Zuid Sri Lanka reisblogs

Ella Gap - Yala National Park

DBrinkman was er(tot 03 aug 2011) Gepost op 03 aug 111 reacties

Vrijdag 29 juli 2011 en zaterdag 30 juli 2011

Ella Gap - Yala National Park

Na twee dagen luieren in ‘heavenly peace’ in het, tegen een heuvel geplakt, Ella Gap Panorama Hotel vond Saman dat het tijd werd weer ‘aan het werk te gaan’.
De hoofdweg door de Ella Gap loopt langs de Ravana Ella Falls. Met denderend geweld stort het water naar beneden. De immens grote rubber-, peper- en specerijenplantages bieden aan veel mensen werk. Het geurt er heerlijk en intensief.

Sri Lanka is een ontwikkelingsland, een land met een zwakke economische structuur en ernstige armoede onder brede lagen van de bevolking. Dankzij de redelijke sociale voorzieningen zoals gratis gezondheidszorg goed onderwijs voor na genoeg alle kinderen zijn er geen mensen die van de honger sterven. Toch leeft er ca. 18 % van de bevolking onder de armoedegrens.
Onze indruk is dat de kansen die er zijn benut worden zei het in de witte sector of in de zwarte sector. Ieder gezin heeft wel een moestuintje. De opbrengst is vaak hoger dan de eigen behoefte. De oogst wordt verkocht. Het toerisme is na de Tsunami in 2004 weer op gang gekomen.

Na beëindiging van de Burgeroorlog (Tamils) in 2009 wordt er o.a. hard gewerkt aan de infrastructuur van het land. Door het hele land worden wegen verbeterd of geheel nieuw aangelegd. Zo wordt Hambatota een hele grote uit de grond gestampte nieuwe haven in het zuiden met alle daarbij behorende faciliteiten. Indrukwekkend om dit te zien. Hopelijk leiden deze activiteiten tot een spoedige ontwikkeling zonder bijkomende negatieve effecten, Sri Lanka moet Sri Lanka blijven. Sri Lanka is een heel mooi land, met zeer veel natuurschoon, een rijke cultuur, bijzonder vriendelijke, zachtaardige vaak glimlachende mensen. Dit alles in een immense tropische tuin, het hele jaar door.

In de middag bereikten we de zuidelijke laagvlakte. Er stond een 50 jaar oude jeep voor ons klaar voor een safari in het Yala National Park. Gelukkig had dit prehistorisch vehicle er na enkele kilometer geen zin meer in en werd er een nieuw voertuig opgetrommeld. Na een kwartiertje openhoud konden we overstappen in een modern exemplaar. Dit bood comfortabele captain seats. De safaritocht door het park is een geweldige ervaring. Je ziet er allerlei vogels zoals ibissen, ooievaars, toekans, pelikanen, prachtige blauw ijsvogels. Overal fluiten veelkleurige vogels.
Maar er zijn ook grotere dieren, zwarte wilde zwijnen, roedels herten, cobra’s, grote donkergrijze waterbuffels, krokodillen en natuurlijk olifanten. We hadden ook het geluk twee luipaarden te spotten. Ik noem hier alleen de diersoorten die we zelf gezien hebben.
Het is een tocht van bijna 4 uur. De wegen zijn zeer slecht. Er zitten wel kuilen van een halve meter diep in de zandpaden. Vandaar dat we blij waren dat ons dit avontuur in de oude Jeep bespaard is gebleven.

We overnachtten in het Hibiscus Garden Hotel, met zwembad en goede voorzieningen.

Het dorp Kataragama aan de rand van het Yala National Park is voor de Hindoes een heilige plaats, een echte pelgrimsplaats, omdat hier de Tempel van Skanda staat. Voor de tempel kunnen de gelovigen offergaven kopen in de vorm van witte, roze en rode bloemenslingers en met fruit gevulde offerschalen. Het geofferde voedsel wordt uitgedeeld.
Boeddhisten en islamieten hebben op het tempelterrein hun eigen heiligdommen. Zo kan het dus ook. Ook al is het er altijd heel druk (vele duizenden bezoekers), de sfeer is sereen.


DBrinkman Positie 25474 (0 p.) Lid sinds 05-06-2011 Foto's en tips: 2 Blogs: 14 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Einde rondreis aan het strand aan de westkust
0 3
Gepost op 03 augustus
Sri Lanka West Sri Lanka
Het zuidwesten van Sri Lanka – Fort Galle
0 0
Gepost op 03 augustus
Sri Lanka Galle
Ayurvedische massage in Ella
0 2
Gepost op 30 juli
Sri Lanka Centraal hoogland

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Beste mevrouw Brinkman,
Mijn man en ik gaan binnenkort naar het zuiden van Sri Lanka.
Na het lezen van vele berichten denken we dat het niet nodig is om malarone o.i.d. Tegen malaria in te nemen.
Wat is uw ervaring?
Hartelijk dank voor uw antwoord bij voorbaat,

Fam. baalman

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.