West Sri Lanka

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Sri Lanka image

West Sri Lanka

West Sri Lanka
Sri Lanka
Niqueki

Sri Lanka Ayurveda kuur

Deze zomer is het dan zover en ga ik zelf een pancha karma ofwel ayurvedische reinigingskuur doen. Ik heb zitten dubben of sri lanka of kerala in india. Uiteindelijk heb ik gekozen voor sri lanka en ik ben heel blij met mijn keuze. Van vroeger kan ik me herinneren dat je direct vanuit Amsterdam naar Colombo in Sri Lanka kon vliegen, maar tegenwoordig kan dat niet, je vliegt via Frankfurt of Londen of Parijs. Ik had 5 uur overstap tijd in Frankfurt, maar de tijd vloog voorbij.
De rij bij douane in Colombo is eerst heel lang totdat een beamte ons verteld dat aan de zijkant ook de balies geopend zijn. Stempel in t paspoort en op zoek naar mijn chauffeur die met een bord Ms Monique van den Broek staat. Snel gevonden en hij gaat het busje halen. Het is kwart over 5 s morgens, ik heb gelukkig nog wat kunnen slapen en ben dus niet geheel brak. Er is slechts 1 grote weg en omdat het nog vroeg is doen we er ipv 2 uur 1 uur over om langs Colombo te komen. Het valt me op dat het er hier heel erg uitziet als Indonesie, zelfde straatbeeld met taxi busjes, bajaj's (een soort tuktuk), grote versierde bussen, veel billboards, 1 geasfalteerde weg waar links gereden wordt en daarbuiten begint meteen het zand, kleine winkeltjes etc. we passeren de Mahaganga, de grote moederrivier van Sri Lanka en de grootste boeddhistische tempel. Na 3 en half uur arriveren we bij het kuuroord sri lanka ayurveda garden, het was slechts 120 km.
ik wordt verwelkomd door een heleboel mensen van het personeel en herr Boehm de eigenaar. De ayurveda arts legt een hand op mijn hoofd en zingt een mantra en ik krijg een bloemen ketting om en mag de grote kandelaar aansteken. Daarna krijg ik een rondleiding en kan ik me even opfrissen voordat ik een ontbijtje krijg, groene groente soep, een wafel en een giga bord met vers ftuir, papaya, mangosteen, mango, banaan, passievrucht. Mijn buurvrouw is vandaag ook aangekomen, iets eerder dan ik en ligt te slapen. Het regent warme dikke druppels. Herr B. waarschuwt dat het hier zo vochtig is dat je op al je leren spullen binnen 2 dgchimmel hebt staan, dus houd het in je kluis of een harde koffer.
Als ik mn ontbijt op heb wordt ik meteen gehaald voor een voetmassage, echt lekker, ik val half in slaap. de rest van de middag ben ik vrij en zit wat op een strandstoel op het strand. Dreigende wolken komen over zee aanzetten.
De eerste echte dag begint morgenochtend met een consult door 2 ayurveda artsen, een man en een vrouw (Gayatri) en een vertaalster die ik niet nodig heb omdat ik zowel duits als engels spreek.
Er volgt een vraaggesprek over mijn ' toestand' en ' ziektegeschiedenis". volgens de ayurveda arts ben ik een pitta vata type (klopt) en zijn beide verhoogd, kapha is goed en in balans. 's middags krijg ik meteen mn eerste behandelingen, hoofdmassage, gezichtsmassage en lichaamsmassage. Je krijgt een bordeaux rode badjas aan waar je de hele dag in principe in rond kan lopen. Er zijn op dit moment nog 4 andere gasten, allemaal duitsers ( het is een door duitsers geleid ayurvedisch kuuroord). Je hebt je vaste therapeuten, dat zijn 3 dames. De dagen rijgen zich aan een als een ayurvedische pancha karma ketting. Ik krijg 4 dagen shirodhara, de oliestroom op het hoofd behandeling en synchroonmassage, dat is echt fijn. Verder krijg ik vanaf dag 1 pasta op mijn pijnlijke knie en verzwikte enkel. Het ziet er uit of ik zeer gewond ben. De olie krijg ik niet uit mijn haren, dus dat heb ik opgegeven tot het eind van de ayurvedische kuur.
Ook krijg ik nog 3 dagen een shiro lepa, daarbij wordt mn hoofd ingezwachteld ( nog meer zwachtels, ik lijk langzaam aan op een oorlogsveteraan) en wordt er warme kruidenolie op mn hoofd gegoten en wordt alles ingepakt zodat ik een grappig wit hoedje heb. Je krijgt ook standaard een bloem erin om het geheel nog een beetje aantrekkelijk eruit te laten zien. Als je een wit kapje op hebt zoals ik ben je de hoogste in hierarchie, haha, bij de shirodhara krijg je een bordeaux mutsje op. Anke 1 van de andere kuurders gaat op haar knieen en doet of zij mijn voeten kust. Iedereen van het personeel ligt plat van het lachen.
Wat je hier ook iedere dag krijgt zijn allerlei ayurvedische kruidenpreparaten, er wordt niet alleen gereinigd maar meteen ook aan opbouw gewerkt. Dus voor en na iedere maaltijd krijg je allerlei pillen, drankjes en pastas, de een nog lekkerder of viezer dan de ander. Het is grappig om de gezichten van iedereen te zien als men weer z'n kruidjes krijgt.
Eind van deze week zit de kuur er al weer op en dan heb ik nog een paar dagen vrij om bij te komen, want het is werken voor je lijf en je geest.
Tijd om dingen tussen door te ondernemen is er bijna niet. ' s morgens beginnen we om half 7 met een uur yoga, daarna ontbijt, dan behandelingen, lunch, vrij of behandelingen, diner en om 8 uur gaat iedereen naar zijn kamer en rond 9 uur half 10 gaan de meesten slapen.
. De laatste behandelingsdag krijg ik een lotusbloemenbad en lig je dus echt tussen de blauwpaarse lotussen, waanzinnig.
Aybowan (ik wens je alle goeds op zn sinhalees)

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Sri Lanka Ayurveda kuur"

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 18 Sep 2010 | 18:05:51

  Mooi verhaal. Bij mij was het geen kuur, maar ik heb er toch van genoten!

  Bericht aangepast op 08:14:26
 • profile image comment
  Door Lola• geplaatst op 18 Sep 2010 | 20:04:43

  Heb wel eens een ayurvedische massage gehad, heerlijk. Gewoon in Nederland ;-). Dit gaat natuurlijk wel even tig stappen verder. Lijkt me bijzonder om dat in Sri Lanka mee te maken!

  Bericht aangepast op 08:14:26