Sri Lanka

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Sri Lanka image

Sri Lanka

Sri Lanka
Azië
Anoukzx

Brutale apen en blije kakkerlakken

Na de prachtige treinreis vervolgden we onze reis in Kandy en het oostelijke gedeelte van Sri Lanka. We zijn in Kandy de tempel van de tand gratis binnen geglipt om vervolgens na een roerige nacht in een hostel door te reizen naar Sigirya. Hier hebben we de Pidurangale rock beklommen om uitzicht te hebben op dé bezienswaardigheid van Sri Lanka: de lion rock. We verbleven in een guesthouse met hele lieve mensen die ons hun fietsen uitleenden en aan het eind van het verblijf zelfs een kadootje gaven! 

In Polonnaruwa hebben we de oude stad bezocht, met oude tempels en ruines waar een brutale aap er bijna vandoor ging met onze tas die 'veilig' in de fietsmand zat. De tas die we niet wilden achterlaten in het hostel omdat we er goed op wilden passen. 

Uiteindelijk heimwee naar de zee dus op naar de oostkust: Trincomalee. Tijdens een snorkeltochtje rondom pigeon island zagen we haaitjes, schildpadden en een heleboel mooie vissen. 

Omdat we nog wat tijd over hadden voor onze vlucht besloten we toch maar terug te gaan naar het zuiden om de stad Galle te bezoeken en ook hier nog een duik te nemen in de Indische oceaan. Galle is een leuk stad met een fort gebouwd door de Portugezen en de Nederlanders. Er zijn nog wat Nederlandse invloeden terug te vinden en we hebben hier leuk gewandeld over de stadsmuren. 

En dan was er nog die dag waarop we veertien uur hadden gereisd, waarvan twaalf in de trein (stuk minder mooi dan de eerste treinreis, ook minder comfortabel, op sommige stukken kwamen we los van onze stoelen), waarbij we eindelijk aankwamen in ons smerige guesthouse happy tuna. Geen tonijn gezien, de blije kakkerlak had beter volstaan. Als je die dus niet opruimt na het doodtrappen komt een mierenkolonie dat doen. Diezelfde kolonie houdt dan vervolgens huis in je tas. 

Sri Lanka is een bijzonder land waar tien jaar geleden nog oorlog was en in 2004 de tsunami het land heeft getroffen. De mensen zijn erg lief maar hebben wel wat meegemaakt. 

Ook is er wat betreft de onderlinge verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen nog onenigheid. De tamils zouden gelijke rechten hebben gekregen maar deze worden nog steeds niet nageleefd. We spraken met een tamil jongen en hij was erg boos en verdrietig over de regering die tamils geen gelijke kansen biedt. Hij fluisterde ons toe dat 'the tigers are coming', wat wij best verontrustend vonden klinken.

Het eerste land is uit. 

Sri Lanka, met zijn rijdende muziekbakkers (fur elise/small world after all), prachtig landschap, lieve mensen, rijst en curry, in plastic gehulde businterieuren en natuurlijk de walvissen!

De tijd vliegt en wij gaan ook bijna de lucht in. Op naar het land van de heilige koe!Liefs!