Centraal hoogland

'500041' door RenskeSpijkers '500041' door RenskeSpijkers

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Treinreis door Sri...

RenskeSpijkers

Wauw... We hadden er al zo veel over gelezen en iedereen zei het tegen ons. Neem de trein, neem de trein als je van Kandy naar Ella gaat! Ik kan deze tip alleen maar doorgeven... Het reserveren van de treinkaartjes ging niet helemaal volgens plan. Wil je zekerheid? Boek dan zeker 1 week van te voren via de website tickets voor je treinreis! Dan weet je zeker dat je tickets hebt. Nog een tip; boek géén eerste klas tickets! Doordat wij geen treinkaartjes hadden gereserveerd stonden we om 08.30uur op het treinstation in Kandy en waren er alleen nog eerste klas tickets beschikbaar. Natuurlijk zit je dan in een luxe coupe met airco en ramen die niet open kunnen en niet te vergeten een Chinese film met Nederlandse ondertiteling maar het niet hoe je deze treinreis wil beleven! Boek tweede klas tickets! Dan heb je toch zeker een stoel om op te zitten maar zit je ook tussen de locals en in een coupe waar iets gebeurd! Het liefst had ik in de derde klas gezeten maar dit bleek toch echt iets te volgepropt te zijn om ook nog foto's te kunnen maken van de omgeving. Samengevat: Pak absoluut de trein van Kandy naar Ella (of Nuwara Eliya) Boek tweede klas tickets en geniet van deze prachtige treinreis! Foto: Tussen Kandy en Nuwara Eliya.

'516965' door TicoTica '516965' door TicoTica

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Over het spoor

TicoTica

Iets wat in Sri Lanka heel normaal is is wandelen over het spoor. Officieel mag het niet, maar iedereen doet het. Iets waar we ons hier niets bij voor kunnen stellen.

'485359' door pensionado '485359' door pensionado

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Theeplukster

pensionado

De rit vanuit het laagland naar de centrale hooglanden is schitterend. Het klimaat verandert, het wordt koeler en nóg groener en opeens verschijnen daar de theeplantages. Sri Lanka is terecht beroemd om zijn Ceylon thee, een klassieke smaak die iedereen waardeert. Het is absoluut aan te raden om een theefabriek te bezoeken. Je krijgt uitleg over het proces van theestruik tot verpakte thee. En er wordt tot slot thee geschonken. Ik vond het vooral fascinerend om te zien dat de outillage van de fabriek in geen 75 jaar (of meer) vernieuwd is. Maar de antieke machines verrichten nog prima werk, dus waarom zou je?

'208744' door jacomien '208744' door jacomien

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Theeplantages

jacomien

In het midden in Sri Lanka bevinden zich de theeplantages. Hier wonen ook de theeplukkers in kleine donkere en kille huisjes. Het landschap is schitterend omdat het heel groen is. Het is een gebied waar het vaak regent. Op deze foto is veel te zien: de huisjes met daken waar stenen op liggen omdat de daken heel gammel zijn. De trap naar het volgende heuvel. De was die ophangt. Mensen. De verschillende soorten beplanting en vooral de prachtige vormen van de theeplanten en struiken. Kortom, een foto om tot je door te laten dringen en waar ik wel een puzzel van zou willen hebben.

'498589' door Huff '498589' door Huff

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Rood doorlopen ogen.

Huff

De mensen in Sri Lanka zijn heel vriendelijk en er zijn dan ook geen problemen met het maken van foto's. Ook deze man met zijn rood doorlopen ogen wilde graag op de foto en vond het leuk om zichzelf terug te zien.

'280860' door Rsteeghs '280860' door Rsteeghs

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Hapje van dit, hapje.

Rsteeghs

Dit lijkt me wel wat voor het ontbijt van morgen (donderdag), een heerlijke Indiase (of eigenlijk Sri Lankaanse) maaltijd. Hapje van dit, hapje van dat, lekkere linzenpuree, cashewnoot, bloemkoolroosje en currietje, toefje rijst erbij, hmmmm! En wel de tafel even dekken met een groen tafelkleed, dat breekt zo lekker de week, eeeeh, foto.

'490141' door viona '490141' door viona

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Theeplukster 2-luik:.

viona

...maar dan is er toch ook tijd om te lachen! Vooral als zo'n blanke dame half voor je op de grond ligt om een mooie foto van je te maken. Dan verandert haar gezicht van zware arbeid in een heel vriendelijke blik. Die tanden, geweldig toch ;-)

'498764' door robgreeve '498764' door robgreeve

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Theepluksters

robgreeve

Onderweg naar Nuwara Eliya kom je heel veel theeplantage tegen. Veel van de plantages hebben nog Engelse of Schotse namen, overgehouden vanuit dat Sri Lanka nog een Engelse kolonie was. Een stop bij één van de theefabriken is zeer de moeite waard. Je ziet het hele proces van het plukken tot het eind product. Thee!!

'401633' door mvenekamp '401633' door mvenekamp

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Thee in de wolken

mvenekamp

Tijdens onze zomer heb je grote kans dat het in het hoogland van Sri Lanka nat en koud is. Onze reis is gelukkig vrijwel droog en niet te koud verlopen maar ondanks dat liepen we toch tussen de theestruiken in de wolken. Dat levert dan wel weer mooie plaatjes op!

'508950' door dennisenroel '508950' door dennisenroel

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Room with a view

dennisenroel

Het gelijknamige hotel naast de Ramboda Falls in het centrale Hoogland. Een prachtige locatie met een gegarandeerd mooi uitzicht. Je ben verzekerd van een luxe gevoel. Hoewel het verblijf er prima is, moet je van het restaurant minder verwachten. Zeer eenvoudig, onder een bungelende gloeilamp en onder het genot van een krakende radio. Het feit dat er Britney Spears werd gedraaid, maakte natuurlijk een hoop goed.

'553544' door hansdewildt '553544' door hansdewildt

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Vrolijk !

hansdewildt

Ondanks al het zware werk lukte het deze dame toch om vriendelijk te lachen naar de camera. Het is erg mooi om op een theeplantage te wandelen en te zien hoe zwaar dit werk is. De theepluksters staan uren in de brandende zon op blote voeten tussen de struiken te plukken. Zelfs bij regen zijn deze dames vrolijk. Knap !!

'368149' door REvanSlooten '368149' door REvanSlooten

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Onvergetelijke...ontm

REvanSlooten

Treinen zijn ontzettend leuke plekken om de locals te ontmoeten. Bij onze treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya belandden wij in de 3e klasse, midden tussen de locals. Eerst keken ze ons nog wat vreemd aan, ze zijn immers gewend dat de meeste toeristen zich in de 2e klasse begeven. Maar al snel volgden gelukkig de eerste glimlachen. De trein rijdt met open ramen en op de balkons kan je uit de trein "hangen", wat een ideale plek geeft om te fotograferen. Hangend uit de trein fotografeerden we allerlei locals. Sommige reageerden er erg leuk op en kwamen zelfs even kijken op de camera. Deze jongen vond het allemaal wel prima en lachte vriendelijk naar ons. De gehele treinreis is onvergetelijk door de mooie landschappen en leuke ontmoetingen!

'545986' door hansdewildt '545986' door hansdewildt

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Treinreis !

hansdewildt

Wij namen de trein in Nuwara Eliya (Nanu Oya) en zijn uitgestapt in Bandarawela (Haputale) Zeker een aanrader want wat een schitterende treinreis is dat. Onze rit had de eerste 3 stops het mindere uitzicht en de laatste 3 het overweldigende landschap waar je prachtige foto’s van kunt maken. Dus links of rechts zitten maakt niet uit, als je maar een plaatsje bij het raam hebt. Ook de stationnetjes zijn geweldig leuk om te zien. Wat een drukte als al die mensen daar in- of uitstappen. Koop kaartjes voor de 2e of 3e klas want je zit dan tussen de locals In de trein. Wat een heerlijke drukte tussen al die aardige mensen en leuke kinderen. Tip: Door al de smalle tunneltjes is het gevaarlijk om door het raampje of de deur naar buiten te hangen. Zoals je ziet; op tijd je hoofd naar binnen…. (de foto is uit een rijdende trein genomen)

'462132' door TicoTica '462132' door TicoTica

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Lekker in bad gaan

TicoTica

Dagelijks gaan de olifanten van het Pinawela olifanten weeshuis een paar straten verderop lekker in bad. Als je zorgt dat je er op tijd bent heb je een supermooi uitzicht vanaf het restaurant.

'497061' door jacomien '497061' door jacomien

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Speels (3)

jacomien

Het waren er 10. Tien kleine monniken. En twee jonge jongens die in korte broek liepen met een T- shirt aan. Maar wel met een bijna kaalgeschoren hoofd. Ze renden over een groot veld met takken van bomen achter elkaar aan. Heerlijk aan het spelen! De school en een klein gebouwtje met slaapvertrekken stonden op het terrein, evenals een tempeltje en een klok. En ze hadden heel veel plezier. Ik hoorde dat "de baas" een dagje weg was en dat ze zich helemaal uitleefden.Ze gingen achter de groep buffels aan En ze spraken de waarheid als het om olifanten ging waar we naar vroegen, want meestal waren die te zien hier. Alleen deze dag niet. Misschien omdat de jongens zo druk waren...:) Het was voor ons een feest om mee te maken. En hier op de foto zijn er twee.

'458656' door Esthers '458656' door Esthers

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Trommelaar

Esthers

Deze trommelaar zit in de hindu tempel Sri Muthumariamman Thevasthanam in Matale in de buurt van Kandy te trommelen voorafgaand aan de ceremonie die laat in de middag in de tempel plaatsvindt. Tegen een kleine vergoeding mag je binnen in deze tempel foto's nemen.

'508256' door travelbag '508256' door travelbag

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

In de boemeltrein

travelbag

Leuk is om de boemeltrein tussen Nuwara Eliya en Badarawella te nemen. Je zit leuk tussen de lokale bevolking en je kunt op je gemak van het voorbij schietende landschap genieten. Je klimt met de trein naar een hoogte van 1900 meter. Een landschap van bergen, jungle en theeplantages schieten aan je voorbij.

'498577' door jacomien '498577' door jacomien

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Het Mooie Meisje met.

jacomien

Een mooi meisje. Ik ontmoet haar samen met haar broertje, terwijl ik op weg ben naar "de gouden Boeddha" in Matale. Ze woont lekker tussen de struiken en de bomen in het dichtbegroeide land halverwege de berg waar de Boeddha staat De apen spelen in de bomen en er zijn hier niet veel mensen. Ze wordt er een beetje verlegen als ik een foto maak van haar ! Dit " Mooie Meisje met de Vlechten"

'492095' door chateau '492095' door chateau

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

De was ligt te drogen

chateau

Vanuit Haputale hebben we , net zoals de Sri Lankanen zelf doen, een wandeling gemaakt over de spoorlijn. We hadden prachtig uitzicht over de omringende theeplantages. Vanaf de hoger gelegen spoordijk keek je neer op de golfplaten van de huizen waarop hier en daar de was lag te drogen.

'459216' door Cobinho '459216' door Cobinho

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Als je begrijpt wat i

Cobinho

We zijn in Bandarawela en hebben een vrije dag. Als groep verkiezen we om de Diyaluma waterval te gaan kijken. Het is 3e grootste waterval van Sri Lanka… we gaan de bergen in. Onderweg komen onder andere langs een schooltje. Wij stappen uit en vragen of we een kijkje mogen nemen. Zowel zij als wij zijn een bezienswaardigheid. Enige tijd later zetten wij ons tocht voort en wordt de les hervat. De leraar legt iets uit en kijkt rond om te checken of zijn uitleg duidelijk is geworden. Zijn blik zegt iets van `als je begrijpt wat ik bedoel’. Marten Toonder kreeg grote bekendheid als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Veel van de zegswijzen uit de verhalen zijn deel geworden van de Nederlandse taal. Enkele van de meest gebruikte neologismen (taalelement dat nieuw is in een taal) zijn: bovenbaas, denkraam, grootgrutter, minkukel, onderknuppel, en zielknijper. Nieuwe uitdrukkingen zijn onder andere `kommer en kwel’, `een eenvoudige doch voedzame maaltijd, `verzin een list!’, maar zijn bekendste is toch wel `als je begrijpt wat ik bedoel’. (bron: Wikipedia) Bekijk de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=oTYda3yxdk0

'488858' door dennisenroel '488858' door dennisenroel

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Rotstempel Isurumuniy

dennisenroel

De rotstempel Isurimuniya in de oude koningsstad Anuradhapura maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3de eeuw v.Chr. Rond de tempel kun je diverse mooie reliëfs bekijken. De tempel is ook bekend van de enorme liggende boeddha, die er ook te bewonderen is. Blijkbaar is deze plek in trek onder de lokale bevolking, die de tempel druk bezoekt. De toegang is gratis.

'501114' door LRison '501114' door LRison

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Met de trein!

LRison

Wanneer je in het plaatsje Nanu Oya op de trein stapt zit je tussen de plaatselijke bevolking op zeer harde banken maar je krijgt een prachtige tour voorgeschoteld door het heuvelland waar de meeste theetuinen tegen de heuvels liggen,dit is het gebied waar de bekende Ceylon thee vandaan komt.

'554368' door hansdewildt '554368' door hansdewildt

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Centraal hoogland !

hansdewildt

Wij namen de trein in Nuwara Eliya (Nanu Oya) en zijn uitgestapt in Bandarawela (Haputale) Zeker een aanrader want wat een schitterende treinreis is dat. Je reist door het hoogland en zie het ene na het andere vergezicht. Tussen al dat mooie groen zie je ook nog prachtige watervalletjes .Dit is echt genieten….

'554065' door hansdewildt '554065' door hansdewildt

Sri LankaCentraal hoogland

Sri LankaCentraal hoogland

Bescherming !

hansdewildt

Elk jaar in de maanden juli en augustus trekken de olifanten uit omliggende parken naar het enorme meer dat midden in Minneriya NP ligt. In het Udawalawe National Park zagen wij deze olifanten met jong. Toch weer een geweldig leuke ervaring om mee te maken. Wat een gaaf gezicht om die olifanten rondom zo’n jong te zien staan.