Trincomalee

'485953' door marjolijn '485953' door marjolijn

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Schone baadsters...Ka

marjolijn

Een kleurrijke ontmoeting. Iets buiten Trincomalee liggen de Kanniya(i) Hot Water Wells, warme bronnen van 29 tot 46 graden Celsius. De Tamil-hindoes in noord Sri Lanka schrijven aan deze bronnen een geneeskrachtige werking toe. Volgens de legende zouden deze bronnen zijn ontstaan toen de demonenkoning Rawana (of Ravanna) zijn zwaard hier in woede in de grond stak. Een andere versie van het verhaal schrijft het ontstaan van de bronnen toe aan Vishnu, toen deze een reinigingsritueel uitvoerde voor Kanniyai, de moeder van Rawana. Dit bevallige vijftal is op weg naar de bronnen en wilde zich wel even laten fotograferen. Overigens zijn de bronnen niet spectaculair om te zien, gewoon een paar badkuipen. Wel zijn ze onlangs gerenoveerd door een legerdivisie.

'520642' door walterstoffers '520642' door walterstoffers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Als laatste weg gaan

walterstoffers

Als wij op vakantie zijn dan genieten we optimaal, zoals hier aan het zwembad van het hotel zullen wij de laatste zijn die weg gaan, mijn vrouw ligt lekker aan het zwembad en ik loop rond met mijn camera, denk en zie, jeetje wat mooi hier, plaatjes maken ! Maar laat ik je uit de droom helpen het hotel was waardeloos, zoals vele in Trinconmalee, maar het zwembad was top, de eye catcher .....

'507435' door walterstoffers '507435' door walterstoffers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Lakshmi Narayana...Pe

walterstoffers

De Lakshmi Narayana Perumal Kovil tempel op de weg van Trincomalee naar Nilaveli is een hindoe tempel gewijd aan de god Vishnu, in 2011 gebouwd door ambachtslieden uit zuid India en is een exacte replica van een zuid Indiase tempel. In grote getale komen de hindoes van de omgeving hier naar toe om hun geloof te belijden, bij mijn aankomst was de zon op zijn laagste punt en de wolken boven het gebouw gaven kracht aan de spiritualiteit die het gebouw uitstraalt met het hemelse blauw en goud terwijl door de speakers het geluid van de hindoe spreker het terrein vulde. Een genoegen om hier getuigen van te zijn en vele malen indrukwekkender dan de bekende hindoeïstische Koneswaram tempel van Trincomalee. Bij het bezoeken van de tempel moet je je schoenen uit doen, en bij 37 graden brand dan het zand aan je voeten, en bij het betreden van de tempel moet je als man een ontbloot boven lijf hebben.

'503162' door RenskeSpijkers '503162' door RenskeSpijkers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Vissers van Trinco

RenskeSpijkers

Alweer ruim een maand geleden dat we in Sri Lanka waren. 3 weken rondgetrokken en zo'n 3000 foto's verder ben ik nu eindelijk bezig met het fotoboek. Deze foto maakte ik op het lege strand van Trincomalee Uppuveli. Deze mannen waren begonnen aan een hels karwij. Ze trokken zo'n 2km aan visnet binnen. We hebben 2 uur toegekeken hoe de mannen te werk gingen in de brandende zon. Na al het harde werken bleek ook nog eens dat er niets in het net zat. De hotelmanager vertelde dat ze dit dagelijks doen en het ook steeds vaker voorkomt dat er niks in de netten zit. Toch vonden de mannen het prima dat ik een fotoreportage van ze maakte en konden er zelfs om lachen :)

'426495' door Cobinho '426495' door Cobinho

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Onbegrijpelijk... nie

Cobinho

Eefje en ik zijn op onze rondreis door Sri Lanka aangekomen in Trincomalee. Hier zullen we 2 dagen zijn. Het resort is prachtig en luxe, gelegen aan het strand. Ik wandel het strand op en zie een door prikkeldraad omsloten terrein. Mijn interesse is gewekt. Er staan een aantal gebouwen overwoekert door plantengroei. Ik besluit dichterbij te gaan en merk op dat er eigenlijk geen sprake meer is van gebouwen... het zijn overblijfselen. Overblijfselen als gevolg van de tsunami van 2004. Onbegrijpelijk... niet voor te stellen wat hier heeft plaatsgevonden! Het is onwerkelijk want deze herinnering bevindt zich op werpafstand van ons resort, hetzij enigszins verstopt, maar toch. Later weet onze gids te vertellen dat terwijl de doden nog niet geruimd waren, toeristen weer op het strand lagen te zonnen. Onbegrijpelijk... niet voor te stellen, wat een waanzin. Had je handen uit je mouwen gestoken en een handje geholpen!!!

'423887' door niekdeha '423887' door niekdeha

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Op dolfijnsafari...

niekdeha

Dolfijnen zijn en blijven altijd een intrigerend schouwspel. De dieren van dichtbij te zien blijft voor mij een hemels moment. De foto op 't goeie moment nemen blijft vreselijk moeilijk...

'514002' door marjolijn '514002' door marjolijn

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Een spelletje carrom

marjolijn

Een leuk tijdverdrijf, een spelletje!. Deze twee mannen spelen carrom, een bordspel dat oorspronkelijk waarschijnlijk uit India komt. Je kunt het spelen met twee tot vier personen. Het doel van het spel is om je eigen stenen van het bord te spelen voordat je tegenstander zijn stenen van het bord heeft gespeeld. Dit doe je door met een grotere, zwaardere speelsteen (‘striker’) de kleinere zwarte en witte stenen in de gaten te schieten, een soort vingerbiljart dus. Misschien ook een leuke last-minute Sinterklaascadeau tip?, het spel is ook in Nederland te koop. De foto is genomen in Trincomalee, langs de weg omhoog naar de Koneswaramtempel, een belangrijke Shiva- tempel.

'485506' door marjolijn '485506' door marjolijn

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Koneswaram Shivatempe

marjolijn

Na het einde van de burgeroorlog in 2009 is het noorden van Sri Lanka weer toegankelijk voor toeristen. Hier het kolossale beeld van Shiva bij de Koneswaram-tempel in Trincomalee aan de noordoostkust. De Tamils in het noorden zijn overwegend hindoe (in tegenstelling tot de boeddhistische Singalezen). De tempel staat op een hoge rots, Swami Rock. Voor ons Nederlanders is aan deze plek ook het verhaal verbonden dat een dochter van een Hollandse officier uit Fort Frederick hier van de rots sprong toen haar echtgenoot haar verliet. Daarom ook de bijnaam van de rots: Lover's Leap. Overigens overleefde ze en hertrouwde een ander.

'459899' door ClaudiaN '459899' door ClaudiaN

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Monniken aan de wande

ClaudiaN

De havenstad Trincomalee ligt op een schiereiland aan de noordoost kust van Sri Lanka en is de op vier na grootste natuurlijke haven ter wereld. In Trincomalee ligt ook het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka, Fort Frederick. Ook ligt hier de Koneswaram tempel die te bereiken is via Fort Frederick en ligt bovenop de Swami rots. De Hindoe tempel, ter ere van de god Shiva, heeft een oude historie. De plek werd 2400 jaar gebruikt voor verering. De originele tempel werd in 1623 vernietigd door de Portugezen voor de bouw van Fort Frederick. In 1952 werd de tempel, vanwege het religieuze belang herbouwd. De twee monniken hadden een uitstapje gepland naar deze tempel en liepen heerlijk te genieten van hun dagje uit. Erg leuk gesprek met de monniken gehad.

'428186' door Cobinho '428186' door Cobinho

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Goed gemutst zijn

Cobinho

Het was me nog niet eerder opgevallen, waarschijnlijk nooit echt op gelet. Kleine kindjes in Sri Lanka, maar dat zal vast ook in andere landen gelden, hebben vaak een muts op. Het zal toch niet voor de kou zijn? Tevens hebben ze hebben heel vaak kort haar. Ik vraag mijn gids, die ook kleine kinderen heeft, waarom dit zo is. Een echt duidelijk antwoord krijg ik niet. Jammer want mijn interesse in toch wel getrokken. Zal het te maken hebben met persoonlijke verzorging? Mutsen en kort haar vragen nu eenmaal minder verzorging? Wie kan het mij vertellen? Google hielp ook niet… het enige wat ik kon vinden is dat het volgens de schrijver een mode dingetje is. Dat kan ik me niet voorstellen. Niet dat ik bij de modepolitie zit. Voor het moment kan ik alleen maar een nummer van Stevie Wonder denken: Isn't she lovely Isn't she wonderfull Isn't she precious … Isn't she pretty Truly the angel's best … Isn't she lovely Life and love are the same Life is Aisha The meaning of her name … ('Isn't She Lovely' by Stevie Wonder)

'500302' door RenskeSpijkers '500302' door RenskeSpijkers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Hindoe dame

RenskeSpijkers

We keken onze ogen uit bij de Koneswaram Tempel in Trincomalee. Als enige toerist begaven we ons tussen honderden schoolkinderen en tal van locals. Deze vrouw viel op... Ze had mij al gezien en verklaarde me waarschijnlijk voor gek dat ik op mijn sokken door deze prachtige tempel liep. Ze bleef me aanstaren en lachte af en toe voorzichtig. Toen ik vroeg of ik een foto van haar mocht maken lachte ze.. Ze keek nog een keer naar mijn sokken en ik probeerde door gebaren uit te leggen dat ik die alleen aan had omdat de grond veel te warm was voor mijn westerse voetjes...

'514027' door AdriaanV '514027' door AdriaanV

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Schelpenpaal op stran

AdriaanV

Het helemaal lege strand van Trincomalee ligt er alleen voor ons ! Geen toerist te bekennen, heerlijk om hier te wandelen! Left only you footsteps on the shore! We voelden ons hier zo relaxt! Veel herinneringen borrelen boven! En tijdens de wandeling zo'n prachtig begroeide paal met schelpen!

'425361' door Cobinho '425361' door Cobinho

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Gedachteleven

Cobinho

Wij zijn in Trincomalee en hebben zoëven Fort Frederick en de Hindoe tempel, Koneswaram, bezocht en we rijden via het centrum van Trincomalee richting ons hotel. We hebben een dagdeel `vrij'. Het weer lijkt om te slaan... de lucht trekt dicht, zit er regen in de lucht? In de bus wordt druk gediscussieerd. Blijven we in het centrum en kijken hier wat rond, om op het eind van de middag met een tuktuk later naar het hotel terug te keren? Of gokken we het er op, dat het toch gaat opklaren en dat we kunnen gaan relaxen aan het zwembad? Ik kijk naar buiten... we staan stil voor een winkeltje. Het is er bijzonder donker, maar toch valt zij op. Ook zij lijkt in dubio. “Heb ik alles gekocht, niets vergeten?” Of zit ze toch ergens anders met haar gedachten? Ik zal het nooit te weten komen...

'524787' door ERo '524787' door ERo

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Een visser

ERo

In Sri Lanka zie je ze altijd met hun boot of visnetten bezig, de vissers. Ofwel zijn ze in groep hun houten boot van het strand in de zee aan het sjouwen of van uit de zee weer op het strand aan het trekken. En zijn ze daar niet mee bezig, dan zijn ze gezamenlijk het grote visnet aan het binnenhalen. Deze visser was het laatste aan het doen en liet zich gewillig met de 18-50 mm fotograferen.

'499645' door Cobinho '499645' door Cobinho

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Walking on water?

Cobinho

Onderweg in Sri Lanka… ik zit weg te dommelen in ons busje. Verbeeld ik het me of lopen die mannen op het water. Mijn fantasie begint te werken (heb ik wel vaker last van). We zijn in Sri Lanka. Land van het Boeddhisme. Boeddhisme dat leidt naar een staat van verlichting. Als je maar licht genoeg bent, kan je vast op water lopen: Het overgrote deel van de Singhalezen, die driekwart van de bevolking uitmaken, is boeddhist. Dit betekent dat ze aanhangers zijn van de leer van Siddhartha Gautama, een prins die zo'n 2500 jaar geleden in Noord India een levensleer verkondigde, die in feite bedoeld was om het verstarde hindoeïsme van die tijd te hervormen. Hij bereikte in zijn leven de verlichting en ging de geschiedenis in als de boeddha. Zijn levensleer zegt al dat het wel of niet bestaan van een god of goden feitelijk van ondergeschikt belang is voor de boeddhisten. In navolging van het hindoeïsme beweert Boeddha dat alles wat bestaat een eeuwige opeenvolging van ontstaan en vergaan is, waaraan in principe niets kan ontsnappen: niet de goden, niet het universum, niet de mensen. Het is hem, Boeddha, echter wel gelukt om uit dit eeuwige rad van wedergeboorten los te komen. Zijn leer is een ontsnappingsmethode naar het nirvana, een staat van tijdloze rust en eenheid met alles. De eerste grote boeddhistische waarheid is dat alle leven lijden is. Dit lijden is het gevolg van onze begeerten. Door het opheffen van die begeerten kan men een einde maken aan het lijden. De laatste grote waarheid verwijst dan naar de manier om die verlangens op te heffen, namelijk door het bewandelen van de juiste weg. Die juiste weg bestaat uit een systeem van denken en handelen dat ervoor zorgt dat het karma van degene die hem bewandelt, verbetert. Karma is een soort optelsom van alle goede en slechte gedachten en handelingen uit dit en vorige levens; een verantwoording voor het geleefde leven. Naarmate het karma verbetert door het bewandelen van de juiste weg, reïncarneert men in reinere vormen. Tenslotte bereikt men het stadium van bodhisattva, waarin men niets anders meer verlangt dan het geluk van alle anderen. Vervolgens lost men op in het nirvana, de staat van verlichting waarin men beseft dat alles wat bestaat illusie is en slechts een luchtspiegeling van een ondeelbare eenheid die in zichzelf rust. (bron: https://shoestring.nl)

'538241' door AdriaanV '538241' door AdriaanV

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Koneswaram temple

AdriaanV

Eén van de mooiere tempels , de Koneswaram tempel ,van Sri Lanka vind je in Trincomalee .Deze Hindu tempel is het bezoeken zeker waard. Wij waren er van onder de indruk ,misschien omdat we net door een gebied waren gereden met allemaal verwoeste huizen,kerken,restaurants ,hotels,etc

'519291' door walterstoffers '519291' door walterstoffers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Vissen bij...zonsonde

walterstoffers

Elke zonsondergang en (zonsopgang) ben ik te vinden met mijn camera op het strand, ik ben niet de enige die dat moment aanbid. Elke keer is het weer een verrassing wat de lucht gaat doen, ik vind het een meerwaarde als er ook wat gebeurd zoals op mijn foto waar een visser zijn netten binnen haalt om de vangst te bekijken en de vogel die in het beeld vliegt, en als dan de lucht adembenemend is ben ik helemaal in mijn element ........

'423865' door Cobinho '423865' door Cobinho

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Een extra grote brok

Cobinho

In de herfst van 2004 waren Eefje en ik toe aan een vakantie… bij beide was het een gekkenhuis op het werk! We moesten even iets anders aan ons hoofd hebben: gewoon weg, luieren en relaxen. We zaten bij het reisbureau en al snel hadden we onze keuze gemaakt: Sri Lanka. Nog even de papieren doornemen en dan de vakantie definitief maken. Een stemmetje in mijn achterhoofd zei dat Sri Lanka een veel betere bestemming zou zijn voor een rondreis en niet voor een zonvakantie. We besloten toch maar naar Gambia te gaan. Maanden later zijn we `druk’ aan het luieren en relaxen. Op 2e kerstdag zetten we, bij toeval, de teevee aan… we hoorden en zagen het vreselijke nieuws. Normaal zijn we al bijzonder onder de indruk van dergelijk nieuws en gebeurtenissen, maar ditmaal zat er wel een veel grotere brok in onze keel.

'519044' door walterstoffers '519044' door walterstoffers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Oog voor vis

walterstoffers

Op onze autotocht waren we aangekomen bij een eco lodge in Passekudah, ten zuiden van Trinconmalee, en zoals onze traditie op vakanties is waren wij weer de enige gasten, 10 km links en rechts van het resort wat in the middle of nowhere lag woonde geen mensen of waren geen andere resorts, dus 20 km strand voor ons alleen..., de enige die hier was vertelde de vriendelijke manager ons was een visser. Tijdens een wandeling op het strand ineens uit het niks kwam de visser aanrennen met een net in zijn handen en keek geconcentreerd naar de zee, hij had duidelijk een oog voor vis....

'520800' door walterstoffers '520800' door walterstoffers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

King coconut Mouse

walterstoffers

Wie kent hem niet ? de King coconut "Mouse". Een heerlijke traktatie, zo een kokosnoot als je heerlijk met zijn tweeën op een privé strand van kilometers lang ligt bij een temperatuur van 37 graden ten noorden van Pasekudha.

'511927' door AdriaanV '511927' door AdriaanV

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Offeren en bidden

AdriaanV

Dit tafereel van deze man vol devotie en aanbidding trof ik aan in de Munneswaram Kovil tempel in Trincomalee- Sri Lanka. Vol overgave biedt hij hier aan zijn god een mandje met bloemetjes,wat fruit en geld> Hopelijk zijn zijn beden verhoord!

'524424' door Jennis '524424' door Jennis

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Vissers in Sri Lanka

Jennis

Op weg van Trincomalee naar Passikuda kwamen we deze hardwerkende vissers tegen. Fascinerend om te zien hoe ze dit aanpakken. Eerst gooien ze de netten in zee. Beetje bij beetje trekken ze het grote vissersnet wat uiteindelijk vol vis zit naar de kant. Aan het begin staan ze nog meters uit elkaar op het strand en in het water, maar naarmate de vis binnengehaald wordt komen ze dichter bij elkaar en moeten ze hun uiterste best doen om de zware buit het zand op te trekken. Deze foto legt het laatste zware werk vast. Daarna wordt alles netjes gesorteerd in manden, soort bij soort. De vis werd hier voornamelijk gedroogd in de zon op grote lange tafels en daarna verkocht. Respect voor deze vissers! Bijzonder om dit ritueel te mogen aanschouwen.

'519624' door walterstoffers '519624' door walterstoffers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Stralende moslim...jo

walterstoffers

Nilaveli is een klein plaatsje net voor bij Trinconmalee, en is rustiger en veel echter, het leven word daar niet gedomineerd door toeristen eigenlijk zie je die bijna niet, op mijn wandeling door het kleine dorpje kwam ik uit bij een kleine moskee en ook daar weer een prachtige blauwe muur, er gingen net een aantal jongens naar binnen en ik greep mijn kans om ze nog even op de plaat te zetten, deze jongen straalde met zijn prachtige ogen. Een heel mooi puur contact had ik daar met deze jongen....

'520840' door walterstoffers '520840' door walterstoffers

Sri LankaTrincomalee

Sri LankaTrincomalee

Bus station

walterstoffers

Ten zuiden van Trinconmalee, rond Pasakudha vind je geen goekope hotels, backpackers ga je daar niet aantreffen. Het gekke is wel dat het niet toeristisch is en het leven er simpel is. Deze foto is op het bustation genomen waar de koeien lekker rond lopen of liggen, de bussen rijden erom heen. Ze zijn niet heilig zoals in India, maar een local legde mij uit dat het gewoon ruimte gebrek is en dat ze de koeien gewoon los laten lopen, hij gaf ook toe dat dat best gevaarlijk is, er zijn dan ook regelmatig aanrijdingen met koeien en auto's. Tip rijd zelf niet als het donker is......