Ella

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoppers

Ella,
Sri Lanka


We verblijven in de Teacabins te Ella en aangezien er daar maar één huisje is zijn we de enige gasten in het midden van de prachtige theevelden. Onze gastheer/ privékok maakt voor ons als ontbijt verse hoppers. Wat zijn ze heerlijk! Je kunt ze overal krijgen maar moet ze wel een dag van tevoren bestellen omdat het veel werk is.

De egg hopper, ook wel appam genoemd, is een spiegelei geserveerd op de bodem van een dunne, komvormige crêpe, bereid met een tropisch pannenkoekenbeslag. In Sri Lanka is de hopper overal, de hele dag door verkrijgbaar. Het gerecht staat namelijk niet alleen 's ochtends als ontbijt, maar ook 's avonds tijdens het diner op het menu.

Voor de krokante buitenlaag gebruik je een beslag van rijstmeel, kokosmelk, gist en suiker. Dit mengsel wordt volledig verspreid over een kleine, komvormige pan. Ook wel een hopperpan genoemd. Aan dit plaatselijke hulpmiddel dankt het gerecht zijn eigenaardige bolle vorm. Wanneer het natte beslag opdroogt, is het tijd om het ei toe te voegen.

Een goede basisvaardigheid eitje-tikken is hiervoor wel vereist. Het is namelijk de bedoeling dat het ei, mét intacte dooier, in het midden van de komvormige crêpe belandt. Voor de laatste stap gaat er, voor de resterende baktijd, een deksel op de hopperpan. De stoom die zo gevangen blijft, voorkomt dat 'de kom' uitdroogt.

Gelukkig is het eten van dit gerecht een eitje. Je eet het namelijk gewoon met je handen. Daarbij is het een kom, dus opvullen met een heerlijke curry is zeker toegestaan. (Bron: Tasting Table)