Ella

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Demodora station

Ella,
Sri Lanka


Station Ella is bekend vanwege de vele backpackers die hier in of uit de trein stappen als start of einde van het beroemdste treintraject van Sri Lanka. Onze gastheer van de Thee cottages Ella raadt ons aan om te reizen vanaf Demodara, zo’n 6 kilometer verderop. Het heeft een sfeervol en ouderwets stationnetje, alsof het zó uit een plaatjesboek komt. En wat Demodara station nog leuker maakt is de looping die de trein hier maakt. Uniek in Sri Lanka! Hier trekt de locomotief haar wagonnetjes in 360 graden een heuvel op.

Deze Demodara Loop is waar het spoor onder zichzelf passeert, rond de lus gaat en uit de tunnel komt. De lus is 441 voet lang. Het station ligt precies boven de tunnel. Dat is ook het middelpunt van het kruispunt van de lus. Dit type lus staat bekend als de 'spiraalvormige lus' of 'cirkelvormige lus'. Het is ook bekend als ‘Demodara die de lus doorloopt’. Het wordt beschouwd als de enige lus ter wereld met een treinstation dat zich precies boven een tunnel met spiraalvormige lus bevindt. Zo zagen wij eerst de trein de trein beneden de tunnel inrijden en vervolgens via de lus het station binnenrijden.

Het mooie is dat je als je vanaf dit station vertrekt de trein over de nine arch bridge rijdt. Het was echt genieten !! En geen toeristen die hier opstappen.