Hamah

'344540' door Kaatje81 '344540' door Kaatje81

SyriëHamah

SyriëHamah

Waterrad in Hama

Kaatje81

Deze man heeft een "rustig" plekje op één van de waterraderen in de plaats Hamah gevonden. Dit terwijl de raden gewoon draaiden... mooi uitzicht moet ie wel gehad hebben!

'284237' door pensionado '284237' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Markt in Maraat...al-

pensionado

Een beeld van de plaatselijke markt in Maarat al-Numan waar van alles te koop is. Dit is het groenten en fruitgedeelte. Je komt er geen toerist tegen! Op de achtergrond is links de hoge toegangspoort te zien van de oude Ottomaanse herberg waarin het schitterende Mozaïekmuseum gehuisvest is. Zie voor meer informatie mijn tip van vandaag.

'434365' door pensionado '434365' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Tweemaal getroffen...

pensionado

Het oude centrum van de mooie stad Hama werd door de vader van de huidige president Bashar al-Assad na een opstand op gruwelijke wijze gebombardeerd waarbij vele doden vielen. Nadat de rust was weergekeerd, werden de ruïnes opgeruimd en werden de oude gebouwen voorzover mogelijk gerestaureerd. Langs de oever van de rivier ligt nu een groot park. Dit is een detail van het gespaard gebleven weelderige paleis van Asad Pasha al-Azem. Inmiddels is de bevolking van Hama opnieuw in opstand gekomen tegen het totalitaire regiem. En wederom volgden er bombardementen door het regeringsleger. Het is zeer de vraag of dit fraaie paleis nu nog bestaat.

'256837' door herman m '256837' door herman m

SyriëHamah

SyriëHamah

Noria’s van Hama

herman m

Hama, de vijfde stad van Syrië, staat bekend om haar noria’s. De Arabische vertaling van het woord noria is letterlijk “het wiel van de potten”. Huizenhoge houten raderen scheppen het water uit de stromende Orontesrivier omhoog en brengen dat over op hoger gelegen aquaducten. Bij het ronddraaien maken de houten wielen een apart krakend en kreunend geluid. Rond 30 van die schepraderen zijn gebouwd door de Ayyubiden in de 13e eeuw. Er zijn nog slechts 17 exemplaren van deze bijzondere wielen over in de stad. Als je geluk hebt zie je lokale jongeren hun kunsten vertonen. Ze laten zich via de raderen, die aangedreven worden door het stromende rivierwater, omhoog brengen en springen vervolgens van grote hoogte en op spectaculaire wijze in de Orontesrivier. Op de foto, aan de rechterkant van het rad, is nog een jongeman te zien, die zich naar boven laat transporteren. Zie ook mijn tip.

'328235' door pensionado '328235' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Noria reparatie

pensionado

Voordat de bijzonder grote houten schoepraderen (noria’s) in Hama gaan draaien, moeten zij gerepareerd worden. Dagen van tevoren zijn handwerklieden bezig de kapotte onderdelen te vervangen. Als dan eindelijk de sluizen worden opengezet en de eeuwenoude waterraderen krakend en kreunend gaan draaien, heerst er een feestelijke stemming. Nu Assad’s soldaten de aardige stad beschoten hebben, valt er weinig te vieren. In 1982 heeft zijn vader het centrum door het leger laten bombarderen waarbij tienduizenden mensen werden gedood en nu doet de zoon het nog eens dunnetjes over. Wat is dat een drama voor die vriendelijke bevolking!

'273747' door pensionado '273747' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Verstilde oase

pensionado

De binnenhoven van de traditionele huizen in de steden van Syrië zijn vaak een verstilde oase. Dit is de fontein in het waterbassin van de hof van het 18e eeuwse Azem Paleis in Hama. In Damascus heeft deze Ottomaanse gouverneur, Asaad Pasha al-Azem, later een groter paleis laten bouwen, maar dat in Hama is intiemer en naar mijn smaak mooier.

'325353' door larsu '325353' door larsu

SyriëHamah

SyriëHamah

Norias van Hama

larsu

Het plaatsje Hama in Syrië staat bekend om zijn indrukwekkende waterwielen genaamd Norias. Deze hebben een doorsnee tot wel 20 meter, en worden nog steeds gebruikt om via smalle aquaducten water naar de nabij gelegen akkers te pompen. Helaas is er sinds het bloedbad van 1982 niet veel meer over van het oude centrum van het stadje. Het syrische leger heeft toen in opdracht van toenmalig president Hafez al-Assad keihard opgetreden om een volksopstand te onderdrukken. In 2000 is hij opgevolgd door zijn zoon, Bashar al-Assad. Helaas geldt in dit geval overduidelijk: zo vader, zo zoon...

'283177' door pensionado '283177' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Antieke waterraderen

pensionado

Toen wij in de aardige plaats Hama waren, werden juist de sluisjes geopend die de grote houten waterraderen in de Orontes rivier in gang zetten. Het is een machtig gezicht om die gevaartes krakend en steunend in beweging te zien komen. 's Avonds worden zij prachtig verlicht.

'142719' door janlodewijks '142719' door janlodewijks

SyriëHamah

SyriëHamah

Waterrad

janlodewijks

Hama is de oude stad Hamat, beroemd om zijn Noria’s. Dit zijn grote houten wielen die uit de vijfde eeuw stammen en de nabijgelegen tuinen van water voorzien. Hierdoor ontstaat er een mooi landschap op de oevers van de rivier Orontes.

'326084' door bartvbaardwijk '326084' door bartvbaardwijk

SyriëHamah

SyriëHamah

Syrische onschuld

bartvbaardwijk

Het is pijnlijk om dagelijks te volgen wat er aan de hand is in Syrië. Assad die ogenschijnlijk de vrije hand heeft in het beschieten van burgers met tanks. Een verdeelde internationale gemeenschap die het niet eens kan worden over eventuele maatregelen terwijl er dagelijks onschuldige burgers sterven op straat. We waren daar toen het net begon en zijn halsoverkop het land verlaten. Dit beeld toont een jongetje die met zijn ouders en broertje in een tent leefde buiten de stad. Erbarmelijke omstandigheden die waarschijnlijk alleen maar slechter zijn geworden sindsdien. Ongelofelijk.

'283165' door renie '283165' door renie

SyriëHamah

SyriëHamah

Frisse duik

renie

In Hamah zie je nog veel van deze raderen. Zij zorgen voor een bovengrondse waterleiding. Het is voor de jeugd een leuk vertier om van de draaiende raderen af te duiken. De meesten klimmen er beneden in, laten zich meedraaien en duiken dan op het hoogste punt naar beneden.

'277326' door pensionado '277326' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Fietswerk

pensionado

Deze Syriër heeft zijn fiets omgebouwd tot een rijdend winkeltje. Hij schenkt lekkere drankjes en verkoopt ijs. Maar als hij er zo treurig bij blijft kijken, zullen er weinig klanten komen….

'285477' door pensionado '285477' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Markt Maarat al-Numan

pensionado

Tussen de steden Hama en Aleppo ligt het kleine marktplaatsje Maarat al-Numan. Op de markt wordt van alles verkocht van levensmiddelen tot kleding en van huishoudelijke artikelen tot koperen siervoorwerpen. En......... je komt er geen toerist tegen!

'385458' door Jan-Hemo '385458' door Jan-Hemo

SyriëHamah

SyriëHamah

Waterrad

Jan-Hemo

In 2010 een speciale week in Hama, de noria waterraderen draaien. Ze brengen het water 21 meter omhoog en voorzien de stad van water, Deze raderen zijn nog uit de Romeinse tijd.

'274755' door Fotoof '274755' door Fotoof

SyriëHamah

SyriëHamah

Noria's

Fotoof

Oud en nieuw 2009-2010, een feest wat in Syrie uiteraard niet gevierd wordt. Zelf besluit ik feestelijk uit eten te gaan, en het restaurant wat ik hiervoor kies is 'Four Norias', oftewel de vier waterwielen. Met uitzicht op.... juist ja! Al sinds de 7de eeuw zijn in de stad Hama verschillende van deze houten waterwielen te vinden. De houten wielen kunnen wel 20 meter groot zijn, en sommige daarvan zijn nog altijd werkend. Deze wielen echter niet, maar ze zien er nog altijd prachtig uit.

'283136' door pensionado '283136' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

De sluizen gaan open

pensionado

In de aardige plaats Hama zijn grote houten schoepraderen de lokale attractie. Zij dateren van eeuwen terug en dienden vroeger om de omringende velden te bevloeien met het water van de rivier Orontes. Nu worden de sluizen in de Orontes alleen in het seizoen geopend. Daarna beginnen de antieke gevaartes met een krakend, snerpend geluid langzaam te draaien tot vreugde van de vele, grotendeels inheemse bezoekers van de stad.

'325541' door bartvbaardwijk '325541' door bartvbaardwijk

SyriëHamah

SyriëHamah

Adembenemend Apamea

bartvbaardwijk

Een bijna 2 km lange zuilenrij in een heuvelrijk Syrisch landschap. Dit was toch wel 1 van de meest indrukwekkende historische plaatsen in een lange reis. Soms lijken ruïnes gewoon een hoop stenen, dat kun je hiervan in ieder geval niet zeggen. Wat een geschiedenis...

'326267' door Rhodaxx '326267' door Rhodaxx

SyriëHamah

SyriëHamah

Hoop voor Syrie

Rhodaxx

Een foto van een toren in Hamah. Op zich niet bijzonder, maar ik plaats hem vanwege de toestanden daar, en met name in Hamah de laatste dagen. Syrie is cultureel gezien een heel mooi land met vriendelijke inwoners. Ik hoop dat er snel groen licht komt voor democratie.

'257656' door pensionado '257656' door pensionado

SyriëHamah

SyriëHamah

Even poseren

pensionado

Ook voor de Syriërs zelf is Hama een leuke stad. In het voorjaar beginnen daar de grote waterraderen (norias) in de Orontes te draaien. Rond deze rivier zijn vele gezellige terrassen. Daar zag ik deze moeder met haar twee kinderen gaan poseren. Het dochtertje en zij kijken naar de camera van de vader van het gezin, maar het zoontje heeft mij in de gaten: wat een doordringende blik!

'168411' door wkoers96 '168411' door wkoers96

SyriëHamah

SyriëHamah

Noria's in Hama

wkoers96

Noria's in Hama

'278927' door renie '278927' door renie

SyriëHamah

SyriëHamah

Lekkere niertjes

renie

Het is misschien even schrikken voor een niets vermoedende onervaren toerist, maar het went. In Nederland vind ik niertjes zelfs lekker, zeker in een ragout. Ik weet niet hoe ze het in Syrie eten, maar de verkoper had niet veel motivatie om het recept uit te leggen!

'168412' door wkoers96 '168412' door wkoers96

SyriëHamah

SyriëHamah

Noria's in Hama 2

wkoers96

Noria's in Hama 2

'82703' door Kitten '82703' door Kitten

SyriëHamah

SyriëHamah

Straatschoffies

Kitten

Ze hebben niets, maar spelen en lachen kunnen ze!

'121094' door Suus '121094' door Suus

SyriëHamah

SyriëHamah

Oude stad Hama

Suus

Moskee met houten minaretten in de oude stad.