zetten tegen hun eigen volk!

'335371' door pensionado '335371' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Schildpad kopen?

pensionado

Deze jongen kwamen we tegen bij een antieke Byzantijnse kerk in het noorden van Syrië. We konden elkaar niet verstaan, maar hadden vreselijk veel plezier. Hij probeerde ons namelijk een levende schildpad te verkopen die hij in de omgeving gevonden had. Al zeiden we tig-keer nee, hij bleef als een echte handelaar aandringen. Zijn ogen spreken boekdelen!

'390080' door Fransvdg '390080' door Fransvdg

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Aangekleed gaat uit!

Fransvdg

Deze moslim mevrouw kon niet goed zwemmen en ze mocht vanwege haar geloof niet in badpak lopen. Daarom loste ze haar probleem zo op. Nu kon ze toch wat verkoelen in de Middellandse Zee. Misschien kunnen alle vechters in Syrië hier iets van leren: stop met knokken en leer je moeder zwemmen!

'324081' door larsu '324081' door larsu

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Houtwerk van de minba

larsu

Deze foto toont een detail van het prachtige houtwerk van de minbar van de Grote Moskee van Aleppo, ook wel bekend als de Al-Djami' al-Kabir. Voor degenen die niet zo thuis zijn in de terminologie: een minbar is een soort van preekstoel die op vrijdagen wordt gebruikt om de preek te houden. Vrijdag is in moslimlanden de belangrijkste gebedsdag, vergelijkbaar met onze zondag.

'257207' door pensionado '257207' door pensionado

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Fifty

pensionado

Rond de vroeg byzantijnse kerk Qalb Lozeh dichtbij de Turkse grens proberen kinderen hun zelfgemaakte borduurwek te verkopen. Dit staat zelfs in de Lonely Planet gids vermeld. Zij zijn helemaal niet opdringerig, maar juist heel leuk. Het meest hebben wij moeten lachen om een jongen met een schildpad die ons bleef nalopen en regelmatig zachtjes “fifty” zei, terwijl hij ons stralend aan keek. Wel goedkoop, maar wat moesten wij in vredesnaam met dat arme beest?! Schildpadden komen daar in grote aantallen in de bergen voor.

'387216' door LauraSan '387216' door LauraSan

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Kruistocht verleden

LauraSan

Het Kasteel Crac des Chevaliers is het symbool van de kruistochttijd en de ridders van Maltezer Orde. De orde kreeg de toenmalige vesting na de eerste kruistocht en herbouwde het tot een kasteel, het werd de grootste kruisvaardersburcht van het Midden-Oosten. Er is een binnengebouw, een losstaande buitenmuur van drie meter dik en zeven torens. Het ligt op een hoge heuvel om de omgeving te controleren. Het is een heel mooi kasteel in goede staat. Het werd in 2006 door UNESCO op de lijst van het Werelderfgoed geplaatst

'370169' door Esthers '370169' door Esthers

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Citadel Aleppo

Esthers

Dit is een foto van de Citadel van Aleppo die we hebben genomen tijdens onze reis door Syrie in maart 2011, (ca. 2 weken voordat de onlusten begonnen). Hij is hier nog ongeschonden te zien, net gerestaureerd. Op dit moment is de Citadel het doelwit van meerdere beschietingen geweest. Via brede trappen overbrug de 30 meter brede droge gracht. De citadel ligt middenin de stad aan de rand van souk.

'172412' door jomo01 '172412' door jomo01

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Jong meisje

jomo01

Dit meisje gefotografeerd in Allepo gelegen in het noorden van Syrië.

'310132' door Esthers '310132' door Esthers

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Moskee Aleppo

Esthers

Het is een drukte van belang tijdens het middaggebed in de grote Moskee van Aleppo. Deze ligt middenin de Souk en is ook voor niet moslims te bezoeken. Aleppo ligt in het noorden van Syrie in de buurt van de Turkse grens.

'125769' door geusjes '125769' door geusjes

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Charmeur

geusjes

Op onze autoreis van Nederland naar Jordanie kreeg onze auto in Syrie zoveel panne dat we een dag hebben geklust in een dorpje vlakbij Aleppo. Ik was de enige vrouw die er rondliep en tevens blank en blond, dus de jongens vochten om mijn aandacht en een plekje voor de camera. Deze jongen met zijn flirtende blik was mijn favoriet.

'384695' door Rhodaxx '384695' door Rhodaxx

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Syrische vrouw

Rhodaxx

Het gaat steeds slechter in Syrie berichten de media van de afgelopen weken. Je vraagt je af hoe het met die vriendelijk mensen daar gaat en ook hoe de toekomst er daar uit gaat zien. Deze vrouw kwam ik tegen in Aleppo. Toch mysterieus als je ze zo ziet.

'388315' door Annenjan '388315' door Annenjan

SyriëNoord Syrië

SyriëNoord Syrië

Trulli-huizen

Annenjan

de Trulli huizen zijn bijna helemaal opgetrokken uit gedroogd leem, de woningen doen ook wel denken aan bijenkorven, we mochten bij de bewoners een kijkje bij hun woning nemen.