Sri Lanka

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Drakenfruit

Sri Lanka


Drakenfruit, ook wel pitaya genoemd ziet er op het eerste gezicht niet heel smakelijk uit. De vrucht is in tegenstelling tot de meeste vruchten die wij eten niet glad, maar is stekelig. Deze vrucht is verkrijgbaar in verschillende soorten kleuren. De meest geziene kleur in Nederland is de rode/rozige kleur. De binnenkant is in dit geval een grijs/witte massa met zwarte puntjes. Dit ziet er nou eenmaal minder aantrekkelijk uit dan de meeste vruchten die wij dagelijks eten.

Qua smaak is het drakenfruit verrassend lekker. Het vruchtvlees heeft een redelijk zoetzure smaak en is misschien nog het beste te vergelijken met een peer of een meloen.

De rode vrucht is ook nog in een andere uitvoering verkrijgbaar. Bij deze variant is het vruchtvlees ook rood van kleur. De smaak van de vrucht is nog wel hetzelfde. De variant komt gewoon simpelweg minder voor in Nederland.

Naast de rode vruchten is er ook een gele variant. Deze variant wordt geplukt wanneer hij nog groen is en zal wanneer deze rijp wordt verkleuren naar een gele vrucht.

Ondanks het uiterlijk van de vrucht wordt deze wel vaak gebruikt als decoratie, bijvoorbeeld bij een brunch of een ander buffet. Veel mensen vinden felle rode kleur in combinatie met het groene contrast erg mooi. Ook komt het wel eens voor dat de vrucht doormidden wordt gesneden en het vruchtvlees eruit wordt gehaald. Wanneer de binnenkant goed is schoongemaakt kan de schil dan worden geserveerd als een kommetje voor bijvoorbeeld een heerlijke verse fruitsalade!
Niet elke vrucht is even gezond, maar met drakenfruit zit je in ieder geval goed. De vrucht bevat een grote hoeveelheid aan vitamine C en is rijk aan mineralen zoals calcium. Daarnaast zitten er veel anti-oxidanten in drakenfruit, en is het een vezelrijke vrucht. Een paar jaar geleden zou pitaya worden bestempeld als een ‘superfood’, maar al om al is het gewoon een hele gezonde vrucht.(bron:www.popula.nl)