Sri Lanka

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Sri Lanka image

Sri Lanka - Verkoeling in de hooglanden

Sri Lanka
Azië
Baatjes

Sri Lanka - Verkoeling in de hooglanden

Na een indrukwekkende Esala Perahera en een kookdemonstratie de volgende ochtend gaat onze reis verder naar de hooglanden van Sri Lanka.



Peradeniya Botanical Gardens

Voordat we de hooglanden in rijden gaan we eerst voor een bliksembezoek naar Peradeniya Botanical Gardens, de grootste botanische tuin van Sri Lanka en tevens een van de mooiste ter wereld (maar ik zou dat niet met stelligheid durven te beweren omdat ik er nog niet zoveel bezocht heb). Je vind hier mooie bomen en bloemen. Ook vleerhonden, een soort reusachtige vleermuizen, ontbreken niet. Het is zondag dus we zijn zeker niet de enige die hier rondlopen. Het merendeel van de bezoekers is local.



Theefabriek Glenloch

Onderweg naar de Heritance Tea Factory waar we overnachten, brengen we een bezoek aan een nog werkende theefabriek, Glenloch. We volgen hier een rondleiding en krijgen een standaard riedeltje te horen, waarna we een tasting doen. In Sri Lanka (maar eigenlijk overal in de wereld) drinken ze de thee vele malen sterker dan ik deze drink. Alle geproefde varianten waren mij veel te bitter, behalve de witte thee.



Ramboda Falls

We rijden in de late namiddag door een prachtig landschap met overal om ons heen theeplantages. De temperatuur is inmiddels gezakt naar een aangename 18 graden. We stoppen bij een mooie waterval waar we eerst een heel stuk moeten dalen om dat stuk vervolgens uiteraard ook weer te moeten klimmen. Met deze temperaturen doen we dat fluitend.



Heritance Tea Factory

Ons hotel ligt iets buiten Nuwara Eliya (spreek uit als Noew-reel-ja), op een heuvel met een mooi uitzicht over de omringende theevelden. We worden verwelkomd met een welkomstritueel en bijbehorende thee. Er wordt ons gevraagd of we het niet koud hebben, aangezien we in korte broek en t-shirt lopen terwijl het maar 18 graden is. Wij vinden het heerlijk en komen even bij van alle warmte.



In het hotel staat nog de oude stoominstallatie die vroeger gebruikt werd in de theefabriek.  Elke avond, van 19.00 - 19.30 uur word de installatie aangezet om te tonen hoe dit werkt, stoom komt er echter niet meer aan te pas.



De Sri Lankaanse bevolking is heel vriendelijk, soms op het onderdanige af. In de hooglanden lijkt het dat de mensen norser zijn en we vragen aan onze gids of we ons dat verbeelden. Hij legt uit dat het overgrote gedeelte van de mensen die hier werken Tamils zijn en jaren zijn onderdrukt door de Britten en Singaleese bevolking. Niet zo vreemd dus dat ze iets minder welwillend tegenover ons staan.



Horton Plains

De volgende dag staat Horton Plains op het programma. We staan extreem vroeg op en zijn rond 06.40 uur BIJ het park. Daar bleek het leger de enige toegangsweg tot het park afgesloten te hebben. Complete chaos, aangezien we niet de enige zijn die hier vroeg zijn. Ruim een uur staan we te wachten voordat we het park in mogen, door het leger maar ook omdat er maar een kassa open is waar je een vergunning kunt kopen.



Wanneer we eenmaal aan de wandeling beginnen die ons onder andere naar World’s End brengt, lopen we met velen Chinezen die kant op.



Horton Plains is prachtig, maar zeker een gebaand pad. Wanneer je naar World’s End wilt (wat 90% van de bezoekers doet), is het echt noodzakelijk dat je hier vroeg bent (en dan maar hopeen dat het leger niet een of andere oefening doet). Horton Plains heeft nog meer te bieden dan alleen het rondje dat je naar World’s End brengt, maar de meesten kiezen toch voor de standaard wandeling.



Nuwara Eliya

Voordat we op de trein stappen naar Ella brengen we nog een bezoekje aan onder andere het postkantoor van Nuwara Eliya, een mooi knalrood gebouw. In het plaatsje zie je nog duidelijk de koloniale invloed van de Britten, maar er is ook een hoop wildgroei aan lelijke betonnen gebouwen.



(Treinreis naar) Ella

Wij denken dat we niet het mooiste gedeelte van de fameuze treinreis hebben gedaan, aangezien wij het een beetje vonden tegenvallen. Of misschien komt het omdat we er te hoge verwachtingen van hadden.



In Ella overnachten we schandalig luxe in de 98 Acres lodge met zicht op Litlle Adam’s Peak. Vanuit onze lodge lopen we zo, voordat het echt warm wordt en voor het ontbijt, naar de top. Nou ja, zo...natuurlijk lopen we eerst een keer verkeerd.



In Ella slaan we ook de Nine Arched Bridge niet over voor een klassieke foto. Ook deze ‘attractie’ is prima te belopen vanuit onze lodge. En we nemen een tuktuk naar de Rawana Ella Falls. Hier is het enorm druk en er is geen fatsoenlijk beeld te schieten van deze toch wel indrukwekkende waterval.



Op ons dakterras kunnen we heerlijk genieten van zonsopkomsten en -ondergangen. We krijgen bezoek van allerlei vogeltjes en in de boomtoppen voor onze bungalow zien we ook genoeg vliegen. Genieten.



Wanneer we de volgende ochtend langs Rawana Ella Falls rijden, op weg naar het zuiden van Sri Lanka, is het er aanzienlijk minder druk en een stuk idyllischer.

Foto's

Vleerhonden in botanische tuin
Vleerhonden in botanische tuin
Baatjes
Theefabriek Glen Loch
Theefabriek Glen Loch
Baatjes
Heritance Tea Factory, onze overnachtingsplek
Heritance Tea Factory, onze overnachtingsplek
Baatjes
Horton Plains
Horton Plains
Baatjes
Postkantoor van Kandy
Postkantoor van Kandy
Baatjes
Uitzicht vanaf ons dakterras in Ella
Uitzicht vanaf ons dakterras in Ella
Baatjes