Wilpattu NP

'529589' door MiekeDeHaas '529589' door MiekeDeHaas

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Wilpattu Nationaal...

MiekeDeHaas

Wilpattu Nationaal Park is het oudste en grootste junglepark van Sri Lanka. Het heeft een oppervlakte van 131 hectaren. Tijdens de oorlog, die tot 2009 duurde, is het park totaal verwaarloosd. Een groot gedeelte is weer hersteld en toegankelijk. Een safaritocht met een jeep door het ongerepte bos en langs natuurlijke meertjes, is een must. De naam Wilpattu betekent 10 meren. Maar het aantal natuurlijke meren is veel groter. Het is een jungle waar het luipaard ,de lippenbeer en olifanten zich goed kunnen verschuilen. Helaas hebben we het luipaard en de lippenbeer niet waargenomen. Het is ook een paradijs voor roofvogels die we in grote getale tegen kwamen. Midden in het bos ligt Big Game Camp Wilpattu, dat duurzaam toerisme hoog in het vaandel heeft staan en werk verschaft aan de lokale bevolking. Je wordt volledig in de watten gelegd met heerlijke curry's en drankjes. Vanuit dit Camp start je ook de safaritocht. Ik sliep hier in een luxe tent waar het 's nachts heerlijk wegdommelen is bij de geluiden van de dieren in de directe omgeving.

'448151' door RonenNancy '448151' door RonenNancy

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Luipaard in Wilpattu.

RonenNancy

Zelfs onze gids die al weken lang geen luipaard meer gezien had wist niet hoe snel hij zijn camera moest pakken om een plaats te schieten van dit prachtige beest.

'448148' door RonenNancy '448148' door RonenNancy

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Luipaard in Wilpattu.

RonenNancy

Nadat de apen in de bomen al waarschuwende kreten lieten horen verschijnt plotseling op nog geen tien meter afstand van onze jeep een luipaard uit de struiken.

'530328' door MiekeDeHaas '530328' door MiekeDeHaas

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Roofvogel in Wilpattu

MiekeDeHaas

Het Wilpattu Nationaal Park ligt in het noorden van Sri Lanka. Het moet de thuishaven zijn van luipaarden en lippenberen. Maar die hebben zich op dag dat wij een jeeptour hadden niet laten zien. Maar daar tegenover stond dat we heel veel vogels hebben gespot. Waaronder deze roofvogel. Het is een groot park van zo 'n 131 hectare groot. Je rijdt schitterend door het dichte jungle - bos. Onderweg kom je vele natuurlijke meren tegen zogenaamde Wilpattu waarnaar het Nationaal Park is vernoemd. De bevolking heeft keihard gewerkt om het park na de oorlog weer toegankelijk te maken voor het bezoek. Er zijn mogelijkheden om in een camp te slapen. Ik heb gelogeerd in het Big Game Camp Wilppattu. Een fantastische ervaring. Zie hieronder de naam, met dank aan Leeu en Hestermaasdam: Mooie Changeable-Hawk Eagle (Indische Kuifarend). Hij heeft z'n naam te danken aan de variabele kleuren die ze kunnen hebben.

'546400' door RVerbeek131 '546400' door RVerbeek131

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Crested Hawk Eagle...

RVerbeek131

We moesten vroeg uit de veren om op safari te kunnen gaan naar het Wilpattu National Park, het is niet zo bekend als het Yala National Park maar wel het grootste en het oudste nationale park van Sri Lanka. Wij kunnen het park dan ook zeker aanraden om te bezoeken. En uiteraard kwamen wij hier om wat wildlife te spotten, waaronder ook deze kuifarend, deze zat in een boom verscholen, maar liet zich niet makkelijk vastleggen. Het is uiteindelijk wel gelukt.

'555716' door CWassenaar '555716' door CWassenaar

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Jong luipaard...versc

CWassenaar

Na een tijd lang zoeken zagen we dit jonge luipaard. De apen, waarop hij joeg, verraadde zijn positie. Met veel kabaal hielden ze hem nauwlettend in de gaten.

'555717' door CWassenaar '555717' door CWassenaar

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Serpent Eagle

CWassenaar

Na twee zeer indrukwekkende dagen safari in het prachtige Wilpattu NP zagen we deze statige Serpent Eagle. Met de camera op 'Spotmeting' lukt het om de juiste belichting te vinden.

'555714' door CWassenaar '555714' door CWassenaar

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Opvliegende reiger

CWassenaar

Prachtige natuur en indrukwekkende dieren in een rustig Nationaal Park in het Noord-Westen van Sri Lanka. Ons verblijf was een Leopard Trails, een aanrader voor de liefhebber van rust en natuur.

'1108677' door kuiken '1108677' door kuiken

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Alert

kuiken

in de wildparken van Sri Lanka leven nog luipaarden. In Wilpattu kwamen we deze kat tegen die een groep herten in het oog hield. Hij besloop de herten maar ging uiteindelijk toch niet in de aanval

'1105148' door CDahlkamp '1105148' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Grey hornbill sri...l

CDahlkamp

Hoe mooi is het als er in de tuin van je gastverblijf deze prachtige vogels hun natruulijke habitat hebben? Dit was het geval bij guesthouse Wilpattu Dolosmahe in Wilpattu. Het guesthouse zit op loopafstand van het Wilpattu NP waardoor de kans op het zien van dieren rondom het guesthouse groot is. De Ceylontok uit Sri Lanka is een grote vogel met een lengte van 45 centimeter. Hij heeft grijze vleugels met zwarte primaire vluchtveren, een grijze rug en een bruine kroon. De lange staart is zwartachtig met witte zijdes, de onderzijde van de tok is wit. De lange, gebogen snavel is opvallend maar heeft geen neusscherm zoals bij andere tok soorten. Sekssen zijn vergelijkbaar, hoewel de man een crèmekleurige snavel heeft, terwijl die van de pop zwart is met een crèmekleurige streep. Juveniele vogels hebben een donkergrijze bovenzijde, een crème snavel en een staart met een witte punt. De vlucht is langzaam maar krachtig.

'1108882' door CDahlkamp '1108882' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Zwartkopwielewaal

CDahlkamp

We verblijven in een guesthouse op nog geen 5 minuten lopen van de hoofdingang van Wilpattu NP. Wat een genot is het om hier te verblijven, want we worden omringd door de prachtigste vogeltjes. De Zwartkopwielewaal is een algemene broedvogel in tropisch Zuid-Azië van India en Sri Lanka oost tot Indonesië.Het mannetje is opvallend, met de typische wielewaalachtige, zwarte en gele kleuren. Het verenkleed is overwegend geel, met een effen zwarte kap en zwart in het midden van de vleugels en de staart. De pop is een groenvaalkleurige vogel met groenachtige onderzijde, maar heeft nog steeds de zwarte kap. Jonge vogels zijn als het vrouwtje, maar hebben donkere strepen op de onderzijde, en hun kap is niet effen zwart. De zwarte kop van deze soort is een duidelijk onderscheid met de Indiase wielewaal, welke een zomerbezoeker is in Noord-India. Wielewalen zijn schuw en zelfs het mannetje kan moeilijk te zien zijn in de gevlekte gele en groene bladeren van de canopy. Zijn zang verraad vaak zijn aanwezigheid.

'1105515' door CDahlkamp '1105515' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

4 op een rij!

CDahlkamp

We hebben een safari geboekt van een hele dag in Wilpattu NP en wat is het er mooi! Al vroeg in de ochtend hebben we het geluk om 2 slothbears (luiaardberen) en een luipaard (helaas wel erg goed verscholen onder een struik) te zien. Verder zien we waterbuffels, mangoesten, monitor lizards en verschillende prachtige vogels. (Olifanten zagen we de avond voor onze safari al drinken aan het meer achter ons guesthouse.) Op het einde van de dag zagen we deze gevlekte herten in de prachtige "4 op een rij" opstelling. Al met al een prachtig en heerlijk rustig park met een diversiteit aan dieren.

'1112184' door CDahlkamp '1112184' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Painted stork

CDahlkamp

We bezoeken het Wilpattu NP en zien er een grote verscheidenheid aan wildlife. Waaronder deze painted stork ; het is een grote waadvogel uit de ooievaarsfamilie.Ze dompelen hun half open snavels onder in water en vegen ze heen en weer en grijpen hun prooi van kleine vissen die door aanraking worden gevoeld. Terwijl ze waden, roeren ze ook het water met hun voeten om verstopte vissen door te spoelen. Ze nestelen koloniaal in bomen, vaak samen met andere watervogels. Het enige geluid dat ze produceren is een zwak gekreun of geluid dat wordt veroorzaakt door gekletter. (bron : www.beautyofbirds.com) De Indische nimmerzat of geschilderde ooievaar wordt bedreigd door verlies van leefgebied, verstoring, vervuiling, het verzamelen van eieren en kuikens en het jagen op volwassenen. Maar ondanks verschillende beschermde gebieden, wordt de soort momenteel geclassificeerd als bijna Bedreigd.

'1114139' door CDahlkamp '1114139' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Smikkelen van de...la

CDahlkamp

We bezoeken het Wilpattu NP en lunchen op een plek in het park. Uiteraard zitten daar makaken en ze houden goed in de gaten of er toevallig niets overblijft voor hen. Ze kruipen in de rangerovers om te zien of daar wat te halen valt. Deze heeft een schilletje gevonden en smikkelt van de restjes.

'1109189' door CDahlkamp '1109189' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Varaan

CDahlkamp

In het Wilpattu NP zagen we deze prachtige varaan die even wat kwam drinken. Tevergeefs hebben we bij deze plas ,zo'n drie uur , staan wachten op een luipaard die hier regelmatig zou komen drinken. Helaas niet toen wij er die dag waren. Wel verschillende andere dieren gezien zoals deze flinke jongen.

'1109794' door CDahlkamp '1109794' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Veilig in mama's...ar

CDahlkamp

In het Wilpattu NP hebben we even een stop waar we gebruik kunnen maken van het toilet. Hier weten de aapjes ook dat er met regelmaat toeristen komen en dat ze eten hebben. Gelukkig zijn deze niet zo brutaal en is het genieten als je ziet hoe ze zich gedragen binnen hun groep. Deze kleine was nog niet zo oud en bleef veilig bij mama Even openen lijkt anders niet scherp

'1111835' door CDahlkamp '1111835' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Hornbill

CDahlkamp

We hebben gekozen voor een volledige dagexcursie in het Wilpattu NP en hebben best veel geluk want we zien de luipaard (al ligt hij verscholen in de bosjes) , twee slothbears, lizards, herten, verschillende vogels en apen. En net voordat we het park uitreden deze prachtige hornbill!

'1108345' door CDahlkamp '1108345' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Crested serpent eagle

CDahlkamp

De Crested Serpent Eagle dankt zijn naam cheela aan zijn Hindi, wat betekent vlieger. Deze middelgrote roofvogel die op een significante hoogte in de lucht zweeft, is een ware weerspiegeling van verwondering. Het wordt verspreid in de meeste delen van de oosterse regio. Het is gebleken dat de soort tot 50 jaar in gevangenschap kan leven. Hun levensduur in het wild is nog niet vastgelegd. Zoals de naam al doet vermoeden, genieten Crested Serpent Eagles van feesten op slangen. Hun dieet beperkt zich hier echter niet toe, want ze jagen ook op kleine zoogdieren en vogels. Het vermogen om te vliegen in combinatie met zijn opmerkelijke visie maakt het jagen een eenvoudige taak. Momenten van de soort die zich voedt, zijn te zien in boshabitats, wetlands en zelfs stedelijke gebieden. Hoewel de soort niet erg selectief is over zijn habitat, heeft de aanwezigheid van beboste gebieden een sterke relatie met hun overvloed. Ze brengen niet veel tijd door in dichte bossen in het binnenland en geven de voorkeur aan randen of secundaire bossen vanwege het gemak van vliegen door minder compact groen. De belangrijkste vereiste voor bomen door de soort is voor het maken van nestjes. Meestal worden ze gezien zweven of zat op een tak. Crested Serpent Eagles zijn dagdieren die op klaarlichte dag kunnen worden waargenomen. Ze zijn gemakkelijk te observeren vanwege hun grootte, vluchtvorm en morfometrische kenmerken, waaronder een donkerbruin lichaam met een zwarte kap op het hoofd en een enkele brede bleke band over zijn staarten en vleugels tijdens de vlucht. Het heeft ook felgele ogen die niet gemist mogen worden. Zijn zwarte kuif geeft zijn identiteit vrij gemakkelijk weg. Het baltsgedrag van de soort is behoorlijk intrigerend omdat het paar een uniek vluchtpatroon volgt met meerdere duiken. Hun zweven gaat ook gepaard met een duidelijke oproep die kan verschillen naargelang de geografische regio. Als toproofdieren worden Crested Serpent Eagles beschouwd als belangrijke soorten voor het handhaven van het trofische evenwicht van ecosystemen. Vanwege zijn positie in de trofische cascade wordt het ook beschouwd als een goede indicator voor de gezondheid van het ecosysteem.(Bron:wildlife tours sri lanka)

'1110471' door CDahlkamp '1110471' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Painted stork

CDahlkamp

De Indische nimmerzat is een soort ooievaarachtige die tot 1 meter groot kan worden en voorkomt in India, Sri Lanka tot het Verre Oosten. Het zijn slanke witte vogels met lichte zwarte tekeningen op de vleugels. Er loopt ook een zwarte band over de borst. De poten en de onderrug zijn licht roze gekleurd. Jonge vogels zijn nog helemaal bruin voordat ze hun witte veren krijgen. Net als alle ooievaars klepperen ook deze vogels met hun snavel naar elkaar. Ze leven van vis, maar ook kikkers en slakken. Die worden gevangen door gewoon hun open snavel in het water te houden. Ze wachten op de prooi tot die passeert en dan happen ze toe. De nimmerzats komen voor in zoete wateren, vijvers en meren met genoeg bomen om in te rusten, te slapen en in te vluchten. Vaak leven ze in grote kolonies samen. Het nest wordt op de grond gebouwd naast het water. Daarin leggen ze 3 tot 5 eieren. Het broeden doen ze vaak samen met aalscholvers, reigers, ibissen en lepelaars. (bron:diertjevandedag) Wij zagen ze in het Wilpattu NP

'844511' door Falcon '844511' door Falcon

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Op zoek naar een...lu

Falcon

Na al heel wat keren naar zuidelijk Afrika te zijn geweest, maar nog nooit een luipaard gezien te hebben, besloten we dit jaar ons geluk te beproeven in Sri Lanka. Eerst naar Yala np en daarna naar Wilpattu np, en eindelijk 5 in Yala np op een dag, maar in de verte. Onze laatste dag van de vakantie nog een dag safari in Wilpattu np, pas aan het eind van de middag was het raak, we zagen een andere auto in de verte stoppen en reden er naar toe, toen we dichterbij kwamen stopte onze chauffeur op 10 meter van die andere auto en aan de andere kant van de weg zat dit prachtige mannetjes luipaard.

'1115887' door CDahlkamp '1115887' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Goede camouflage

CDahlkamp

Je moet echt goed kijken maar dan zie je de haas écht zitten. Hij gaat mooi op in de kleur van de omgeving en ook al is het voor ons misschien niet zo heel bijzonder om te zien, het blijft wildlife. Het Wilpattu NP is een aanrader, het is er rustig en als je geluk hebt is er veel te zien.

'1103440' door CDahlkamp '1103440' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

The Sri Lankan sloth.

CDahlkamp

De Sri Lankaanse luiaardbeer ( sloth bear -Melursus ursinus inornatus) is een ondersoort van de luiaardbeer die vooral wordt gevonden in laagland droge bossen op het eiland Sri Lanka. We hebben het geluk er zelfs twee te zien in het Np Wilpattu. Een rustig park vergeleken met het meer toeristische Yala Park. Daarnaast waren er deze zomer bijna geen toeristen door de aanslagen in april dit jaar. Jammer want het land is fantastisch en de bevolking enorm gastvrij en vriendelijk. Foto even vergroten om goed te bekijken.

'1111008' door dreamer666 '1111008' door dreamer666

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Lippenbeer

dreamer666

In de late namiddag reden we richting uitgang van Wilpattu NP zoals alle andere jeeps. Maar plots draait onze chauffeur om en zegt tegen ons dat hij een lippenbeer gaat zoeken. We dachten dat hij een grapje maakte en zelfs de andere chauffeurs verklaarden hem gek en vertrokken. Na ongeveer 15 min spotte onze chauffeur toch wel een lippenbeer zeker. Voor ons zeker een woow moment, we hadden ook nog nooit een lippenbeer gezien.

'1112004' door CDahlkamp '1112004' door CDahlkamp

Sri LankaWilpattu NP

Sri LankaWilpattu NP

Roodbuikbuulbuul

CDahlkamp

In de tuin van ons guesthouse bij de ingang van het Wilpattu NP zaten enorm veel vogeltjes. Het was heerlijk om daar te vertoeven en te genieten van de prachtige vogeltjes en hun gezang. De roodbuikbuulbuul is een soort zangvogel uit de familie Pycnonotidae, die van nature voorkomt in Zuid- en Zuidoost-Azië en op het Tibetaans Plateau. Het dier is een invasieve soort in Oceanië en rond de Perzische Golf. (bron:Wikipedia)