Gouden Tempel van Dambulla

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dambulla !

Gouden Tempel van Dambulla,
Sri Lanka


De Gouden tempel van Dambulla is een complex van historische boeddhistische gebouwen die liggen bij de plaats Dambulla in Sri Lanka. Het complex staat sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
De gouden rotstempel van Dambulla is het best bewaarde grottempelcomplex van Sri Lanka.
Er zijn meer dan 80 grotten in het gebied, vijf heiligdommen, vier belangrijke kloosters en vele beelden, waarvan een belangrijk beeltenissen van Boeddha zijn. De wandtekeningen, die een oppervlakte van 2100 vierkante meter beslaan, omvatten afbeeldingen die Boeddha's verleiding door Mara en Boeddha's eerste epistel voorstellen.
In de grotten vind je ruim 150 Boeddha beelden en heel veel muurschilderingen. Echt schitterend om te zien. Nadat je een flinke klim hebt gemaakt naar de top van een heuvel kun je de grotten bezoeken. De grotten zijn prachtig om te zien. Vooral de grot van de grote koningen is schitterend. De vele Boeddha beelden, een stoepa en prachtige muur- en plafondschilderingen maken dit tot de mooiste van de 5 grotten.
Het is best wel een pittige klim dus kun je de grotten het best in de ochtend bezoeken. Het is dan minder druk en bovendien loop je gedeeltelijk in de schaduw.
(even openen voor de details svpl.)