Centraal hoogland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal hoogland image

Centraal hoogland

Centraal hoogland
Sri Lanka
JBussers

Dankbaar zijn

Dankbaar zijn. Ik schrijf het op alsof het allemaal heel makkelijk is. We moeten meer dankbaar zijn voor wat we hebben. Dankbaar zijn voor wie we zijn en welke kansen wij krijgen. Dankbaar zijn dat in Nederland alles tot in de puntjes geregeld is. Toch zeuren we. We zeuren omdat de NS weer eens te laat is. We zeuren dat het koud is, dat we te ver moeten lopen naar de supermarkt of dat de bediening in een restaurant te wensen over laat. Zeuren om te zeuren.

Dankbaar zijn! Iets wat ik met reizen ervaar en probeer toe te passen op mijn huidige leven. We hebben het goed en moeten niet zo zeuren. Ik ben niet heilig en ga niet zeggen dat ik nooit meer zeur, integendeel. Maar bewust zijn ten aanzien van de dankbaarheid is een begin.

Na een aantal dagen in Sri Lanka te hebben rondgetrokken vertrokken we naar de hooglanden, de theevelden. Hier woont de armste bevolking van Sri Lanka. Nu weet ik dat dit geen afspiegeling is van de hele wereld en dat er wel degelijk mensen zijn die het met nog minder moeten doen, maar dit was een eyeopener voor mij.

Toen wij met de bus stopte kwamen er een aantal theeplukster direct op ons afgerend. Ze moeten hebben gedacht, toeristen: GELD! ETEN! SPULLEN. Geef ze eens ongelijk. De vrouwen werken vele uren per dag op de theevelden. Ze ontvangen hiervoor een heel heel minimaal salaris. Het salaris dat ze ontvangen moeten ze vaak ook nog afgeven aan hun man zodat hij zich kan gaan bezatten met (zelf) gestookte drank. Ze leven met een aantal gezinnen in een klein huisje. Een huisje met stromend water en elektriciteit , maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Waarom zeur ik dan nog over kleine dingen in het leven. Als ik eten wil dan ga ik naar de supermarkt en koop ik alles waar ik zin in heb. Iedere maand krijg ik een riant salaris (valt natuurlijk over te discussiëren) uitgekeerd en ik hoef niet eens uren lang thee te plukken. Als ik op de trein sta te wachten en ik zie dat die vertraging heeft moet ik nog maar eens denken aan de theepluksters in Sri Lanka. Zij zouden geeneens geld hebben om de trein te pakken. Ik moet dankbaar zijn! Dankbaar zijn en niet zeuren.