Damascus

'492169' door JannavEek '492169' door JannavEek

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Toerisme in Syrië

JannavEek

(een scan) Deze jongens die destijds zo enthousiast op mij toe kwamen lopen in een steeg in Damascus zijn nu allemaal jongemannen - twintigers. Toerisme moest een pijler van de Syrische economie worden, stelde de nieuwe regering bij haar aantreden in 2001. Dus werd er hard gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de hotspots. In 2002 begon het goed op gang te komen (was ik er) en 2010 was het jaar met het hoogste aantal buitenlandse toeristen ooit. Tot de burgeroorlog in 2011 uitbrak. Vorige week lees ik dan het nieuwsbericht (NRC) dat de jarenlange burgeroorlog de Syrische regering er niet van weerhoudt om mooie plannen te maken: het Ministerie van Toerisme hield een conferentie in Damascus over hoe het de toeristische dienstverlening kan verbeteren en meer toeristen naar Syrië kan trekken - digitale marketing, een app met toeristische attracties en dergelijke. Alsof er niets aan de hand zou zijn. Bizar.

'458895' door Rhodaxx '458895' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Film en oorlog

Rhodaxx

“De regering in Syrië heeft op het moment één grote vijand,” zegt filmmaker Hazem Alhamwi, “en dat is de camera.” Het regime van president Assad wil niet dat er beelden naar buiten komen van de opstand in het land en het harde optreden van de politie. “De meeste regisseurs – ook ik – moeten in het geheim werken omdat we tegengewerkt worden door de overheid. Maar we moeten toch een manier vinden om ons verhaal te laten horen,” aldus Alhamwi. In Rotterdam zijn van hem dit jaar twee korte films te zien, Stone Bird en The Right Side of That Road. Ze worden vertoond in verzamelprogramma’s van korte Syrische documentaires, als onderdeel van Signals: Power Cut Middle East. bron: site International Film Festival Rotterdam 2015 De aanhoudende oorlog en ellende in Syrië, het filmfestival in Rotterdam en het maandthema geven mij de aanleiding om deze foto te plaatsen.

'506609' door Rhodaxx '506609' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Omajjadenmoskee

Rhodaxx

Tussen al mijn Bali en Lombok foto's door even een foto uit Syrië. Een prachtig land dat ik in 2007 bezocht en waar ik nog vaak aan terugdenk. Dit is de Grote moskee van Damascus, ook wel de Omajjadenmoskee genoemd. Het is de belangrijkste moskee van de Syrische hoofdstad Damascus. De moskee is een befaamd gebouw, zowel wat betreft de architectuur als de religieuze betekenis van dit heiligdom. Wikipedia Ik ben bang dat er geen sprake meer is van de vredige rust zoals op deze foto.

'255786' door herman m '255786' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Derwisj

herman m

Deze dansende derwisj trad op in een restaurant in het oude centrum van Damascus (zie ook mijn tip). Derwisjen staan in de traditie van het soefisme, een mystieke stroming binnen de Islam. Het doel van derwisjen is door middel van meditatie innerlijk de nabijheid van God te ervaren. Bij hun meditatie maken ze rondwentelende bewegingen om in extase te geraken en zo mystieke ervaringen te hebben. Voor de buitenstaander oogt deze meditatie als een wonderschoon ballet vol dynamiek. De rituele dans, de sema, loopt volgens een vast patroon. De derwisj houdt de rechterhand iets omhoog om de hemelse zegen te krijgen, die vervolgens met de neerwaarts gehouden linkerhand wordt doorgegeven aan de aarde. De derwisj danst driemaal. De eerste dans is gewijd aan de kennis van God, de tweede aan zijn aanwezigheid en de derde aan de eenheid van God. Opvallend is de kleding van de derwisj. Het meeste van wat hij draagt heeft een symbolische betekenis. De derwisj draagt een tennure, dat is de rok die uitwaaiert als hij om zijn as draait.

'514657' door Rhodaxx '514657' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Man in Damascus

Rhodaxx

In 2008 reisden we door Syrië en Jordanië. In Syrië vond ik de mensen ontzettend vriendelijk, in Jordanië was ik weg van het landschap. In Syrië hebben vooral de steden Damascus en Aleppo indruk op me gemaakt, levendige en gezellige plaatsen met prachtige bazaars waar het heerlijk rondstruinen was. Met goede restaurantjes en gezellige terrasjes. In Damascus zie ik deze man. Hij zit rustig naar zijn transistorradio te luisteren en hoopt dat hij wat gedroogde vruchten verkoopt. Wat zal het leven er nu voor hem en zijn landgenoten anders uitzien.

'306488' door herman m '306488' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

1000ste foto

herman m

Dit leuke onderonsje tussen opa en kleindochter in de Syrische hoofdstad Damascus vond ik een leuk moment voor mijn 1000ste foto op deze site. Ik ben nu 3,5 jaar hierop actief en geniet nog steeds van alle contacten, reacties en informatie van jullie, mede-Columbusgenoten. Ik wil jullie dan ook van harte hiervoor bedanken. Verder vormt deze foto een mooie brug naar mijn volgende reisbestemming in de Arabische wereld, Iran. De Arabische landen met hun overwegend vriendelijke bevolking boeien mij al sinds lange tijd. Het is jammer dat er momenteel in die regio veel bloedvergieten plaatsvindt. Ik hoop dat de rust daar snel terugkeert en dat het dagelijkse leven, waarvan deze foto een voorbeeld vormt, weer zijn normale loop zal krijgen, bij voorkeur met respectering van de rechten van elk individu.

'306821' door herman m '306821' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Aureool van heilighei

herman m

Damascus, hoofdstad van Syrië, is een van de oudste steden ter wereld. Er wonen 1,6 miljoen mensen. In de volksmond heet de stad Sjam. De stad ligt te midden van een buitengewoon grote en vruchtbare oase en dankt haar bestaan aan de rivier Barada, die de oase van water voorziet. Het is waarschijnlijk door deze ligging, aan de rand van een droog gebied, dat Damascus van oudsher in verband wordt gebracht met de Hof van Eden. En niet alleen het Paradijsverhaal, maar vele andere gebeurtenissen uit de bijbel zouden in en rondom Damascus hebben plaatsgevonden. Hier doodde Kaïn zijn broer Abel, werd Abraham geboren en vonden Maria en Jozef een schuilplaats. De voetstappen van de profeet Mohammed zijn in een voorstad van Damascus te zien en apostel Paulus werd hier bekeerd. Dit aureool van heiligheid is altijd om Damascus blijven hangen, ook toen de stad haar belangrijke politieke en religieuze positie allang had verloren. Op deze overzichtsfoto zie je een van de heiligdommen van de stad, de Omayyadenmoskee. Bijzonder is dat het hoofd van Johannes de Doper er als relikwie bewaard wordt. Johannes de Doper wordt zowel door de christenen als door de moslims als profeet beschouwd.

'310584' door pensionado '310584' door pensionado

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Omayyaden Moskee

pensionado

Een bezoek aan de schitterende Omayyaden Moskee in het centrum van de oude stad is een belevenis. Het binnenplein van dit eerbiedwaardige, eeuwenoude monument heeft indrukwekkende afmetingen. Daar is helemaal geen sprake van een stille, religieuze ingetogenheid. Integendeel iedereen babbelt er vrolijk op los en kinderen spelen rennend van de ene naar de andere kant. Elke bezoeker poseert hier wel voor een foto. De zogenoemde Minaret van de Bruid torent boven dit alles uit. De moskee behoort tot de oudste en mooiste monumenten van de islam.

'306649' door herman m '306649' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Winkelen

herman m

Deze dames zijn aan het winkelen geslagen in de Souk El-Hamidiyeh, de grote bazar in het centrum van Damascus, grotendeels gelegen tussen de citadel en de Omayyadenmoskee. Naar valt af te leiden uit hun blikken zijn ze daarin succesvol geweest. De plastic tassen ogen in elk geval vol. De middelste dame heb ik er wat uit laten springen door kleurgebruik in een verder zwart-witte context. In de souk is sprake van een schitterende ambiance.

'505359' door JannavEek '505359' door JannavEek

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Omajjadenmoskee

JannavEek

(een scan) Hier staan we voor een toegangspoort van de Omajjadenmoskee in het centrum van Damascus (2002). Het is een van de belangrijkste moskeeën in de islam, zowel wat betreft de architectuur als de religieuze betekenis van dit heiligdom.

'448118' door Rhodaxx '448118' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Schokkend

Rhodaxx

Dit is geen leuke foto. Ik maakte hem in Damascus in 2008. Ik kon toen niet bevroeden dat nu, 6 jaar later, het aantal slachtoffers geschat wordt op 191.000 onder wie zowel regeringssoldaten, militieleden, politiemannen, gewapende opstandelingen als talloze burgers. 4 miljoen Syriërs zijn binnen Syrië gevlucht, 2 miljoen vluchtelingen zijn naar de omringende landen gevlucht, vooral naar Libanon en Irak, 1 op de 3 Syriërs heeft geen huis meer. (Bron: Wikipedia) De laatste nieuwsberichten over IS e.d. stemmen ook alles behalve vrolijk. Ik denk dat ik die omgeving de komende tijd niet ga bereizen. Jammer, maar vooral erg voor de mensen zelf uit die landen.

'280453' door jeolgers '280453' door jeolgers

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Vrouwen in Umayyad...

jeolgers

In het warme Damascus zaten we heerlijk op het grote plein voor de moskee in de schaduw. Te genieten van alle mooie mensen daar, waaronder deze vrouwen die net uit de moskee kwamen.

'303027' door pensionado '303027' door pensionado

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Gebedshal

pensionado

Damascus behoort tot de oudste permanent bewoonde steden van de wereld. In de stad vonden sinds mensenheugenis religieuze plechtigheden plaats. De huidige Omajjadenmoskee staat dan ook op de plaats van een Assyrisch heiligdom dat later door de Romeinen vervangen werd door een grote tempel die aan Jupiter Damascenus gewijd was. De Christenen bouwden op dezelfde plek een basiliek die als bijzondere relikwie het hoofd van Johannes de Doper bezat. Bij de bouw werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van onderdelen van de Romeinse tempel. Nadat in de 7e eeuw de islamitische Omajjaden aan het bewind waren gekomen, gaf kalief Al-Walid I in 706 opdracht de basiliek te vervangen door een moskee van ongekende grootte en pracht. De zuilengangen en gevels rond de binnenplaats liet hij door ambachtslieden uit Byzantium met schitterende mozaïeken versieren. Maar het mooist is toch wel de enorme gebedshal die gedragen wordt door zuilen afkomstig uit de Jupitertempel. In het midden staat een schrijn waarin het hoofd van Johannes de Doper bewaard wordt. Het is nog steeds een plek van grote devotie, omdat Johannes door de islam als de profeet Jahja vereerd wordt.

'323329' door Rhodaxx '323329' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Money, money, money

Rhodaxx

Door een soek wandelen vind ik altijd weer een feest. Ik krijg vaak ook ernstige neigingen om allerlei mooie stoffen, shawls etc. mee naar huis te nemen. Daar heb je geld voor nodig dus ik ben maar vast begonnen met het verzamelen van portemonneetjes.

'304199' door herman m '304199' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Sjiieten

herman m

Deze mannen stonden op de binnenplaats van de Sayyida Zeinab moskee in Damascus. De moskee is een sjiitisch heiligdom waar Zeinab, de dochter van Ali, kleindochter van de profeet Mohammed, begraven zou zijn. Zij werd na de slag bij Kerbala (680), waarin haar broer Hoessein omkwam, gevangengenomen door de Omajaden. Aan de ingang van de moskee worden afbeeldingen van Hoessein te koop aangeboden. Hij is de grote martelaar van de sjiieten. De moskee werd gebouwd met fondsen verschaft door de Iraanse sjiitische regering en wordt vooral door Iraniërs bezocht. Achter de mannen zie je geglazuurde tegels, waarmee de moskee en ook de bijgebouwen daarvan rijkelijk zijn gedecoreerd.

'355448' door herman m '355448' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Wanhopige verkoper?

herman m

In de omgeving van de Omajjadenmoskee in Damascus vind je een wirwar van overdekte straatjes, voorzien van honderden winkeltjes waar een verscheidenheid aan waren, dus ook souvenirs, te koop is. Op de foto zit de verkoper redelijk verdekt tussen zijn uitgebreid assortiment aan handelswaar. Met zijn armen op het hoofd geeft hij een wat wanhopige indruk. Ten tijde van de foto was er nog sprake van een gezellige drukte in de soeks. Met de huidige binnenlandse onrust in Syrië zal dit idyllisch beeld wel drastisch zijn veranderd.

'309383' door herman m '309383' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Waterdrager

herman m

De binnenstad van Damascus is een schitterend gebied. Als je hier rondloopt komen de middeleeuwen weer tot leven. Een labyrinth van smalle straatjes met eeuwenoude kloosters, kerken, moskeeën, medresses (koranscholen) en khans (Ottomaanse handelshuizen rond een binnenplaats) ligt in een kring rond het hart van de stad: de soeks. Dit zijn smalle, overdekte bazaarstraatjes, die uitpuilen van kleine winkeltjes en stalletjes met koopwaar. Bij elkaar 12 kilometer winkelstraat! De oudste straten zijn meer dan 2000 jaar oud en worden zelfs genoemd in de bijbel. Tijdens een zwerftocht door de stad kom je “vogels van allerlei pluimage” tegen, zo ook een waterdrager die hier zijn product aan de man of vrouw probeert te brengen. In tegenstelling tot het Marokkaanse Marrakech en andere toeristische trekpleisters staan ze hier niet om te poseren voor de toeristen, maar doen ze, zo te zien, goede zaken bij de locals die hier tussen het boodschappen doen even wat komen drinken. De man op de foto heeft een hele stellage op zijn rug en van een flinke hoogte laat hij het water in het glas klotsen. Lekker verfrissend!

'399924' door pensionado '399924' door pensionado

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Haramlik

pensionado

Damascus is een van de oudste steden van de wereld en heeft een uniek historisch centrum. Telkens als ik een foto zie, vraag ik me af hoe het met die aardige mensen en hun indrukwekkende monumenten zal gaan. Dit is de prachtige binnenplaats van de haramlik (harem) van het Azem Paleis dat in de jaren 1749-1752 gebouwd werd voor de Ottomaanse gouverneur As'ad Pasha al-Azm.

'317559' door Rhodaxx '317559' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Vervlogen tijden?

Rhodaxx

Een plaatje van een vredig straatje ergens in Damascus van een paar jaar geleden. Ik vrees dat dit voor veel inwoners en voor reizigers een plaatje uit vervlogen tijden is, maar ik hoop dat de vrede er snel weer terugkomt.

'257208' door herman m '257208' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Iraanse

herman m

Syrië wordt druk bezocht door mensen uit Iran. In met name Damascus zijn veel sjiitische heiligdommen. De sjiitische pelgrims uit Iran die voor een paar dagen de Omayyaden moskee, de Zainab en Roqayya moskee bezoeken zijn niet representatief voor het gros van de Iraniërs. Het zijn geen vrouwen met neuscorrecties en een laag make-up, maar doorgaans het armere gedeelte van de bevolking. Deze Iraanse dame uit Teheran maakte deel uit van een kleine handelsdelegatie en maakte tevens van de gelegenheid gebruik om een aantal heiligdommen te bezoeken.

'427531' door pensionado '427531' door pensionado

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Haremlik, het...vrouw

pensionado

Een fleurige, zonnige foto van een prachtige binnenhof, maar genomen in een stad die nu in staat van oorlog verkeert. Deze weelderige residentie van een van de pasja's van het voormalige Ottomaanse rijk staat in het oude centrum van Damascus en wordt het Azem Paleis genoemd.

'168567' door Joanna '168567' door Joanna

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Umayyad Moskee

Joanna

Het centrale plein van de Umayyad Moskee, een van de oudste moskeeën ter wereld. Het is hier een wereld op zich, leuk en interessant om naar te kijken!

'258755' door herman m '258755' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Dubben

herman m

In de Omayyadenmoskee van Damascus zat dit illuster trio op zijn gemak op het enorm grote tapijt dat de vloer van de moskee bedekt. Mogelijk waren zij nog aan het dubben of zij in gebed zouden gaan danwel zich zouden vermaken met het aanschouwen van de bezoekers die langs hen heen schuivelen. De moskee is een relatief rustige plek in de oude binnenstad met haar magische wirwar van overdekte straatjes vol geuren, kleuren, en geluiden, vol mensen en dieren. Al eeuwen wordt hier dagelijks onderhandeld over een grote variëteit aan specerijen, goud en zilver, kleurrijke kleding, tapijten, korans, koffie, parfum en voedsel. Als je daarvan dus genoeg hebt, zoek je de rust op van de Omayyadenmoskee.

'255499' door herman m '255499' door herman m

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Verstoord

herman m

Deze man zat in tegen een van de muren van de Omayyaden-moskee in de Syrische hoofdstad Damascus en bad. In zijn handen heeft hij een zogenaamde subha, ofwel gebedsketting of bidsnoer genoemd. Een subha bestaat uit 1 grote kraal en 99 kleine kralen. De grote kraal staat voor Allah, de 99 kleinere kralen staan voor de 99 ‘schone’ namen voor Allah. Tijdens het bidden worden deze 99 namen opgezegd. Degene die deze namen opzegt, ‘zal het Paradijs binnengaan’. Of de betrokken man alle 99 namen heeft opgezegd, weet ik niet. Volgens mij werd hij afgeleid door een spelend kind, in wiens richting hij enigszins verstoord keek.