Batticaloa foto's & tips

'503215' door jacomien '503215' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Zingende Vissen

jacomien

De Lagoon van Batticaloa is bij de Kallady Bridge bekend omdat daar in de maanden april t/m september de "zingende vissen" hun geluiden laten horen !! Dat gebeurt rondom de dag dat het volle maan is. Een excursie in die periode met een vissersman in een bootje is dan mogelijk om de prachtige geluiden te horen. Geluiden die varieren- volgens zeggen- van vioolspel t/m heel tere zachte geluiden. Natuurlijk worden er vele verklaringen aan gegeven waar die geluiden zoal vandaan komen.. Ook zouden de "zingende vissen" er niet geweest zijn in de tijd van de burgeroorlog. Sinds de oorlog beeindigd is ( in 2009) zijn de "zingende vissen" er weer!!. Helaas was ik er niet bij volle maan dus dit feestje is aan mij voorbij gegaan. Wat ik wel zag was deze visser. Iedere dag was hij er, van 's morgens vroeg na zonsopgang tot 's avonds. Een aardige man, die hard werkte en er duidelijk plezier in had. Hier staat hij op de foto op de plek waar hij altijd de netten uitgooit en weer aan land komt om even uit te rusten. Op de achtergrond een stukje van het "Old Dutch Fort" - gebouwd in 1628 door de Portugezen en vanaf 1638 in het bezit van de Hollanders -. Een van de vele mooie dingen die deze stad aan de oostkust zeer bezienswaardig maken!!

'503446' door jacomien '503446' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Rust

jacomien

Met op de achtergrond de lagoon van Batticaloa en het "Old Dutch Fort" , ligt deze visser even heerlijk uit te rusten van het vermoeiende werk in de lagoon. De omheining heeft precies de goede boog zodat hij lekker kan liggen. Hoewel...? Op de achtergrond staat het Fort. Gebouwd in 1628 door de Portugezen en in 1638 in bezit genomen door de Hollanders die in 1602 als eerste voet aan wal hadden gezet. Een bezoek aan Batticaloa is de moeite waard en ga er vooral wandelingen maken..en neem zo nu en dan een tuktuk. De stad heeft erg geleden door de overheersing van de Rebellen en in diezelfde periode kwam ook de tsunami. Toeristen zijn er heel erg welkom!

'518312' door jacomien '518312' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Kleuren!

jacomien

In Batticaloa is een bijzondere groente en fruit markt. De muren in de overdekte markt zijn allen in okergeel geverfd. Deze kleur wordt extra mooi door de kleuren van de groentes die er verkocht worden maar ook manden en heel veel kruiden combineren heel mooi. Of er over nagedacht is weet ik niet maar het valt mij op. En als hier ook nog een dame met zo'n prachtige jurk haar inkopen staat te doen lijkt het bijna opzet. Wat een kleurrijk volk!

'503684' door jacomien '503684' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Even dollen

jacomien

Op het "Old Dutch Fort" in Batticaloa zijn heel veel kinderen op excursie. Met vier bussen zijn ze uit Anuradnapura gekomen om de Oostkust en met name het Fort te bezoeken, in het kader van de geschiedenis lessen. Dat vertelt "de juf" mij. Ze weten dat de Hollanders het Fort veroverden in het jaar 1638. Dat staat ook aangegeven op het bord dat bij het Fort staat. De leerlingen hebben het reuze naar hun zin, zowel de jongens als de meisje. En als ze willen weten waar wij vandaan komen dan zijn ze gelijk door het dolle en komen in hordes rondom mij staan.. Want dat is wel heel toevallig!! Op de foto dus en lekker gek doen. Even dollen, stoer doen en gekke bekken trekken. Met de leerkrachten school heb ik een adres uitgewisseld ! Zij krijgen foto's en bij mijn volgende bezoek ben ik uitgenodigd op hun school in Anuradnapura!

'503731' door jacomien '503731' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

de juffen

jacomien

Twee "juffen". Ze komen uit Anuradnapura. ( Een prachtige plaats in het Noorden- twee en een half uur rijden vanaf Batticaloa, met oudheden - tempels, dagobes, ruines..oude geschiedenis . Iedereen die naar Sr Lanka gaat en de "culturele driehoek" doet zal deze plaats bezoeken!.) Deze twee juffen zijn samen met nog meer leerkrachten op excursie met vier schoolklassen naar Batticaloa, aan de Oostkust. Het Fort in Batticaloa is in 1628 gebouwd en bezienswaardig. De juffen hebben er plezier in. Ze willen de kinderen iets leren over de geschiedenis van Sri Lanka. De leerlingen lijken allemaal enthousiast. Wij zij dat ook en we hebben het even heel gezellig met elkaar. We wisselen het een en ander uit. En wie weet ga ik eens op bezoek bij hen!

'520518' door jacomien '520518' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Buurtwinkel

jacomien

De groentemarkt van Batticaloa. Een kleine overdekte markt waar ook enkele buurtwinkeltjes zijn. Zoals dit winkeltje met manden, touw, waspoeder nootjes en kleine broodjes en allerlei snoepgoed en koekjes. De een komt er op de brommer naar toe, de andere loopt er naar toe om de dagelijkse boodschappen te doen en natuurlijk komt men ook op de fiets. De kleuren passen (toevallig?)allemaal bij elkaar. Behalve de temperatuur ( ver boven de 30 graden) geeft de kleur nog eens extra warmte in het geheel

'497424' door jacomien '497424' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

groentemarkt

jacomien

Verrassend dat we zo maar op een overdekte groentemarkt midden in de stad komen waar veel verse groente te koop is. Wat zijn de mensen hier vriendelijk en belangstellend. Blij met toeristen die aandacht besteden aan hun producten. Op de foto is geen enkel probleem. Graag zelfs! En alle groente wordt op zo'n grote weegschaal met gewichtjes afgewogen.

'504478' door jacomien '504478' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Visvangst

jacomien

Batticaloa bestaat uit veel kleine eilandjes en schiereilandjes die door bruggen met elkaar verbonden zijn.Het water van de Lagoon is overal te zien. Door die bruggen over het water is alles goed te bereiken. Ook voor de weg naar het strand moet je over een aantal bruggetjes. Op het strand zie je de vissers die op een simpele manier hun netten uitgooien en de vis binnen halen. Zoals deze man die al laat op de avond terwijl er een avondzonnetje schijnt zijn net binnen haalt. Niet veel gevangen maar toch blijft hij er vrolijk onder.

'506530' door jacomien '506530' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Handen- en voetenwerk

jacomien

Eerder deze week plaatste ik een foto over handen- en voetenwerk: de reparatie van een vissersnet. Hier, in het ochtend zonnetje in Batticaloa, zie ik nog een manier om met handen en voeten arbeid te verrichten: een krab, zojuist gevangen uit de lagoon van Batticaloa, die met handen en voeten in bedwang gehouden wordt. Met een touwtje worden de scharen vastgebonden. Het arme beestje wordt even later verkocht op de markt en daarna verorberd. Tja... zo gaat dat...!

'495867' door jacomien '495867' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Naar de speeltuin

jacomien

Met z,n alleen naar de speeltuin. Vlakbij het strand van Batticaloa is een mooie speeltuin. Hele gezinnen gaan daar vrolijk gekleed gezellig met z'n alleen naar toe. Een uitje zo te zien. Deze familie is ook van de partij. het valt me op dat veel gezinnen zo kleurig gekleed gaan. Een feest om te zien! En natuurlijk kun de kinderen die mee op reis zijn zich ook uitstekend vermaken in de speeltuin hier!

'497219' door jacomien '497219' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Fishing bij Batticalo

jacomien

Batticaloa is een oude stad met een koloniaal verleden. Dat is te nog te zien aan een groot aantal oude gebouwen en huizen in de stad. De stad bestaat uit eilandjes en schiereilandjes die door bruggen met elkaar verbonden zijn. In de lagoon van Batticaloa zwemt vis. Niet zo verwonderlijk dus dat er van 's morgens vroeg tot laat op de dag kleine vissersbootjes varen met 1 en soms 2 personen om vis te vangen. Dat gaat op de manier die ik hier aan de Oostkust veel vaker zag. Het net wordt met de hand zo vastgepakt dat men het met 1 zwier in het water kan gooien. Direct daarna wordt het net omhoog gehaald en wordt de vis in een zak of net gedaan. Op de foto het moment van " het uitgooien " van het net! ( foto gemaakt 's morgens vroeg , de eerste zonnenstralen zijn te zien. (mei 2015- op dit tijdstip is het nog stil overal en zijn de vissers op zoek naar de scholen met vis)

'499691' door jacomien '499691' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

De avond valt..

jacomien

De avond valt boven Batticaloa. Aan het strand bij de vuurtoren zijn nog maar een paar vissers kleine visjes aan het schoonmaken en een enkele visser gooit nog een net uit. De zon gaat achter de wolken schuil. En ik zelf doe met mijn reisgenoten nog even een stevige wandeling!

'503370' door jacomien '503370' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Schoolmeisjes (2)

jacomien

Batticaloa- juni 2015. Ook deze meisjes gaan al vroeg in de ochtend naar school. En ook zij zijn gekleed in donker rood en wit. Ze zijn op bijna dezelfde fiets als de meisjes die ik op mijn vorige foto liet zien. Hetzelfde mandje hebben ze om hun schooltas in te doen. Het enige verschil is dat deze meisjes naar de Moslimschool gaan. o.a .Hun prachtige witte hoofddoeken getuigen daarvan. De twee scholen staan naast elkaar in de stad vlakbij het "Old Dutch Fort" van Batticaloa. Dit is de grote herinnering aan de Koloniale Tijd in deze mooie stad die een bezoek waard is als je een stedentrip doet in Sri Lanka..

'503739' door jacomien '503739' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

De Meisjes

jacomien

Nog steeds op het "Old Dutch Fort" in Batticaloa. Zoals de jongens aan het dollen gaan en stoer doen...zo doen de meisjes giebelig en verlegen en intussen zullen ze waarschijnlijk onderling wel de nodige opmerkingen over ons maken. Wij zijn uiteindelijk "vreemdelingen". Ik vind ze heel leuk met hun hoedjes en tasjes. Anders dan ik in Sri Lanka ooit zag. Maar een van de juffen had ook een hoedje op en goed voorbeeld doet goed volgen. De zon is heel warm en enige bescherming is heel erg op zijn plaats daar.

'496207' door jacomien '496207' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

De dag is begonnen!

jacomien

Batticaloa. Jarenlang onder vuur gelegen en niet toegankelijk. Bovendien hevig geraakt door de Tsunami in 2004 ! En nu volledig in opbouw. Heerlijk om hier naar toe te kunnen! 's Morgens vroeg, als de zon net weer schijnt komt het leven op gang. Scholen, kantoren, winkels... iedereen is op weg om de dag te vieren. Ik sta op een brug en het is een feest om alles te zien en de beelden vast te leggen. Dit is Batticaloa!!

'505733' door jacomien '505733' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

De ik kan alles man

jacomien

Hij zit op een belangrijk stukje grond waar veel mensen langs lopen De paraplu moet beschermen tegen de hete zon. Mensen komen en gaan geven schoenen, halen schoenen, geven kapotte paraplu's en halen weer gerepareerde paraplu's., riemen, slippers, tasjes en... breng maar iets en hij maakt het weer. Leuk baantje. Zo zie je nog eens iets en zo hoor je nog eens iets. En het zorgt voor wat geld in het laatje!

'503462' door jacomien '503462' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Old Dutch Fort

jacomien

Het "Old Dutch Fort" , ook wel "Fort Batticaloa" genoemd is gebouwd in 1628 door de Portugezen. In 16 38 werd het ingenomen door de Hollanders. Het werd een Fort van de Oost Indisch Compagnie. Het Fort ligt aan de zeekant en heeft aan de andere kant een gracht. Vier bastions zijn er die het Fort en de stad beschermden. De Hollanders moesten van de Koning van Kandy de Portugezen verdrijven. In 1665 hebben de Hollanders het Fort herbouwd. In 1745 kwamen de Britse troepen die het Fort op hun beurt veroverden. Het Fort wordt redelijk onderhouden hoewel ik de neiging had er een goede schoonmaakbeurt te gaan houden. Er zijn enkele kantoren gehuisvest in een paar oude gebouwen. Er komen wel toeristen, niet veel nog, en vooral ook schoolreisjes met veel kinderen die ook als doel hebben de geschiedenis van het Fort en van Batticaloa te vertellen. En dit Fort spreekt tot de verbeelding. Er staan kannonnen, zoals dat hoort, en je hebt er een mooi uitzicht over de zee en de omgeving. Stedentrip tip: Als je er toch bent...: neem ook dit stukje even mee! ( Fort in de ochtend zon, juni 2015)

'503316' door jacomien '503316' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Schoolmeisjes (1)

jacomien

's Morgens vroeg, iedereen gaat op weg naar het werk en naar school. De stad is wakker en met een beetje zonlicht wordt het steeds levendiger. Deze drie meisjes zijn op weg naar hun school evenals nog veel meer meisjes. Allemaal wit met donkerrood, schoenen met een bandje, witte sokjes en lange vlechten. Zelfs de fietsen zijn van hetzelfde model ( soms een ander kleurtje) en de mandjes zijn hetzelfde evenals de tas in het mandje. Ik heb er nog veel meer gefotografeerd en het is allemaal zoals deze drie!

'523003' door jacomien '523003' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Druk en veel (fiets).

jacomien

Wie denk dat Nederland een fietsland is heeft gelijk maar wat ik ervoer in Sri Lanka was bijna hetzelfde. Ook in Sri Lanka dus heel veel fietsers. Maar vooral in de grotere steden ook veel brommers en scooters 's Morgens vroeg, op de Lady Maning Bridge keek ik mijn ogen uit!.

'506567' door jacomien '506567' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Een praatje en een...

jacomien

Een visser die zijn maaltje voor deze avond aan het vangen is. Als ik een plaatje wil maken komt daar ook de fietser met zijn mobieltje in de hand even een kijkje nemen. Deze man is in voor een praatje en een glimlach. En zo gebeurt het dat ze samen in de avondzon op het plaatje komen.

'503660' door jacomien '503660' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Verkoopster

jacomien

In de groente en fruit hal in Batticaloa staan vriendelijke dames hun handel aan te prijzen. Het is er een goede en gezellige sfeer. Ook mannen helpen met de verkoop en lopen af en aan. Ieder wil een praatje en een foto maken vinden ze allemaal goed. Zo ook deze vrouw.

'531392' door jacomien '531392' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Vier bussen met...sch

jacomien

Vier bussen met schoolkinderen waren tegelijker tijd op het Old Dutch Fort van Batticaloa. Dat is natuurlijk leuk maar het zijn er wel veel. Hoeveel dat kun je hier zien. Ze gaan lekker onder bomen staan om wat verkoeling te hebben want de hitte is zinderend. Leuk om al die benen te zien met daarbij al die mooie witte schoolkleding! En de juffen en meesters tellen de leerlingen want er mag natuurlijk niemand ontbreken voor het vertrek naar huis. ( even openen)

'522003' door jacomien '522003' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Met de water taxi

jacomien

Sri Lanka is een ongelooflijk mooi eiland. Er is overal zoveel te zien. !!, Rijstvelden, thee plantages, oude cultuur, tempels, veel groen, rotsen, stranden... te veel om op te noemen. De wegen zijn prima dus vervoer per auto en met de trein of bus is heel goed te doen. Maar wil je nu ook eens op een snelle manier ergens naar toe ( b.v alleen om te surfen aan de oostkust) dan kun je ook met een binnenlandse vlucht. Zo ga je bijvoorbeeld vanaf vliegveld Bandaranaike, de internationale luchthaven, direct op een binnenlandse vlucht naar de oostkust, het noorden of het zuiden. Wij waren getuigen van de landing bij het Dutch Fort in Batticaloa. Tijdsduur vanaf Colombo tot Batticaloa is 50 minuten. Met de auto zeker 7 uur. Kosten voor een retour 455, -- dollar. Ook rondvluchten boven Sri Lanka zijn mogelijk en er zijn nog veel meer plekken waar geland kan worden.

'506823' door jacomien '506823' door jacomien

Sri LankaBatticaloa

Sri LankaBatticaloa

Visser

jacomien

In Batticaloa heb ik een bed en breakfast aan de lagoon vlak bij het centrum. Vroeg wakker, gelijk het bed uit en met de camera op stap dus. Het is nog maar net na zonsopgang maar de vissers zijn in alle stilte al met de visnetten op stap. Dat levert dit plaatje op. ( juni 2015) even openen