Sri Lanka

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Sri Lanka image

10X HOOGTEPUNTEN VAN SRI LANKA

Sri Lanka
Azië
Diaryofdi

10X HOOGTEPUNTEN VAN SRI LANKA

Sri Lanka is een bestemming in opkomst. En dat is niet voor niets want het land heeft zoveel te bieden! Het is het eiland van eeuwenoude tempelsteden, adembenemende berglandschappen, indrukwekkende treinreizen, nationale parken waar je op safari kunt gaan en tropische stranden. Redenen genoeg om een bezoek te brengen aan dit veelzijdige land. Welke 10 highlights mag je niet overslaan tijdens je rondreis door Sri Lanka?
 

1. Houd je van avontuur en natuur? Ga hiken!
Het hoogtepunt, letterlijk én figuurlijk, van mijn reis door Sri Lanka? Hiken! Vergeet je wandelschoenen dus niet in te pakken als jij ook van een uitdaging houdt. Lion’s Rock, Ella Rock en Adam’s Peak zijn de meest bekende hikes. Ben je iets minder fanatiek? Dan is Little Adam’s Peak meer jouw ding. Alle hikes hebben één ding gemeen: eenmaal de top bereikt, wacht een onvergetelijk uitzicht.

2. Tempel hoppen
Verspreid door heel Lanka (Lanka voor intimi.. na drie weken reizen vind ik dat ik best in die categorie hoor) kom je de meest uiteenlopende tempels en kerken tegen. Niet alleen indrukwekkend maar ook leerzaam om meer te weten te komen over het Boeddhisme, Hindoeïsme, de Islam en het Christendom in het land. Sla zeker niet de Temple of the Tooth in Kandy over! In deze meest bekende tempel, waar de tand van Boeddha zou liggen, wordt hij elke dag door duizenden gelovigen geëerd. Impressing!

3. Een vleugje Afrika in Sri Lanka
Wist jij dat je in Sri Lanka een safari kan doen? In verschillende nationale parken kan je met een jeepsafari op zoek gaan naar olifanten, waterbuffels, apen, krokodillen en verschillende vogels. Heb je veel geluk, dan kan je in Yala zelfs luipaarden spotten.

4. Schitterende heuvellandschappen met groene theeplantages
Sri Lanka betekent letterlijk ‘prachtig eiland’. Dat daar is niks van gelogen is, ontdek je zeker op de prachtige theeplantages. Imagine: kilometers groene velden vol thee en kleurrijke pluksters die ijverig aan het werk zijn. Bezoek ook een theefabriek en je ervaring is compleet.

5. Reizen met lokaal vervoer
In Lanka is reizen goedkoop. Daarom kiezen veel reizigers voor een taxi of privé chauffeur. Hartstikke zonde als je het mij vraagt, want reizen zoals de locals doen is één groot avontuur. Waarom? De buschauffeurs rijden als idioten, alle deuren en ramen staan wagenwijd open en je hebt geen idee hoelang je trip zal gaan duren. Maar goed. Je bent op reis so why the rush?

6. De mooiste treinreis ter wereld
Nóg spectaculairder dan de lokale bus is reizen met de trein. De populaire treinreis van Kandy naar Ella gaat langs dorpjes, theeplantages, watervallen en prachtige, groene bergen. Een spectaculaire ervaring die garant staat voor de mooiste plaatjes! Ook in de trein zelf is de hele reis lang van alles te beleven. Tickets voor de route Kandy-Ella zijn niet zonder reden vaak lang vooraf uitverkocht. In een aparte blog deel ik mijn tips & tricks hoe jij jouw ticket alsnog kunt bemachtigen.

7. Ervaar de Sri Lankaanse keuken
Toegegeven: in Sri Lanka eet je niet zo lekker als bijvoorbeeld Bali of Thailand, maar ook de typisch Sri Lankaanse kottu, curries en roti zijn erg smaakvol. En wat is er leuker dan genieten van lekker eten? Het zelf leren maken! Tijdens een kookcursus leer je de fijne kneepjes van de Sri Lankaanse keuken kennen. Mijn hart maakte na afloop een klein sprongetje!

8. Een wandeling door de Nederlandse geschiedenis
Voor iedere Nederlander is Galle is een must see. In de 17e eeuw was dit kustplaatsje in handen van Hollanders en ze hebben de nodige sporen achtergelaten. Zo wandel je in Galle door de Lijnbaanstraat, ontdek je VOC-pakhuizen en kun je een kijkje nemen in de typisch Nederlandse Hervormde Kerk. Dat voelt toch een beetje als thuiskomen.

9. De Parel van de Indische Oceaan
Last best: na alle steden, tempels en jungle is het tijd voor de kust. Take your pick: ongerepte, goudgele stranden of gezellige baaien met barretjes en reggae-muziek? En ontspannen onder een palmboom of surfen op wilde golven? Sri Lanka heeft het allemaal. In de categorie ‘moet je weten’: sla het onaangetaste kustplaatsje Gayombokka niet over. Wil je leren surfen? Dan is surfers paradise Weligama dé plek die je niet mag missen.

10. Ontspannen met een Ayuverda behandeling
Bijkomen van alle chaos en drukte van Sri Lanka? Dat kan met een authentieke Ayuverda kruidenbad, massage, of stoombad. Door deze eeuwenoude methode met oliën en kruiden wordt je helemaal zen. Yes, please.

‘De parel van de Indische Oceaan’ is 1.5 keer zo groot als Nederland en de meeste plekken zijn prima met elkaar verbonden. In een aantal weken kan je onwijs veel van het land zien! Sri Lanka wordt door steeds meer reizigers ontdekt, daarom zou ik niet te lang wachten om het land te bezoeken. Staat het al op jouw bucketlist? Misschien kan je het zelfs combineren met een reisje naar de Malediven!

Foto's

Blog foto
Blog foto
Diaryofdi
Blog foto
Blog foto
Diaryofdi
Blog foto
Blog foto
Diaryofdi