Galle

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Galle image
Galle image Galle image

Galle

Galle
Sri Lanka
DBrinkman

Het zuidwesten van Sri Lanka – Fort Galle

Zondag 31 juli 2011
Het zuidwesten van Sri Lanka – Fort Galle

Zondag hebben we de zuidelijke laagvlakte verlaten en zijn we via de zuidelijke kustweg naar Galle (incl. Fort Galle) gereden.
De natte kuststrook tussen Matara en Negombo behoort tot de gebieden waar de meeste toeristen verblijven. Er zijn schitterende stranden. Tussen december en maart kan men hier snorkelen en duiken.

Ons einddoel voor deze dag was Fort Galle, de hoofdstad van Hollands Ceylon. In 1640 veroverden Nederlanders de door Portugezen gebouwde vesting. Galle ( uitgesproken als Gol) werd de hoofdzetel van het Nederlandse bestuur op Ceylon. Galle met het aangrenzende kaneelgebied werd de belangrijkste tussenhaven voor de scheepvaart op Batavia.

Tijdens een wandeling door de smalle straatjes van het oude vestingstadje ervaar je nog steeds iets van de sfeer uit de Gouden Eeuw, maar dan onder de bloedhete tropenzon. De Leynbaanstreet was de straat waar de touwslagers woonden. Nu zijn er kleine winkeltjes en guesthouses te vinden.
Er hebben in Galle in de 18de eeuw honderden Dutch Burghers gewoond.

In het voormalige New Oriental Hotel dat het voormalige hoofdkwartier van de Nederlandse garnizoenscommandant was, hebben we onze tweede High Tea genuttigd. Yammy yammy!!!!!!!!!!
Het hotel is in 2002 geheel gerestaureerd en heet nu Amangalla Hotel.
Het hotel ademt nog steeds de oude koloniale sfeer maar is tevens een van de meest comfortabele en duurste hotels van Azië (zeggen ze). In een prachtige bibliotheek hangt een portret van Prinses Juliana. Na even aandringen werd dit vertrek speciaal voor mij geopend. Als je maar brutaal genoeg bent, zullen we maar zeggen.

Aan het einde van deze reisdag hebben we enkele uren op de nog in goede staat verkerende omwallingen doorgebracht. Dit blijkt een speciale zondagmiddagverblijfplaats te zijn voor de inwoners van Galle. Families en love-birds zitten in de kantelen en delen nieuwtjes met elkaar, vliegeren, spelen cricket, flaneren van links naar rechts en van rechts naar links. Een bijzonder schouwspel voor de blanke man en vrouw zo tussen al die locals. Als afsluiter was een prachtige zonsondergang in de Indische Oceaan.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.