Hamah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hamah image

Hamah

Hamah
Syrië
Renie

Syrie 2 Hama

We verlaten vandaag Damascus en zoeken de rust op. We rijden met de bus via een prachtige weg door de woestijn langs de golvende flank van het Anti-Libanongebergte naar Maluula, een pittoresk plaatsje met blauw geverfde huisjes dat tegen een berg is opgebouwd. Alleen in dit plaatsje en in twee omringende dorpjes wordt nog Aramees, de taal van Jezus Christus, gesproken. Hier bezoeken we het klooster van St. Sergius waar een meisje uit het dorpje het Onze Vader in het Aramees voor ons opzegt. Dit klinkt heel indrukwekkend. Vervolgens lopen we door de kloof naar beneden, naar het klooster van St. Thecla.
Hierna bezoeken we het kruisvaarderkasteel 'Krak des Chevaliers', dat dateert uit ongeveer 1150 en nog in zeer goede staat is. Het ligt op 650 meter hoogte, en controleerde met zijn strategische ligging de weg naar het binnenland en naar het noorden.
Het Crac des Chevaliers werd gebouwd op een zeer strategische plaats, daar waar de enige natuurlijke doorgang was in de bergrug die zich van Turkije tot Libanon uitstrekt. Alle goederen die in de havensteden werden aangevoerd, moesten dit kasteel passeren om hun eindbestemming te bereiken. Hoewel de kruisvaarders veel aanvallen konden afslaan, moesten zij uiteindelijk in 1271 capituleren.
We rijden door het vruchtbare westen naar Hama waar we overnachten..
Hama is de stad van de nourias, de waterwielen. De grootste heeft een doorsnee van 21 meter en er zijn in totaal 16 raden die het water van de Orontes rivier naar hoger gelegen land brengen om het te bevloeien De nouria’s waren vroeger noodzakelijk voor irrigatie. Het wiel schepte water op uit de rivier. Via een aquaduct liep het water naar beneden. Nu dienen de wielen enkel nog als decoratie.
Er zijn jongens aan ‘het spelen’. Ze laten zich een rondje meedraaien met het rad en springen dan van grote hoogte in het water. Lekker stoer doen naar elkaar!