Centraal hoogland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal hoogland image

Centraal hoogland

Centraal hoogland
Sri Lanka
DBrinkman

De theetuinen-Nuwara Eliya

In de dorpjes langs de weg die Kandy met Nuwara Eliya verbindt worden na het oogsten de pepers op straat gedroogd. De weg kronkelt zich omhoog door een landschap met theestruiken, palmen en bananenbomen.
Ruime villa’s staan er naast eenvoudige hutten. Aan de voet van de bergen ligt hier en daar een klein rijstveld of groentetuin. Als groene tapijten strekken vele theetuinen zich uit tegen de berghellingen. Hier en daar staat een grote, witte theefabriek.

Maandag was een regenachtige dag. Er waren niet veel pluksters aan het werk. Ca. 20 km voor Nuwara Eliya begaf de Toyota, die ons tot hier gebracht had, het. Er mankeerde iets aan de dieseltoevoer. Omdat Saman niet over het juiste gereedschap beschikte om de reparatie uit te voeren moest er een andere oplossing bedacht worden. Dit bleek geen probleem te zijn. Een neef die ook met een gezelschap onderweg was en vlak achter ons reed pikte ons op. Hij beschikte over een busje en had maar vier passagiers bij zich. Wij pasten er makkelijk bij. Saman zorgde ervoor dat we onderweg ook nog een rondleiding in een theefabriek konden volgen voordat we keurig bij ons logeeradres afgeleverd werden. Daarna is hij gereedschap en onderdelen gaan kopen. Een paar uur later was het goede beestje weer gerepareerd.

Het logeeradres is een oude koloniale villa waar plaats is voor ca. 20 gasten. Het is een mooi gebouw maar helaas niet goed onderhouden. Met een beetje zorg zou dit een juweeltje kunnen zijn. De gastvrouw is erg vriendelijk en behulpzaam. De eetkamer, salon, en veranda nodigen uit om de andere gasten te ontmoeten.

Dinsdag hebben we Nuwara Eliya te voet verkend. Het weer enigszins dreigend naar fikse onweersbuien. Het is een klein overzichtelijk stadje. Het centrum bestaat uit een wirwar van straatjes met bazaarachtige winkeltjes waar men alles kan kopen voor het dagelijkse leven.
Vanwege zijn heerlijke ligging op een hoogte van 1889m (het hoogst gelegen stadje in Sri Lanka), zijn fraaie landschap en zijn gezonde klimaat met frisse nachten en aangenaam warme dagen is het een geliefd oord voor velen.
Het was destijds ook bij de Britten zeer in trek. Zo werd dit stadje Little England, New England of kortweg “Nurelia” genoemd.
Het stadje fungeerde als herstellingsoord voor Engelse theeplanters. Veel Engelsen brachten er het weekend en de vakantie door. Hier vonden zij hun moederland terug in het parklandschap, de huizen met hun prachtige tuinen, het golfterrein en de renbaan.
Het stadje heeft nog steeds de Brits koloniale sfeer. In het Grandhotel dat oorspronkelijk de residentie van de Britse gouverneur was drinken we een heerlijk kopje thee met heerlijke gebakjes, een High Tea dus.
Het weer was opgeklaard, de temperatuur aangenaam.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.