Noord Sri Lanka reisblogs

Anuradhapura

DBrinkman was er(tot 23 jul 2011) Gepost op 23 jul 111 reacties

Donderdag 21 Juli 2011
Anuradhapura

Vandaag stond een bezoek aan de oude koningsstad Anuradhapura op het programma. Voor boeddhisten is deze ruinenstad in de eerste plaats de stad waar zich een van de meest aanbeden relikwieen van Sri Lanka bevind, de Sri Maha Bodhi. Het is een stek van de heilige bo-boom uit de Indiase stad Bodh Gaya, waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. In 247 v.Chr.werd de Sri Maha Bodhi door de Indiase keizer Ashoka geschonken aan de eerste boeddhistische koning van Sri Lanka.

De oppervlakte van deze ruinenstad is geweldig groot. Gelukkig konden wij de afstand tussen de overblijfselen van de verschillende paleizen, kloosters, tempels en dagobas per auto afleggen. Saman is behalve een betrouwbare chauffeur ook een goede gids.
Het was weer erg heet. Onze voetzolen hadden het zwaar te verduren. De heilige plaatsen mogen alleen blootsvoets betreden worden. In een soort hink-stap-sprong zijn wij met onze tere Hollandse voetjes deze uitdaging aan gegaan. Morgen nemen we een paar sokken mee. Die mag je wel aanhouden.

Het 40 km2 grote complex waar 200 jaar voor Chr. meer dan 5000 monniken woonden en enkele koningen hun paleizen lieten bouwen raakte na de 9de eeuw in verval. De stad werd in een mum van tijd door het tropisch oerwoud overwoekerd. Pas begin vorige eeuw begonnen archeologen met de uitgraving van de uitgestrekte stad. Enkele gebouwen werden gerestaureerd en dwars door de begroeiing werden wegen aangelegd.
Anuradhapur is voor de boeddhisten nog steeds een heilige stad, zoals Benares voor de hindoes, Jeruzalem voor de joden, christenen en moslims en Mekka voor de moslims.

DBrinkman Positie 25487 (0 p.) Lid sinds 05-06-2011 Foto's en tips: 2 Blogs: 14 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Einde rondreis aan het strand aan de westkust
0 3
Gepost op 03 augustus
Sri Lanka West Sri Lanka
Het zuidwesten van Sri Lanka – Fort Galle
0 0
Gepost op 03 augustus
Sri Lanka Galle
Ella Gap - Yala National Park
0 1
Gepost op 03 augustus
Sri Lanka Zuid Sri Lanka

Reacties bij deze blog

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Goede beschrijving van dit uitgebreide complex. Toen ik er was, heb ik maar de fiets genomen om zo veel mogelijk te zien. Veel plezier verder nog! groeten, René

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.