Jaffna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vallipuram Alvar Vishnu Kovil tempel

Jaffna,
Sri Lanka


Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes , in tegenstelling tot vaak gedacht wordt , uiteindelijk maar in één god.

Het hindoeïsme kent verschillende soorten geestelijken. Goeroes zijn godsdienstonderwijzers of leermeesters. Een sadhoe is een heilige man, een volger van Shiva of Vishnoe. Sadhoe’s dragen kralenkettingen, laten hun baard groeien en leven zonder bezittingen. Hun hele leven is gewijd aan het bereiken van verlichting via meditatie. Verder zijn er nog hindoepriesters, zij leiden de tempels.

Hindoes bidden niet tot hun god of goden, maar vereren hun goden. Ze houden diensten in tempels, die vaak opgedragen zijn aan een bepaalde god of godin. Van die god of godin staat er een beeld in het gebouw. In tempels gaan de schoenen uit. Hindoetempels zijn luidruchtige plekken, niet alleen vanwege het gezang maar vooral vanwege de tempelbel. Deze harde bel mogen hindoes luiden als ze binnenkomen en weggaan. Hindoes offeren aan hun god of goden in de tempel. Ze leggen bij het beeld van hun god fruit, bloemen, geld of wierook. Vaste regels voor bidden of tempelbezoek zijn er niet. Je gaat wanneer je wilt en offert wat je wilt. (bron:npofocus.nl)