Noord Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De ontdekking van het schiereiland Mannar!

Noord Sri Lanka,
Sri Lanka


In het noord westen van Sri Lanka ligt een smalle strook land: het schiereiland Mannar. Het aantal inwoners van het eiland is 50.000. De lengte van het eiland is ongeveer 40 kilometer. Aan de Zuidkant van het schiereiland ligt de Golf van Mannar en aan de noord kant ligt de baai van Palk. Talaimannar is het plaatsje aan het uiterste puntje van het schiereiland. Hier zijn lange aflopende zandstranden met vele kleine eilandjes, koraalriffen, ondiepe plaatsen en wandelende zandbanken. 30 kilometer verderop ligt India. Geologisch lagen India en Sri Lanka aan elkaar vast. Verbonden door de "Adams Bridge" Op het schiereiland staan al enige honderden jaren de reusachtige baobabbomen die hier door Arabische zaken lieden naar toegebracht zijn om hun kamelen van voedsel te voorzien.
Op het eiland lopen ook veel ezels rond die door Somaliërs ingevoerd zijn; vele honderden jaren geleden. Het eiland is heel vlak en bestaat vooral uit zandgrond. Een groot historisch stuwmeer , de Giant's Tank ligt op ongeveer 18 kilometer bij Mannar. Hier vinden veel vogels hun plek, waaronder flamingo's. Bij de ingang van Mannar hebben de Portugezen een Fort gebouwd. Zij gebruikten daarvoor de stenen van een Hindoetempel die verwoest was. Later hebben de Hollanders dit Fort gebruikt. vandaar de naam "Dutch Fort". Sinds kort wordt er gewerkt om dit Fort in ere te herstellen, hetgeen hard nodig is. Meer cultureel erfgoed: De Hindoe tempel (10 km van Mannar) en de Madhu kerk, pelgrimsoord voor Christenen.
Ik bezocht het schiereiland en wil mijn ervaringen graag delen. Tip: Als je zelf je reis naar Sri Lanka samenstelt zou ik dit eiland zeker in overweging nemen.( ik heb nog geen georganiseerde reis er naar toe gezien ) Het is nog nauwelijks ontdekt, er wordt hard gewerkt aan verbeteringen, wegen etc. Het is mooi en anders dan veel andere delen van Sri Lanka. Wij kozen hier voor het enige hotel dat er op dat moment was:midden in de natuur op het eiland: klein, uitstekende kamers, verzorging en omgeving. De meest westelijke plaats op het eiland: Talaimannar biedt boottochten aan door het gebied rondom het eiland. 's Nachts is de vuurtoren van India te zien (30 km verderop) De vuurtoren van Talaimannar stond op het moment dat we waren in de steigers maar zal ongetwijfeld inmiddels wit geschilderd zijn. Als je openstaat voor "nog niet ontdekt" en voor "ontdekken en zelf doen": Gaan!!!