Kandy

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lotusbloemen als offer

Kandy,
Sri Lanka


We bezoeken in Kandy de beroemde "tempel van de tand". Het is een tempel uit de zeventiende eeuw en deze tempel herbergt het meest heilige en belangrijkste overblijfsel van Boeddha, namelijk de linker bovenste hoektand van de Heer Boeddha. Dit kostbare relikwie trekt elke dag honderden gelovigen, maar uiteraard ook vele toeristen. Voordat je de tempel binnentreedt kun je offers kopen in de vorm van bloemen of eten. Op de foto zie een kraam vol bloemen die je kunt kopen als offer. Wij kopen een kartonnetje met bloemen en treden met de gids de indrukwekkende tempel binnen. De tand zelf is niet te zien in de tempel. Deze wordt beschermd in een gouden kist in de vorm van een stoepa. Deze bevat een reeks van 7 stoepa kisten met afnemende grootte. Het reliek wordt bewaard in het binnenste altaar van twee verdiepingen met vooraan twee grote slagtanden van olifanten. De gouden kist rust op een massieve gouden lotusbloem.

Volgens de legende werd de tand van Boeddha, na de verbranding van Boeddha, uit het as gehaald. De tand werd vervolgens in 313 na Christus van India naar Sri Lanka gesmokkeld, verborgen in het haar van prinses Hemamali. Zij vluchtte destijds voor het hindoe-leger die het koninkrijk van haar vader in India belegerde. De Tand werd meteen een uiterst heilig object en werd tentoongesteld tijdens speciale gelegenheden. De Tand is sindsdien in verschillende tempels in Sri Lanka bewaard gebleven.
De Tand werd overgebracht naar Kandy toen het de nieuwe hoofdstad van Sri Lanka werd. Van 1592 tot 1815 was Kandy de hoofdstad van het Singalese koninkrijk en was daarmee de laatste koningsstad.