Wilpattu NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Crested serpent eagle

Wilpattu NP,
Sri Lanka


De Crested Serpent Eagle dankt zijn naam cheela aan zijn Hindi, wat betekent vlieger. Deze middelgrote roofvogel die op een significante hoogte in de lucht zweeft, is een ware weerspiegeling van verwondering. Het wordt verspreid in de meeste delen van de oosterse regio. Het is gebleken dat de soort tot 50 jaar in gevangenschap kan leven. Hun levensduur in het wild is nog niet vastgelegd.

Zoals de naam al doet vermoeden, genieten Crested Serpent Eagles van feesten op slangen. Hun dieet beperkt zich hier echter niet toe, want ze jagen ook op kleine zoogdieren en vogels. Het vermogen om te vliegen in combinatie met zijn opmerkelijke visie maakt het jagen een eenvoudige taak. Momenten van de soort die zich voedt, zijn te zien in boshabitats, wetlands en zelfs stedelijke gebieden.

Hoewel de soort niet erg selectief is over zijn habitat, heeft de aanwezigheid van beboste gebieden een sterke relatie met hun overvloed. Ze brengen niet veel tijd door in dichte bossen in het binnenland en geven de voorkeur aan randen of secundaire bossen vanwege het gemak van vliegen door minder compact groen. De belangrijkste vereiste voor bomen door de soort is voor het maken van nestjes. Meestal worden ze gezien zweven of zat op een tak.

Crested Serpent Eagles zijn dagdieren die op klaarlichte dag kunnen worden waargenomen. Ze zijn gemakkelijk te observeren vanwege hun grootte, vluchtvorm en morfometrische kenmerken, waaronder een donkerbruin lichaam met een zwarte kap op het hoofd en een enkele brede bleke band over zijn staarten en vleugels tijdens de vlucht. Het heeft ook felgele ogen die niet gemist mogen worden. Zijn zwarte kuif geeft zijn identiteit vrij gemakkelijk weg.

Het baltsgedrag van de soort is behoorlijk intrigerend omdat het paar een uniek vluchtpatroon volgt met meerdere duiken. Hun zweven gaat ook gepaard met een duidelijke oproep die kan verschillen naargelang de geografische regio.

Als toproofdieren worden Crested Serpent Eagles beschouwd als belangrijke soorten voor het handhaven van het trofische evenwicht van ecosystemen. Vanwege zijn positie in de trofische cascade wordt het ook beschouwd als een goede indicator voor de gezondheid van het ecosysteem.(Bron:wildlife tours sri lanka)