Noord Sri Lanka

'488559' door AnitaOedit '488559' door AnitaOedit

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Elephant Bath

AnitaOedit

Tijdens onze trip naar Sigiryia rock zagen we deze Sri Lankese man samen met zijn olifant ( helaas een gevangen olifant , waar op we tegen zijn ) in het water.

'489277' door AnitaOedit '489277' door AnitaOedit

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Hatha Yoga

AnitaOedit

Adem in......en Adem uit.... Ga nu op je buik liggen en ontspant. Zorg dat je handpalm plat op de grond rusten en duw je armen en hoofd omhoog naar achteren...dit heet "De Cobra stand" :)

'517952' door MiekeDeHaas '517952' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Visjes op het droge

MiekeDeHaas

Helemaal in het puntje van het eiland Mannar , ligt Thailamannar. Hier ben je 30 kilometer verwijderd van India. Langs deze kustlijn zie je vrouwen en mannen de vis schoonmaken en in mootjes hakken. Vervolgens worden deze in mootjes gehakte visjes gedroogd op kokosmatten. We zijn overal van harte welkom en willen weten wie we zijn en wat we komen doen. Op een gegeven moment werd er gerend en kwam men met een man terug die Engels sprak. Er was wederom geen toerist te bekennen.

'514842' door MiekeDeHaas '514842' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Wilde paarden op...ei

MiekeDeHaas

Delft is een bijzonder eiland. Het eiland draagt ook de naam Neduntheevu. Vanuit Jaffna kun je met een boot naar dit eiland varen. Het is het grootse eiland nabij Jaffna. Er is weinig toerisme en er zijn weinig restaurants. Dat heeft nu juist zijn charme. Koraal ligt er in overvloed. Op deze foto zie je de wilde paarden draven tussen het koraal dat in de zee ligt. Op het hele eiland zie je muurtjes van koraal rondom hun perceel. Vanuit de koloniale tijd zijn deze wilde paarden achter gebleven. Het zijn afstammelingen vanuit de Portugese en Hollandse koloniale tijd. Per jeep is het fantastisch om dit eiland te verkennen.

'541981' door MiekeDeHaas '541981' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Keeri beach

MiekeDeHaas

Keeri Beach is een prachtig strand op het schiereiland Mannar, waar je alleen locals ontmoet waarmee je makkelijk in contact komt. Engels spreken ze niet. Maar met handen en voeten, kom je een heel eind. Dit is dé plek waar je een heerlijke duik kunt nemen in de zee. Hier ontmoet je de vissers die hun netten aan het boeten zijn en s'morgens vroeg de vis binnenhalen. Terwijl de gids nog heerlijk in het zeewater lag te spartelen, ben ik een stuk doorgelopen en zag hier vele vissershutjes staan, dicht bij de zee. Het licht werd steeds mooier en deze visser besloot om door mijn beeld te lopen. Dat kwam dan mooi uit.

'495089' door marjolijn '495089' door marjolijn

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Eilandjes bij Jaffna

marjolijn

Wat een kleurrijk pantheon! Voor de kust bij Jaffna liggen veel eilanden en eilandjes. Eerder plaatste ik al eens een foto van het eiland Delft. De naam herinnert aan ons koloniale, VOC-verleden in Sri Lanka. Op de terugtocht van Delft naar Jaffna deden we ook nog een kleiner eilandje aan, Nainativu, waar twee belangrijke tempels staan, een Hindoetempel en een boeddhistische tempel. Op de foto een detail van de hindoetempel, de Naga Pooshani Amman Kovil. De Tamils in het noorden van Sri Lanka zijn overwegend Hindoe, sommige tempels kunnen zich meten met de tempels in Zuid-India.

'388091' door pensionado '388091' door pensionado

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Ceylonkroonaap

pensionado

Dat krijg je nu als je haarinplant op je kop uit een centrale kruin bestaat. Gaat iemand je 'vlooien' en lijkt het meteen of je kaal bent. Deze bijzondere makaak (Macaca sinica) is een van de twee apensoorten die op Sri Lanka leven. De andere soort is van de langoeren familie. Het punk kapsel geeft ze iets boevenachtigs en boeven zijn het!

'515271' door MiekeDeHaas '515271' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Hindoefestival

MiekeDeHaas

Op weg van Mannar naar Anuradhapura kwamen we ineens een hindoefestival tegen. Dit maakt veel indruk op me. De kleuren, de trommels, de versieringen en vooral de dansende mensen die in trance waren, was indrukwekkend. Pas op een later moment zag ik dat mannen aan haken hingen die door hun ruggen, dijen en kuiten waren gehaald. Deze waren verbonden met lange touwen die op en neer zwiepte en waaraan iemand stond te trekken. Het ging hier om een jaarlijks Thaipusam-festival waarbij de Hindoe-God Murugan, de god van oorlog en overwinning geëerd werd. Het is ook een proeve van kracht om pijn te verdragen. Het gaat nog verder dan alleen de haken in de rug. Hierover zal ik nog andere foto's plaatsen. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Voelde me ook een beetje een indringer omdat ik zo dicht bij ze stond. Zover ik het kon inschatten, hadden ze hier geen moeite mee. Een ervaring die ik nooit meer vergeet.

'543652' door MiekeDeHaas '543652' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Eenzame fietser

MiekeDeHaas

Een visser die zich alleen maar focust op zijn gekleurde visnetten. Hierdoor had hij mij totaal niet in de gaten en kon helemaal mijn gang gaan en hij tenslotte ook. Wellicht had hij haast en moest hij nog vele vissersnetten vervoeren op zijn roestige fiets. Wie zal het zeggen? Het was een genot om hem tegen te komen tijdens mijn reis die ik gemaakt heb als reisreporter van het jaar 2014. Graag even openen

'514686' door MiekeDeHaas '514686' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

De kust van Mannar

MiekeDeHaas

Op het eiland Mannar heeft het leven zich volledig hervat na de oorlog. Tijdens de oorlog was dit eiland volledig afgeloten en woonden er bijna geen mensen meer. Nu zie je overal je mensen, winkeltjes, vissershutjes en andere bedrijvigheid. Ze hebben het leven in 5 jaar weer opgepakt. Het heeft me verrast dit eiland. We zijn een paar keer gaan zwemmen bij Kiri Beach. De oceaan is wel 27 graden. Wanneer je een stukje van het strand af loopt zie je de vissershutjes, palmbomen en de locals die daar elkaar ontmoeten.Tussen 16.00 uur en 17.00 uur had je prachtig licht. Ik vond dit het mooiste strand van Mannar .

'522670' door MiekeDeHaas '522670' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

De visserij in Mannar

MiekeDeHaas

De vissen worden s'morgens vroeg aan land gebracht. In de vroege uren is er al veel werk verzet. Vervolgens worden de visjes schoongemaakt en in mootjes gehakt. Deze arbeid wordt zowel door mannen als vrouwen uitgevoerd. Ze zitten in de schaduw onder een overkapping die gemaakt is van palmbladeren. Uiteindelijk worden ze te drogen gelegd op kokosmatten. Na een tijdje worden ze aangeboden voor de verkoop. Het is een mooie ervaring om daar rond te lopen. Alles ziet er zo authentiek uit en niets is gericht op het toerisme. Wanneer je in het puntje van Mannar bent, ben je nog maar 30 km verwijderd van India. Binnenkort kun je vanuit de 'old pier' naar India varen.

'519864' door walterstoffers '519864' door walterstoffers

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Onderhoud bij 37...gr

walterstoffers

Kalpitiya het schiereiland van rust waar de enige die op strand zit is deze lokale visserman die bezig is met het onderhoud van zijn netten, en dat bij 37 graden met als enige bescherming zijn stro hoed. Net zoals in Anuradhapura met mediterende monniken vond ik dit ook heel zen want voor de rest gebeurde er niks op dit strand........

'516855' door MiekeDeHaas '516855' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Palmbomen en...waterp

MiekeDeHaas

Toch nog een foto nemen voordat we weer huiswaarts keren. Dit was dan ook de laatste foto die ik in Sri Lanka genomen heb. En weer stopte de chauffeur geduldig zodat ik mijn plaatje kon schieten. Hij begreep nog niet zo goed waarvan ik nu een foto wilde nemen. De wuivende palmen vond ik toepasselijk als laatste foto. De lijnen (palmen, water en waterplanten) vond ik typerend voor Sri Lanka. Er hingen zware wolken en de moesson deed hier al langzaam zijn intrede. Begin oktober t/m december heerst hier de moesson. Dan kan het er heftig aan toe gaan. In deze maanden kun je Noord Sri Lanka beter vermijden. Iedereen goed 2016...en wanneer het mogelijk is...maak een mooie reis. Dat kan dichtbij zijn of ver weg. Wanneer je maar geniet

'488322' door AnitaOedit '488322' door AnitaOedit

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Baby Aapje

AnitaOedit

Baby aap verstopt zich hoog in een boom in Sri Lanka. Hij of Zij wilde niet afwijken van moeder maar toch was hij of zij nieuwsgierig!

'519757' door walterstoffers '519757' door walterstoffers

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Hout kunst

walterstoffers

Al eerder had ik foto's laten zien genomen op het schiereiland Kalpitiya, oa "De Leegte" en "Animal beach". Toeristen kwamen we daar niet tegen omdat er helemaal niks is, maar zo een dode boom in het water is voor mij een inspiratie bron om foto's te maken, ik had er al meerdere keren omheen gelopen en in het laatste avond licht was de boom het mooist !

'485264' door pensionado '485264' door pensionado

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Maansteen

pensionado

De antieke hoofdstad Anuradhapura bevat heel veel interessante bouwwerken waaronder reusachtige dagoba's waarvan ik eerder foto's plaatste. Typerend voor Sri Lanka zijn de maanstenen die vaak voor de treden naar een tempel liggen. Zij variëren in omvang en zijn van verschillende steensoorten gemaakt, maar ze zijn allemaal op een unieke, kunstzinnige wijze versierd. De maansteen symboliseert het proces van samsara, de eindeloze cirkel van wedergeboorte en het pad naar de bevrijding dat naar het nirvana leidt. De buitenste rand is versierd met vlammen, en de verschillende randen met dieren stellen de fases voor die de mens moet ondergaan tijdens het samsara proces. Een van de mooiste maanstenen van Sri Lanka werd gevonden bij de ruïnes van een 9e eeuwse school voor monniken in de buurt van de Abhayagiri Dagoba in Anuradhapura.

'514790' door MiekeDeHaas '514790' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Levendige kust van...

MiekeDeHaas

Op het strand van Kiri Beach lijkt ieder zijn gang te gaan. Het is een mooi strand op het eiland Mannar waar je een duik kunt nemen in de warme zee van liefst 27 graden. Meestal staat er een stevig windje. Dit is heel aangenaam wanneer je in het warme sri Lanka bent. Ga na je 'frisse' duik zwalken over het strand. Je ziet de locals keuvelen, hun netten boeten, hun bootjes gereed maken enz.

'458051' door pensionado '458051' door pensionado

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Yapahuwa #4

pensionado

Nog een opname van de prachtige trap, het enige goed bewaard gebleven deel van het koninklijke paleizencomplex van Yapahuwa. De plek wordt eigenlijk alleen door locals bezocht en dat is jammer, want de restanten van een van de antieke hoofdsteden van Sri Lanka liggen ook nog eens in een aantrekkelijk bosrijk gebied.

'482423' door Esthers '482423' door Esthers

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Tripje vanuit Jaffna.

Esthers

Tripje vanuit Jaffna naar Delft eiland en Nagadeepa eiland. Vanuit Jaffna in het noorden van Sri lanka kan je een hele leuke dagtocht maken naar Delft eiland en Nagadeepa eiland. Om 9.00 uur ’s-morgens vertrekt de veer boot vanuit Kurikaddawan (afgesloten houten boot vol locals) voor een tocht van 1 uur naar Delft eiland. Op Delft eiland is eigenlijk geen toerisme. Het is een koraal eiland (alle huizen hebben een muurtje rondom het perceel gemaakt van koraal) met een mooi strand en je kan met een tuk tuk een tochtje over het eiland maken naar de enige baobab boom die er op het eiland is, het hospitaaltje bezichtigen en naar de wilde paarden gaan kijken. Bij het haventje is een winkeltje waar ze roti’s maken en je wat te drinken kunt kopen. Er zijn geen restaurants op het eiland. Het is hier ook compleet anders dan op Sri Lanka. Om 14.30 uur gaat de boot weer terug (ruim op tijd hier zijn) en kan je gelijk de andere boot nemen om naar de overkant naar Nagadeepa te gaan. Dit tochtje duurt ca. 15 minuten en de boot stopt bij de Boeddha tempel en van daaruit kan je naar de Hindoe tempel lopen van waar de boot weer rond 17.15 uur vertrekt naar de overkant. In de hindoe tempel vindt om 17.00 uur de dagelijkse ceremonie plaats. Je mag hiervan helaas geen foto’s maken en mannen dienen met een bloot bovenlijf naar binnen te gaan. Vanuit Jaffna is het ongeveer 1 uur rijden met de auto naar het vertrekpunt, de bus doet er wat langer over. Je gaat over de Kayts eilanden via een soort dijk, een erg mooie route. Wij hebben erg genoten van deze dag.

'520913' door MiekeDeHaas '520913' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Op weg naar Delft...I

MiekeDeHaas

Deze bootman heeft gezorgd dat we veilig aankwamen op het eiland Delft of Neduntheevu. Delft valt onder het district Jaffna. Acht van de voornaamste eilanden kregen in de koloniale tijd namen van Nederlandse steden. Inmiddels hebben al die eilanden weer een inheemse naam, al wordt het eiland Delft vaak bij zijn oude naam genoemd. Het eiland is een dagtrip waard. Het heet ook niet voor niets het koraaleiland. Alles lijkt hier wel van koraal te zijn gemaakt: muurtjes, huizen, omheiningen, enz. Neem bij aankomst meteen een tuc tuc. Te voet is het niet te doen vanwege de lange afstanden en tenslotte wil je ook wat gezien hebben op een dag.

'489166' door AnitaOedit '489166' door AnitaOedit

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sad Eye

AnitaOedit

Sri Lanka staat bekend om zijn Olifanten in de natuur en toch vind ik jammer dat men olifanten vasthouden als toeristen attractie. Onze gids vertelde dat ze goed behandeld worden wij geen zorgen hoeven te maken!

'517021' door MiekeDeHaas '517021' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Fort uit de...Nederla

MiekeDeHaas

Op het eiland Mannar is het bezoeken van het oude fort uit de Nederlandse koloniale periode een must. Het fort stamt uit het jaar 1560 en is gebouwd door de Portugezen. In 1650 is het door de Nederlanders ingenomen. Via een lange brug is Mannar verbonden met het vaste land. Vanaf de brug zie je het fort bij binnenkomst liggen. Op deze foto zie je maar een klein deel van het fort, maar er is heel wat meer te zien. Het heeft een bijzondere sfeer door al die ezels die daar in het wild rondlopen, de palmbomen en het geluid van de kraaien en de zee.Het is magisch om daar te lopen.

'523442' door MiekeDeHaas '523442' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

De fiets als vervoer.

MiekeDeHaas

Deze visser met zijn gekleurde vissersnet is op weg naar zijn bootje. Al rijdend over de kilometerslange smalle dijken, die de Kaytseilanden met elkaar verbinden, kwamen we deze visser tegen. We waren net uitgestapt om van de zee te genieten met de mooie bootjes die links en rechts in water liggen. Als cadeautje kwam hij aangelopen met de fiets aan de hand. Vermoedelijke moet hij nog meer vissersnetten gaan ophalen, want hij was haastig in zijn werk. Alsof hij me niet zag staan! Stilletjes drentelende ik om hem heen en langzaam zakte de zon...

'521894' door MiekeDeHaas '521894' door MiekeDeHaas

Sri LankaNoord Sri Lanka

Sri LankaNoord Sri Lanka

Visnetten boeten

MiekeDeHaas

Op het uiterste puntje van het eiland Mannar, in de plaats Talaimannar, kun je de vissers observeren. Ze zijn druk met het binnenhalen van de vis en het boeten van de visnetten. Men is daar duidelijk niet gewend aan toeristen. In deze omgeving spreekt bijna niemand Engels. Op een bepaald moment ging iemand hard wegrennen en kwam terug met een jonge knul die Engels sprak. Dat zijn dan leuke ontmoetingen en ervaringen. Mannar kan ik iedereen aanbevelen. Je voelt je daar zo gastvrij ontvangen.