West Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Sri Lanka image

Rondreis Sri Lanka 2006 deel 1

West Sri Lanka
Sri Lanka
Janhermens

Rondreis Sri Lanka 2006 deel 1

Op 5 november 2006 vlogen we vanaf Schiphol via Londen naar Sri Lanka, het land waar we al zo lang naar toe wilden ondanks de onlusten en aanslagen die er voortdurend zijn. De vlucht naar Londen verliep voorspoedig, we werden wel heel erg gecontroleerd en moesten zélfs de schoenen uit doen. De wachttijd van 3 uur leek hierdoor korter te zijn!
De verdere vlucht duurde extra lang omdat er ergens boven de Atlantische Oceaan technische problemen waren. Het vliegtuig kreeg al geen snelheid, vonden wij. En zo gingen we weer terug naar Londen na 3 kwartier richting Sri Lanka gevlogen te zijn. We mochten niet uit het vliegtuig en we moesten alweer ruim 3 uur wachten.
Uiteindelijk zijn we veilig aangekomen, maar ergens hoog in de lucht ging Christien nog van d’r graatje, ze was zo’n 5 minuten weg en kon er zich daarna niets van herinneren. Hopelijk komt het niet van de paludrine (malaria pillen), zei ze nog.

Vandaag, 7 nov. hebben we rustig aan gedaan, we hebben een prachtig hotel in Negombo. Langs het strand gelopen, aan het zwembad gelegen en meteen al een beetje bruin én verbrand. Heerlijk weer nu. Het is nu 18 uur in de avond. Net ging de zon onder en dan moet je snel zijn, want in 10 min. tijd is de zon al naar beneden. We gaan zo weer heerlijk eten bij ons hotel. We zijn niet ziek geworden, dus durven we met een gerust hart salade te eten.
De mensen zijn heel lief hier en vriendelijk. Alles voelt veilig. Je merkt niets van de aanslagen die er zijn geweest en de mensen leven gewoon door. Het geeft ons dus ook een veilig gevoel.
Internetten is nergens een probleem en wat is internet toch een uitvinding als je zo ver van elkaar weg bent.


8 nov. we beginnen aan onze rondreis over het eiland: we hebben deze geboekt bij Outsight.nl waar we al jaren erg tevreden over zijn.
Na twee dagen in Dambulla, waar de computer "was broken" zijn we nu, 10 nov.,in Kandy, de op een na grootste stad van het land.
Het reizen is hier net zo vermoeiend als in Indonesie, veel verkeer, wél verkeersregels , maar desondanks geldt ook hier het recht van de sterkste, snelste, roekelooste. De doorgetrokken streep staat hier altijd alleen maar links en rechts van de weg, nooit in het midden. Zowel het verkeer links als rechts lijkt alleen maar over het midden te willen rijden. Soms ben je blij weer een dag overleefd te hebben.
We zitten hier in een overdreven sjiek hotel, echt 'Britisch', 'n hotel uit vervlogen tijden (Queens Hotel).
Gisteren zocht de chauffeur een restaurant en daar kregen we een superbediening door een oud mannetje. Een hele tafel vol en hij bleef maar opscheppen. Echt Sri Lankees eten. Heerlijk en voor maar 10 euro (3 personen).
Vanmorgen hebben we in Sigiriya de Leeuwenrots beklommen. Ja,ja wij als oudjes.. 1241 treden. Christien had twee helpers,die je gewoon naar boven duwden, Jan maar één. Het was werkelijk schitterend!
Daarna hebben we in Habarana op een olifant door de jungle gereden en zelfs in zijn nek gezeten. We kregen een heus diploma. Onderweg stak voor ons een kudde olifanten de weg over. Echt mooi....
Een hele leuke dag dus.
In Polonnaruwa en Anuradhapura hebben we allemaal tempels bezocht en er zijn er hier nogal wat, allemaal boeddhistisch.

Je wordt op je wenken bediend,als je maar fooi geeft. Hier is het normaal dat iedereen fooi krijgt. Daarom werd Christien ook door 2 man naar boven 'gedragen', dubbel fooi dus, en ze zeggen je heus wel hoeveel! Je kunt dus straatarm worden van de fooien. Overal staat wel iemand die je wil helpen! Ach, je gunt het ze natuurlijk wel, en omgerekend is het toch niet zoveel.
Het land is 'veilig' ja, maar er zijn veel militairen langs de weg, je wordt vaak gefouilleerd en er zijn nogal wat wegversperringen. Van de wapens die ze bij zich dragen, schrik je soms wel.
We kwamen nog langs het busstation in Habarana, dat er nu niet meer is, alleen een diep gat. Het moet een gigantische knal geweest zijn, zeker ook omdat er 200 mensen bij omgekomen zijn. Jammer toch, want de bevolking is zo vriendelijk en behulpzaam en ook eerlijk!!!
Tot nu toe was het eten goed en kunnen we goed naar de wc. (geen diaree), zelfs de salades zijn heerlijk en vallen niet meteen in je broek.


11 nov.
Vanmorgen stonden we al weer vroeg op om naar de Tempel of the Tooth te gaan. Volgens Boeddhistische overlevering wordt hier een tand van Boeddha bewaard en we mochten hem ook van afstand zien (in een gesloten kist natuurlijk!).
In 1998 hebben de Tamil Tijgers met een vrachtwagen vol dynamiet de ingang in de lucht geblazen, vandaar dat nu nog steeds de hele omgeving afgesloten is en je tweemaal wordt gefouilleerd voordat je de tempel mag binnengaan. In het museum waren o.a. de foto's hiervan te zien. Bovendien alle oudheden en geschenken van/aan de tempel. Bijzonder om te zien was een gebalsemde olifant alsof hij nog leefde.

Daarna naar de botanische tuin waar we ongeveer 2 uurtjes heerlijk rustig konden wandelen tussen tig verliefde jonge mensen. Bijna onder/achter elke boom, en die waren er ontzettend veel, stond of zat een paartje. Kussen in het openbaar mag niet, dus werd alleen elkaars handje vastgehouden.
Opvallend is hoe netjes iedereen gekleed is, meisjes zelfs met 'slieps'(stropdas) als onderdeel van hun schooluniform. Korte broeken zie je zelden!

Opnieuw verraste onze chauffeur Dimuthu ons met een restaurant waar we zo lekker hebben gegeten. Hij weet de plekjes wel! Hij zou wel verkering willen met een van de meiden!!
We zijn benieuwd wat hij nog meer voor ons in petto heeft. Als we b.v. geld bij hem lenen (small money) dan wil hij het nog niet eens terug. Je moet hier veel kleingeld op zak hebben. Lkr. 100 is al een groot biljet en toch maar 75 cent.

Nu is het 14.45 en we gaan nog even naar de markt, welke weten we nog niet, want elke straat is markt! Het weer is wat klam en bij het eind van onze wandeling in de botanische tuin kwam het water met bakken uit de lucht. Sommige straten veranderden acuut in een rivier. Wat komt hier een water uit de lucht. Onderweg zagen we ook veel landerijen gigantisch onder water staan.
Vanavond gaan we naar een culturele voorstelling. Om 17.00 staan we klaar in de lobby en komt Dimuthu ons halen.
Morgen gaan we verder de bergen in, we weten dus niet wanneer we weer kunnen mailen.

Foto's

abab3.jpg
abab3.jpg
Janhermens
9f279.jpg
9f279.jpg
Janhermens
f31dd.jpg
f31dd.jpg
Janhermens

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Rondreis Sri Lanka 2006 deel 1"

  • profile image comment
    Door Geervannesmeed• geplaatst op 11 Apr 2009 | 14:19:15

    Heel herkenbaar Jan. leuk. We hebben blijkbaar dezelfde route gemaakt. Ook ons viel op dat het met het eten perfect is verlopen gedurende ons hele bezoek daar. Lekker en zonder problemen. Dit in tegenstelling met andere door ons bezochte landen. Er was altijd wel een moment dat het (even) mis ging.
    Ik lees dat je malariatabletten hebt geslikt. Ik had me goed verdiept hierin en we hebben ze dus niet ingenomen. Prettig, want je hoort er de vreemdte verhalen over. Dat de meisjes daar een (limburgse) "slieps" hebben, was me niet echt opgevallen.

    Bericht aangepast op 08:13:40