Ella

'510446' door ErwinenManon '510446' door ErwinenManon

Sri LankaElla

Sri LankaElla

9 arches bridge

ErwinenManon

De 9 arches bridge is een prachtige brug die je kunt vinden tussen Ella en Demodara. De brug is al sinds 1921 in gebruik. Toen wij op zoek waren naar de brug bleek dat we geluk hadden, na zo'n 15 minuten wachten (met een heerlijke kokosnoot in de handen) kwam de trein er al aan! De treintijden zijn vaak bekend bij je guesthouse. Maar het is Sri Lanka, dus eigenlijk willen treintijden niet heel veel zeggen. Mocht je de trein nou net missen; ook zonder dit extra stukje spektakel is de brug prachtig! De brug is op loopafstand van Ella

'515918' door ErwinenManon '515918' door ErwinenManon

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Treinreis Kandy - Ell

ErwinenManon

We hebben geen gereserveerde zitplaatsen wat neerkomt op geen zitplaatsen. Onze plek in de deuropening is zo slecht nog niet. We zien schitterende landschappen aan ons voorbij trekken. Het wordt steeds groener en heuvelachtiger. We passeren kleine dorpjes en zien een aantal watervallen maar wanneer we de thee velden binnenrijden worden we echt enthousiast. In de heuvels zien we een aantal vrouwen thee plukken en op de stationnetjes zien we steeds meer Tamil vrouwen in traditionele kleding en de bekende rode stip op een voorhoofd. Aangekomen in Ella stappen we uit en blijkt de 6 uur durende treinrit voorbij te zijn gevlogen. Je ziet de mooiste landschappen, maakt praatjes met de lokalen, koopt snacks van een verkoper die de trein inkomt. De treinreis van Kandy naar Ella staat bekend als één van de mooiste treinritten in de wereld, en mooi was het zeker!

'517702' door ErwinenManon '517702' door ErwinenManon

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Treinreis Kandy - Ell

ErwinenManon

Schokkend en stotend kwam onze trein weer tot stilstand. Onze trein was er duidelijk beter aan toe dan de trein waar dit mannetje in zat. Geen deuken of krassen op onze trein. Dit mannetje had waarschijnlijk een zware dag gehad op school en keek wat verveeld naar alles wat in onze trein zat.

'508944' door ErwinenManon '508944' door ErwinenManon

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Theeplukster

ErwinenManon

Vanuit Ella hebben we diverse scooter en wandel tochten gemaakt, het gebied leent zich hier uitstekend voor. Deze dame zagen we onderweg gezamenlijk met een groepje vrouwen aan het theeplukken. Deze vrouwen verplaatsen zich in rap tempo over de plantage en plukken alleen de bovenste 3 blaadjes en ook daarin zijn ze heel kritisch. Aan het einde van hun werkdag hebben ze zo'n 20kg thee geplukt om in te leveren bij de theefabriek waar de kwaliteit wordt gecontroleerd en er gewogen wordt.

'509729' door ErwinenManon '509729' door ErwinenManon

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Tuk Tuk

ErwinenManon

Om korte afstanden in Sri Lanka af te leggen is de tuk tuk ideaal, en het is een kleurige verrijking van het straatbeeld, maar helaas behoorlijk vervuilend. Deze tuk tuk chauffeur is aan het wachten om medewerkers van de thee fabriek naar huis te brengen, en maakt van de gelegenheid gebruik om te kijken of hij geen krassen heeft gemaakt

'554396' door marjolijn '554396' door marjolijn

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Bruidspaar waterval..

marjolijn

Ceylon is bekend om zijn thee. De theetuinen liggen in het heuvelland rond Nuwara Eliya. In een reis door Ceylon zit meestal een treinreis vanuit Nuwara Eliya naar Ella. Vanuit Ella ga je dan weer verder over de weg, en kom je ten zuiden van Ella langs de Rawana Falls. Deze waterval stort zich naast de weg over 100 meter steil omlaag. Niet alleen toeristen stoppen hier, maar het is ook een geliefde plek voor bruidsfoto's. Er waren verschillende bruidsparen, in traditionele bruiloftskledij, dit paar heb ik ten voeten uit gefotografeerd, maar na lang aarzelen en proberen heb ik uiteindelijk toch deze uitsnede gekozen. Na mijn Ceylonreis las ik de roman van Dinah Jefferies, De vrouw van de theeplanter, die een goed beeld geeft van het leven van de theeplanters, en van de "apartheid" en de gevolgen daarvan op de levens van mensen.

'520078' door ErwinenManon '520078' door ErwinenManon

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Theeplukster

ErwinenManon

Deze theeplukster zagen we in de buurt van Ella gezamenlijk met een groepje vrouwen aan het theeplukken. Deze vrouwen verplaatsen zich in rap tempo over de plantage en plukken alleen de bovenste 3 blaadjes en ook daarin zijn ze heel kritisch. Aan het einde van hun werkdag hebben ze zo'n 20kg thee geplukt om in te leveren bij de theefabriek waar de kwaliteit wordt gecontroleerd en er gewogen wordt. Vaak wonen de vrouwen in huizen nog zonder elektriciteit en stromend water.

'508461' door POSJE '508461' door POSJE

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Een beetje verlegen

POSJE

Vanuit Ella zijn een paar prachtige wandelingen te maken, vraag de routes in je hotel of guesthouse. Je loopt een stuk langs de spoorlijn, de trein hoor je al van verre, een prachtig gezicht als hij met passeert. Verder langs mooie rijstvelden, theeplantages en af en toe loop je dicht langs een huis, zoals hier. Het jochie is verlegen, telkens loopt hij naar binnen, maar ook is hij nieuwsgierigheid en dat wint van zijn verlegenheid. Gelukkig voor hem zijn moeder en oma in de buurt.

'559449' door Dragonfly '559449' door Dragonfly

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Boodschappen doen

Dragonfly

Overal op het spoor en bij de overgangen staat dat er niet gelopen mag worden op de rails. Toch zie je heel veel mensen vanuit het land lopen op de rail. Deze dames komen naar de stad voor boodschappen en hebben het erg gezellig tijdens de wandeling.

'525592' door PeggyvE '525592' door PeggyvE

Sri LankaElla

Sri LankaElla

De mooiste treinreis.

PeggyvE

De treinreis van Kandy naar Ella is er één om nooit te vergeten. De bijna 6 uur durende treinreis laat je soms adembenemende uitzichten zien over de theeplantages. De tijd vloog voorbij! Aangeraden wordt om de kaartjes van te voren te reserveren.

'519365' door ErwinenManon '519365' door ErwinenManon

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Theeplukster

ErwinenManon

Vanuit Ella hebben we diverse scooter en wandel tochten gemaakt, het gebied leent zich hier uitstekend voor. Deze dame zagen we onderweg gezamenlijk met een groepje vrouwen aan het theeplukken. Deze vrouwen verplaatsen zich in rap tempo over de plantage en plukken alleen de bovenste 3 blaadjes en ook daarin zijn ze heel kritisch. Aan het einde van hun werkdag hebben ze zo'n 20kg thee geplukt om in te leveren bij de theefabriek waar de kwaliteit wordt gecontroleerd en er gewogen wordt. Vaak wonen de vrouwen in huizen nog zonder elektriciteit en stromend water.

'520440' door elja75 '520440' door elja75

Sri LankaElla

Sri LankaElla

De theepluksters van.

elja75

De arbeidsomstandigheden op theeplantages zijn vaak slecht. Lonen zijn laag en arbeidsrechten bestaan er niet of nauwelijks. Chemische bestrijdingsmiddelen (en gebrek aan beschermende kleding daartegen) maakt theeplukken tot een ongezond beroep.De theepluksters lopen de hele dag op een schuine helling en leggen een stok op de struiken. Zo zien ze waar ze gebleven zijn. Ze plukken alleen de bovenste blaadjes. Als de zakken vol zijn, gaan ze naar een weegpunt waar de zakken gewogen worden en ze hun loon uitbetaald krijgen.

'519239' door travelbag '519239' door travelbag

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Terug naar huis van..

travelbag

De hele dag zijn de dames aan het thee plukken, vreemde houding, zware mand en je targets halen om uit betaald te krijgen. Wanneer dan de werktijd er op zit, moeten ze vaak nog een stuk lopen om thuis te komen. Via het spoor zal voor hun de kortste weg zijn.

'543701' door AndredeVaal '543701' door AndredeVaal

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Bruidsmeisje

AndredeVaal

Tijdens onze rondreis maakten we een stop nabij de plaats Ella. We gingen wat drinken bij een restaurant waar op dat moment ook een bruiloft was. Een hoop fotogenieke mensen, iedereen wilde weten waar je vandaan kwam en wilde met je op de foto, o.a. ook het bruidspaar. Dit bruidsmeisje staat voor mij symbool voor al die vriendelijke mensen in Sri Lanka.

'559959' door Dragonfly '559959' door Dragonfly

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Hotel Ambiente

Dragonfly

Deze foto openen is mooier. Na alle regen breekt eindelijk een klein beetje de zon door wanneer we aankomen bij hotel Ambiente. We drinken daar een kopje thee; in Sri Lanka hebben we niet eenmaal koffie gedronken, gewoon omdat die niet lekker is. Behalve misschien in de duurdere hotels. Dit hotel bezoeken we niet om te overnachten, maar omdat het uitzicht hier fenomenaal is.

'559234' door Dragonfly '559234' door Dragonfly

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Relaxen

Dragonfly

Na het harde werk en slepen met grote balen rijst wordt het tijd voor een dutje. Deze man doet een middagslaapje op een wel heel oncomfortabele manier aan de zijkant van de markt.

'566491' door CVanVerseveld '566491' door CVanVerseveld

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Mooiste treinreis ter

CVanVerseveld

De treinreis van Kandy naar Ella wordt beschouwd als één van de mooiste treinreizen ter wereld. En terecht! Fantastische uitzichten komen aan je voorbij. Sri Lanka staat bekend om de vele theeplantages. Ze zijn niet te missen als je uit je raampje (of uit de deur!) van de trein kijkt. Tip: Reis je van Kandy naar Ella en wil je zeker zijn van een zitplaats, boek dan een gereserveerde stoel bij de toeristenbalie in Kandy. Deze kaartjes zijn een stuk duurder (eigenlijk nog niets voor Nederlandse begrippen), maar je hoeft in ieder geval geen 7 uur te staan. Wil je toch de gok wagen, sta dan minstens een uur voor vertrek van de trein op het station om een kaartje te bemachtigen.Zeker in het hoogseizoen zijn de kaartjes snel uitverkocht.

'559411' door Dragonfly '559411' door Dragonfly

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Acteertalent in...ede

Dragonfly

Radnapurah is het centrum van de edelstenehandel. De tijd heeft hier stilgestaan. De mijnen zijn niet veel verder geëvolueerd dan die uit de tijd van de vroege koningen. Een mijn is niet meer dan een gat in de grond waar een twijfelachtige pomp het grondwater wegpompt en wat zijgangen. Alles een meter of 15 diep. ’s Nachts wordt de pomp aangezet zodat de mijngangen in de ochtend droog staan en de werkers kunnen afdalen. Dan wordt er zoveel mogelijk kiezelzand naar boven gehaald dat wordt gespoeld in het spoelgat. Uiteindelijk wordt gezocht naar kleine ruwe edelstenen. Het is puur geluk wat te vinden. De man op de foto is gewend aan toerisme, die op een excursie naar de mijn worden gebracht om ze te verleiden tot koop. Deze arbeider laat speciaal voor ons zien hoe je naar beneden klimt.

'559318' door Dragonfly '559318' door Dragonfly

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Theepluksters

Dragonfly

Theeplukkers zijn meestal allemaal vrouwen. Ze staan 9 uur per dag bedekt met sjaals en hoedjes en een grote zak op hun rug, de gehele dag de jonge lichtgroene blaadjes met de hand te plukken en krijgen uitbetaald per zak.

'565088' door Frank88 '565088' door Frank88

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Prachtig uitzicht op.

Frank88

Wij hebben een prachtige rondreis gemaakt door Sri Lanka. Wat ons absoluut is bijgebleven zijn de ontzettend aardige mensen, de prachtige natuur, cultuur en het heerlijke eten bij de mensen thuis. Deze foto laat zien hoe prachtig groen de natuur is, vooral op het vroegst van de dag als de ochtendnevel nog te zien is en veel dieren actief zijn. De foto is gemaakt vanaf Little Adams Peak. Hier hebben we dan ook een hele poos genoten van het uitzicht. Absoluut een must-do voor je rondreis door Sri Lanka!

'570262' door erwgro '570262' door erwgro

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Buitenbocht

erwgro

Rondom Ella -het theeplantagegebied- kun je schitterende wandelingen maken, je bent er niet de enige maar vergeleken met Little Adam's Peak is de hike naar Ella Rock nog vrij rustig. De hike is lekker afwisselend, je stapt bij Ella Station van het perron af en via het spoor kom je uiteindelijk bij deze spoorbrug waarna je linksaf een smal paadje opstapt. Deze foto maakte ik op de terugweg na een tijdje van het uitzicht genoten te hebben vanaf Ella Rock. Je ziet dat er zo tegen het einde van de dag her en der vuil wordt verbrand, de rookpluimen geven dan een mystiek beeld aan het landschap...

'545314' door vince11 '545314' door vince11

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Ella

vince11

Ella, Dit schitterend uitzicht op Adam's peak waar we genoten van onze thee. Hier stopte we even om onze reis naar Nuwara eliya te vervolgen. Heerlijk was het.

'559206' door Dragonfly '559206' door Dragonfly

Sri LankaElla

Sri LankaElla

Houtbewerker

Dragonfly

Al wandelend door het leuke stadje Ella, kwamen we langs een houtbewerker. In Sri Lanka zie je veel houtbewerking. Er wordt veel houtkunst gemaakt in Sri Lanka.