Damascus

De hoofdstad van Damascus was altijd het belangrijkste culturele centrum van de Arabische wereld. Al-Fayha, 'de zoetgeurende', is de bijnaam van Damascus. Door het vele verkeer is daar helaas niet veel meer van over. Hoog op een berg in het noordwesten van Damascus ligt het presidentiële paleis. In de oude stadskern liggen de smalle straatjes, de markten en de handelshuizen, de zogenaamde khans. De citadel stamt nog uit de Romeinse tijd en was een belangrijke basis voor militaire campagnes tegen kruisvaarders. De Omayyadenmoskee is een monumentaal gebouw, dat gezien wordt als een zeer eerbiedwaardig gebedshuis.

Informatie over Damascus

Beste foto's & tips van Damascus

'492169' door JannavEek '492169' door JannavEek

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Toerisme in Syrië

JannavEek

(een scan) Deze jongens die destijds zo enthousiast op mij toe kwamen lopen in een steeg in Damascus zijn nu allemaal jongemannen - twintigers. Toerisme moest een pijler van de Syrische economie worden, stelde de nieuwe regering bij haar aantreden in 2001. Dus werd er hard gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de hotspots. In 2002 begon het goed op gang te komen (was ik er) en 2010 was het jaar met het hoogste aantal buitenlandse toeristen ooit. Tot de burgeroorlog in 2011 uitbrak. Vorige week lees ik dan het nieuwsbericht (NRC) dat de jarenlange burgeroorlog de Syrische regering er niet van weerhoudt om mooie plannen te maken: het Ministerie van Toerisme hield een conferentie in Damascus over hoe het de toeristische dienstverlening kan verbeteren en meer toeristen naar Syrië kan trekken - digitale marketing, een app met toeristische attracties en dergelijke. Alsof er niets aan de hand zou zijn. Bizar.

'458895' door Rhodaxx '458895' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Film en oorlog

Rhodaxx

“De regering in Syrië heeft op het moment één grote vijand,” zegt filmmaker Hazem Alhamwi, “en dat is de camera.” Het regime van president Assad wil niet dat er beelden naar buiten komen van de opstand in het land en het harde optreden van de politie. “De meeste regisseurs – ook ik – moeten in het geheim werken omdat we tegengewerkt worden door de overheid. Maar we moeten toch een manier vinden om ons verhaal te laten horen,” aldus Alhamwi. In Rotterdam zijn van hem dit jaar twee korte films te zien, Stone Bird en The Right Side of That Road. Ze worden vertoond in verzamelprogramma’s van korte Syrische documentaires, als onderdeel van Signals: Power Cut Middle East. bron: site International Film Festival Rotterdam 2015 De aanhoudende oorlog en ellende in Syrië, het filmfestival in Rotterdam en het maandthema geven mij de aanleiding om deze foto te plaatsen.

'506609' door Rhodaxx '506609' door Rhodaxx

SyriëDamascus

SyriëDamascus

Omajjadenmoskee

Rhodaxx

Tussen al mijn Bali en Lombok foto's door even een foto uit Syrië. Een prachtig land dat ik in 2007 bezocht en waar ik nog vaak aan terugdenk. Dit is de Grote moskee van Damascus, ook wel de Omajjadenmoskee genoemd. Het is de belangrijkste moskee van de Syrische hoofdstad Damascus. De moskee is een befaamd gebouw, zowel wat betreft de architectuur als de religieuze betekenis van dit heiligdom. Wikipedia Ik ben bang dat er geen sprake meer is van de vredige rust zoals op deze foto.

Laat kaart zien