Jaffna

'529354' door MiekeDeHaas '529354' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

De boot naar Delft...

MiekeDeHaas

De zogenaamde Kaytseilanden in het noorden van Sri Lanka zijn bijna allemaal met elkaar verbonden middels lange dijken. Vanuit Jaffna kun je over deze lange dijken rijden, alsof je over het water rijdt. Maar wil je naar het eiland Delft, zul je toch echt de boot moeten nemen. De boot is echt overvol, zowel binnenin als op het dek zitten en staan mensen. Door de kleine open raampjes van de boot zie je de mensen naar buiten kijken. Heel comfortabel is het niet. En of het echt veilig is betwijfel ik. Deze foto laat mooi zien hoe de lokale bevolking hun tocht maakt, hoe ze zwaaien naar me en vervolgens ook een foto van mij nemen. Ze hebben oprecht belangstelling voor je en dit is wederzijds.

'509600' door ErwinenManon '509600' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur Festival Jaffn

ErwinenManon

Nallur Kandaswamy Kovil tempel in Jaffna is schitterend gerestaureerd en het hele jaar door een bezoekje waard. Als man mag je hier alleen met ontblote bovenlichaam naar binnen. Wij zijn naar Jaffna afgereisd voor het Nallur festival, wat een ervaring! Het festival duurt 26 dagen! De 24ste dag (The Chariot Festival) is de meest indrukwekkende dag. Tussen 500.000 mensen stonden wij met onze 2 witte koppies. Op de foto zijn de mannen aan het bidden. Honderden in een rij gaan rollend over de grond met een kokosnoot in hun hand. Ze rollen hierbij rondom de hele tempel. Sommigen hebben hierbij een soort spies door hun mond. De gehele ronde schijnt tijdens deze dag zo'n 3 uur te duren. Vrouwen bidden op een andere manier. Ook hun maken een ronde rondom de tempel maar doen dit lopend. Elke 3 stappen knielen ze en raken ze, vaak met hun voorhoofd, de grond aan. Dit festival is in de Hindoeïstische religie in Sri Lanka erg groot. Mensen over de gehele wereld komen terug naar hun geboorteland om dit bij te maken.

'513523' door ErwinenManon '513523' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur Festival Jaffn

ErwinenManon

Samen met 500.000 lokalen stonden we om 7:00 stipt klaar op het veld rondom de Nallur Kandaswamy Kovil tempel. Het was dé dag en iedereen was in een goede stemming. De grote tempelkoets werd vandaag gebruikt. Door een enorme hoeveelheid mannen werd deze rondom de tempel getrokken. Mannen en vrouwen volgenden de koets als biddend. Een bijzondere gewaarwording. Helemaal omdat het veld helemaal vol stond en die tempelkoets er toch echt langs moest. Dat betekende dat we allemaal chaotisch moesten inkrimpen. Toen we gezellig allemaal tegen elkaar aan gedrukt stonden vroeg onze buurman nog even; "do you like the Sri Lankan Culture?"

'389362' door jacomien '389362' door jacomien

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Grootste Hindoe tempe

jacomien

Al meer dan 1000 jaar geleden werd er een tempel gebouwd in Jaffna, op het schiereiland in het Noorden van Sri Lanka. De tempel, de Nallur Kandaswamy Kovil, ook wel Nallur Kumaran genoemd, is vele malen vernield, maar telkens weer opgebouwd en herbouwd. Momenteel is de tempel weer schitterend gerestaureerd na de burgeroorlog die veel schade aangericht heeft. In de tempel mag niet gefotografeerd worden maar aan de buitenkant is wel te zien hoe mooi de tempel is. Binnenin weet je niet wat je zien en de tempel is een bezoek dan ook heel er waard!

'537485' door MiekeDeHaas '537485' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Gekookte mais

MiekeDeHaas

Op weg naar Nallur Kandaswamy Kovil in Jaffna, de grootse tempel van Sri Lanka, kom je allerlei eetstandjes tegen. Het is eigenlijk een grote kijkplaat. De lokale bevolking probeert inkomen te vergaren door eten te bereiden wat ze vervolgens te koop aanbieden. Deze mevrouw is mais aan het bakken in een gigantische wok op een primitief houtvuurtje. Althans zo ziet het er voor ons uit want branden doet het. Zo te zien heeft ze een flinke voorraad aangelegd. Er leiden vele kleine wegen naar deze tempel. Ben je eenmaal op het terrein van deze tempel, is het wel handig dat je goed weet welke ingang je hebt gekozen.

'516385' door ErwinenManon '516385' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Treinreis Colombo -..

ErwinenManon

We reizen vanaf Galle in het zuiden naar Jaffna in het noorden. Wij hebben gereserveerde zitplaatsen in de 2 klas, en dat is maar goed ook, de trein zit bomvol. Voor het eerst in 30 jaar is Jaffna weer per spoor bereikbaar. Bij Anuradhapura stapt het handjevol toeristen dat in de trein zat uit. Even later wordt het spoor beter. We bevinden ons op het spoor dat tijdens de Tamil oorlog verwoest is en nu, na 30 jaar weer hersteld is. De spoorwegovergangen zijn voorzien van automatische slagbomen, de seinen zijn stoplichten die op afstand bediend worden en de wissels zijn automatisch te bedienen, een heel contrast met het gedeelte dan we in de ochtend hebben afgelegd. De omgeving veranderd weinig, het is zelfs een beetje eentonig. Het landschap is vlak en ondanks dat we net na het regenseizoen zitten is het allemaal wat droog. Het wordt nu ook snel donker. Toch genoot deze man van het uitzicht.

'514913' door MiekeDeHaas '514913' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Fotogenieke dames bij

MiekeDeHaas

Casuarine Beach op Kayts-eiland is het mooiste strand in het noord-Westen. Via de nieuwe kustweg Ponnalai-Causeway kun je dit strand bereiken. De enige weg die de Kayts-eilanden verbinden.Het is een schilderachtige mooie weg. Het strand is vernoemd naar de Casuarina bomen. Zeker geschikt voor kinderen en heel schoon. De lokale bevolking vermaakt zich hier. De mannen en vrouwen zijn gescheiden op het strand. De vrouwen met hun kleurrijke sari's vragen zelf of ik ze op de foto wil zetten. En daarna natuurlijk bekijken. Dit zijn leuke ontmoetingen Ben nog wel aan de mannenkant geweest...maar dat ziet er maar saai uit.

'488879' door marjolijn '488879' door marjolijn

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Schiereiland Jaffna

marjolijn

In 2009 kwam een einde aan de burgeroorlog in Sri Lanka en langzaam komt het toerisme in het noorden van Sri Lanka weer op gang. Bij Jaffna ligt een reeks eilanden, die te bereiken zijn met (veer)boten vanaf Punkudutivu, dat met Jaffna is verbonden door een smalle dijk. Wij maakten een dagtocht naar het eiland Delft. Daar leven nog wilde paarden, die afstammen van paarden uit de tijd van de VOC, de Vereenigde oostindische compagnie. Hier de zonsondergang vanaf de dijk, met in het water de netten van garnalenvissers. Vogelliefhebbers moeten hier overdag zeker gaan kijken, er zijn heel veel soorten te zien (ik ben zelf helaas geen vogelkenner).

'514576' door MiekeDeHaas '514576' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Mais bakken

MiekeDeHaas

Op weg naar de Nalur Kandaswamy Temple moet je eerst een stuk lopen door een autovrije straat. Links en rechts van deze straat zie je de lokale bevolking hun waar aanbieden of bereiden eten. Zo kleurrijk als de tempel is zo kleurrijk is het om door deze straat te lopen. De vrouwen lopen in hun prachtige, glimmende en zeer fraaie sari's richting de tempel.

'519528' door MiekeDeHaas '519528' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Offers brengen

MiekeDeHaas

De Hindoetempel Maviddapuran Kanthswamy is een zeer kleurrijke tempel. De kleuren zijn zo zoet als snoepjes. In de tempels mag je bijna nooit fotograferen. Hier mocht je wel fotograferen zonder flits. Ik kan het niet laten om af en toe om een hoekje te kijken. Zo kwam ik deze ruimte tegen waar de hindoes hun offers brengen.Hier worden alle offers verzameld. Dit was de enigste ruimte die verder geen kleur had. De offers bestaan hoofdzakelijk uit vruchten en kokosnoten. Sommige hindoes gaan dagelijks naar de tempel om te bidden en offers te brengen aan de goden. De Pandit (priester) legt de offergaven voor de godenbeelden neer om gezegend te worden. Aan het einde van de gebedsdienst worden de offergaven verdeeld onder de gelovigen en worden ze samen opgegeten.

'516675' door ErwinenManon '516675' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur Festival Jaffn

ErwinenManon

Samen met 500.000 lokalen stonden we om 7:00 op het veld rondom de Nallur Kandaswamy Kovil tempel. Het was dé dag van het festival. De grote tempelkoets werd vandaag gebruikt. Door een enorme hoeveelheid mannen werd deze rondom de tempel getrokken. Mannen en vrouwen volgend de koets als biddend. De vrouwen door elke 3 stappen niet te knielen en de mannen door al rollend de tempelkoets te volgen. Een bijzondere gewaarwording.

'512212' door ErwinenManon '512212' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur Festival Jaffn

ErwinenManon

Voor ons een bijzondere maar zeker ook een redelijk heftige reiservaring, het Nallur festival in Jaffna. De vader heeft 4 haken in de rug waaraan de touwen bevestigt zijn en een spies door zijn mond. Tijdens het dansen trekt zoon lief met al zijn kracht en gewicht die hij heeft aan de touwen. De dans duurt een paar minuten waarna het rondje om de tempel weer een paar meter wordt voortgezet om dan daar weer te dansen. Eenmaal binnen in de tempel aangekomen mogen de haken en de spies eruit. Het Nallur festival duurt 26 dagen! De 24ste dag (The Chariot Festival) is de meest indrukwekkende dag, maar extreem druk.

'521658' door ErwinenManon '521658' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur festival

ErwinenManon

Nallur Kandaswamy Kovil tempel in Jaffna is schitterend gerestaureerd en het hele jaar door een bezoekje waard. Als man mag je hier alleen met ontblote bovenlichaam naar binnen. Wij zijn naar Jaffna afgereisd voor het Nallur festival, wat een ervaring! Het festival duurt 26 dagen! De 24ste dag (The Chariot Festival) is de meest indrukwekkende dag. Wij waren de dag ervoor al in Jaffna, de voorbereidingen waren al in volle gang. Mannen die de grote dag zelf niet aanwezig konden zijn deden doen hun gebed deze dag al. sommigen doen dit door al rollend met een kokosnoot rond de tempel te gaan. Een lang en extreem vermoeiend gebeuren. Dit festival is in de Hindoeïstische religie in Sri Lanka erg groot. Mensen over de gehele wereld komen terug naar hun geboorteland om dit bij te maken.

'455490' door jacomien '455490' door jacomien

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Wachten...?

jacomien

Bij de Hindoeïstische Nallu Kandaswamy tempel staat een groepje jonge Boeddhistische monniken. het lijkt erop dat ze op nog meer monikken wachten... Ik vind het bijzonder om ze zo te zien in een aantal kleuren oranje.

'521776' door ErwinenManon '521776' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Verkoper

ErwinenManon

Deze verkoper stapt net de trein binnen om zijn waar aan de man proberen te brengen. Speciaal voor het Nallur festival gooiden we onze route om en vertrokken vanuit Galle via Colombo naar Jaffna, af en toe een frisje en wat pinda's of een vegetarisch pasteitje waren wel welkom.

'515842' door MiekeDeHaas '515842' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Gekleurde...vissersne

MiekeDeHaas

Het rijden over de smalle dijken die de Kayts-eilanden met elkaar verbinden, is alsof je over het water rijdt. Links en rechts hebben de vissers hun kleurrijke netten uitgezet. Het geeft een fraai grafisch beeld.

'522553' door ErwinenManon '522553' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur festival

ErwinenManon

De band is weer begonnen te spelen. Vader en zoon gaan dansen waarbij de zoon de touwtjes in handen heeft. Voor ons een bijzondere maar zeker ook een redelijk heftige reiservaring. De vader heeft 4 haken in de rug waaraan de touwen bevestigt zijn en een spies door zijn mond. Tijdens het dansen trekt zoon lief met al zijn kracht en gewicht die hij heeft aan de touwen. De dans duurt een paar minuten waarna het rondje om de tempel weer een paar meter wordt voortgezet om dan daar weer te dansen. Eenmaal binnen in de tempel aangekomen mogen de haken en de spies eruit.

'522023' door ErwinenManon '522023' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur festival

ErwinenManon

Een dag voordat de grote dag van het Nallur festival aanbrak werden allerlei voorbereiding getroffen. De enorme touwen werden aan de tempelkoets gemonteerd. De tempelkoets werd een dag later door tientallen mannen rond de tempel getrokken. Wat een belevenis!

'488766' door marjolijn '488766' door marjolijn

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Straatje in Jaffna

marjolijn

Bioscoopje pikken? Zomaar een straatfoto, gemaakt tijdens een wandelingetje in Jaffna in de straten rondom het hotel. Mijn blik werd vooral getrokken door de kleurige posters van "Bollywood"-films, een beetje India, maar netter en rustiger.

'508298' door ErwinenManon '508298' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur Festival Jaffn

ErwinenManon

Nog een paar minuten dan begint de band weer te spelen. Vader en zoon zullen weer gaan dansen waarbij de zoon de touwtjes in handen heeft. Voor ons een bijzondere maar zeker ook een redelijk heftige reiservaring. De vader heeft 4 haken in de rug waaraan de touwen bevestigt zijn en een spies door zijn mond. Tijdens het dansen trekt zoon lief met al zijn kracht en gewicht die hij heeft aan de touwen. De dans duurt een paar minuten waarna het rondje om de tempel weer een paar meter wordt voortgezet om dan daar weer te dansen. Eenmaal binnen in de tempel aangekomen mogen de haken en de spies eruit.

'517548' door ErwinenManon '517548' door ErwinenManon

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Verkoper

ErwinenManon

De zoveelste verkoper komt onze coupe binnen, aangezien we vroeg uit Galle vertrokken zijn, een overstap hadden op Colombo en al weer enkele uren in deze trein zitten kopen we een vegetarisch pasteitje. Verpakt in de bladzijden met optelsommen die uit een schoolschriftje gescheurd zijn krijgen wij onze pasteitjes.

'520502' door MiekeDeHaas '520502' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Saamhorigheid in de..

MiekeDeHaas

Bij het bezoeken van diverse hindoetempels viel de saamhorigheid op. Het is er vaak druk. De Tamils zingen, eten, bidden, praten en drinken. Ze maken er een familie-uitje van. Hier tref ik een klein festival aan in de Selvasannathy Murgugan tempel bij het dorpje Thondaimanaru.. Het festival is gewijd aan de oorlosgod Murugan. Ze gaan intens op in de muziek die ze maken. Het aanbrengen van de Tikka behoort tot een dagelijks ritueel, de meestal rode stip tussen de ogen, behoort daartoe. Het is een derde oog dat bedoeld is om de blik op de goddelijke wereld te richten en ook om het boze oog af te weren. Getrouwde vrouwen hebben een rode stip en weduwe hebben een gele stip. Helaas is het moeilijk om van te voren te achterhalen of er een ceremonie plaats vindt in een tempel.

'408920' door LNiekoop '408920' door LNiekoop

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Nallur Kandaswamy...K

LNiekoop

Hindoe tempel in Jaffna, binnen mag helaas niet gefotografeerd worden. Wil je als man deze tempel binnen? Dan is het belangrijk dat je eerst je t-shirt uit doen.

'544658' door MiekeDeHaas '544658' door MiekeDeHaas

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Keerimalai-heetwaterb

MiekeDeHaas

Gisteren heb ik ook al een foto geplaatst van de keerimalai-heetwaterbronnen in Jaffna. De baden hebben een therapeutische werking voor geest en lichaam. Er zijn twee baden, waarvan één voor de mannen en één voor de vrouwen. Dit is strikt gescheiden. Gisteren liet ik de mannenkant zien die vrij zicht hebben op de zee. Op verzoek is hier de vrouwenkant. Zowel achter hen, vóór, links als rechts kijken ze tegen hoge muren aan. Volgens mij hebben ze wel veel meer lol met elkaar dan de mannen.