Sri Pada

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zonsopkomst op Adams Peak

Sri Pada,
Sri Lanka


Het uitzicht op de foto is het plaatje waarmee je beloond wordt na een lange klim naar de top van Sri Pada - Adam’s Peak. Je moet er wat moeite voor doen, maar het uitzicht is het dan ook zeker waard!

De tocht omhoog duurt zo’n 2 tot 3 uur, en bestaat voor een heel, heel groot deel uit trappen. Als je de zon wil zien opkomen vanaf de top - wat zeker een bijzondere ervaring is - betekent dit dus vroeg opstaan! Wij zijn rond 2 uur ’s nachts vertrokken en waren ruim op tijd boven. Neem daarom zeker wat warms mee, want het is koud, echt koud, op de top als je moet wachten na een lange, bezwete klim.

Er trekken zowel veel pelgrims als toeristen naar de top, dus verwacht geen unieke ervaring alleen boven op de top. Naar mijn idee zijn er net te veel koffiehuisjes, theeverkopers, kiosken en noem maar op, met ook allemaal hun eigen muziek, langs de weg naar boven. En boven op de top zijn, je vraagt je af hoe je het bedenkt, naar het oosten verschillende kabels bevestigd aan een hoge paal met bouwlamp , die dus - inderdaad - récht voor de opkomende zon staan.

Maar toch… Een verlicht pad omhoog lopen in het pikkedonker maar onder een overweldigende sterrenhemel, geen idee hebbend waar je uiteindelijk uitkomt, en dan langzaamaan de hemel een beetje lichter zien worden boven een prachtig berglandschap - dat doet je deze kleinigheden snel vergeten.

Vergeet ook niet aan de west kant te kijken, waar je de schaduw van Adam’s Peak op de bergen afgetekend kunt zien staan, een bijzonder gezicht.

En dan nog naar beneden… met knikkende knietjes, maar wát een prachtig uitzicht!