Sri Lanka

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Sri Lanka image

Sri Lanka

Sri Lanka
Azië
JBussers

Rondreis Sri Lanka

115.000 mensen getroffen door de overstromingen en aardverschuiving in Sri Lanka. Dodental Sri Lanka overstromingen loopt op tot 73 mensen, 120 mensen worden nog vermist. Hele nare berichten die mij weer doen terugdenken aan hoe mooi mijn ervaring in dit geweldige land is geweest. Zo'n nieuws grijpt je dan ook veel meer aan dat het eerder zou hebben gedaan. Eigenlijk best vreemd want in elk land zou zo'n bericht erg zijn en dient er geen onderscheid te worden gemaakt. Echter, je weet hoe de mensen zijn, hoe het land er uit ziet en hoe je eigen ervaringen zijn geweest in zo'n land.

Wat kan ik doen en hoe kan ik de mensen helpen. Vanuit mijn positie is het schrijven van een blog nu het eerste wat in mij opkomt. Een blog om mensen te enthousiasmeren om dit land te bezoeken. Laten we de toeristenstroom op gang houden want dat is een belangrijke inkomstenbron die het land nodig heeft.

Sri Lanka het land van de oorlog met de tamiltijgers? Het land van de tsunami op 2e kerstdag 2004? Inderdaad dat land. Een land dat voor vele misschien onbekend is gebleven of alleen maar negatief in het nieuws is geweest. Geheel onterecht naar mijn idee. Als ik Sri Lanka mag omschrijven in een paar woorden zijn dat louter positieve woorden, zo denk ik aan gastvrijheid, cultuur, natuur en rijkdom (op een andere manier dan alleen maar geld).

Mijn eerste ontmoeting met Sri Lanka was op 12 oktober 2015 toen ik met een vriend een georganiseerde trip ging maken door Sri Lanka. De eerste stop was Colombo. De hoofdstad van Sri Lanka en een zwaar getroffen gebied bij de huidige overstromingen. Wij hebben de eerste dag ingecheckt in het hotel en een boottocht gemaakt over oever van de lagune Maha Oya in het district Waikkala. Een plaats waar de vleerhonden om je hoofd vliegen terwijl je kan genieten van een adembenemende zonsondergang.

Mijn gedachte was dat er nog veel te zien zou zijn van de tsunami uit 2004. Niets was echter minder waar. Tijdens onze rondtocht hebben wij weinig tot niets gezien van de niet voor te stellen ravage die plaatsvond 11 jaar eerder. Het enige waar nog duidelijk te zien is wat er is gebeurd die dag is het kleine treinstation van Kochchikade, waar een treinstel geëxposeerd staat, wat in 2004 werd weggesleurd door de tsunami en daarbij 243 treinpassagiers omkwamen. Onvoorstelbaar maar zeer de moeite waard om dit te bezoeken. Opdat wij niet vergeten!

Bij mijn eerdere positieve woorden stond ook de natuur van Sri Lanka. Hieronder vallen naar mijn idee ook de nationale parken. De parken waar je leuke jeepsafari's kan maken. Zelf heb ik Kaudulla National Park bezocht. Een rit door het park stuitte ons op een wild zwijn, wat vlinders en heel veel bomen. Echter daarvoor waren we niet daarheen gegaan. We kwamen voor de Aziatische olifant. Eenmaal richting de waterrand viel mijn mond open van verbazing. Minstens 50 olifanten in het wild. Olifanten die rustig in het water stonden, mannetjes olifanten met reusachtige slagtanden en kleine olifantjes die goed beschermd werden door hun moeder. Een onbeschrijflijke en geweldige ervaring.

Rustig zitten in een jeep en rondrijden en zo het land zien is natuurlijk heel erg relaxed. Avontuurlijk moet er toch ook iets te doen zijn in Sri Lanka. Tuurlijk kan dat, en hoe! Trek je wandelschoenen aan en vertrek in de vroege ochtend (anders is het veel te warm) richting de Sigiryarots, beter bekend als de Leeuwenrots. Bekijk de fresco's van de wolkenmeisjes en sta bovenop de rots om een mooi uitzicht te hebben over een deel van Sri Lanka. Indien je hoogtevrees hebt kan dit wel een vervelende klim zijn maar het is wel de moeite waard. Tijdens mijn klim diende we ook rekening te houden met de aanwezige killerbee's. Zo mochten we niet schreeuwen en moesten we erg stil doen. Zouden we dit niet doen dan zouden ze aanvallen. Dus wees gewaarschuwd en sssttt!

Sri Lanka kent ook een olifantenweeshuis. Deze is te vinden in Pinnawela. Een weeshuis waar verstoten, zieke en gewonde olifanten verblijven. In beginsel een goed initiatief. Echter, er worden steeds meer olifanten in het weeshuis geboren die dan daar worden gehouden en nooit in het wild in gaan. Dit lijkt mij de gedachte voorbijgaan en wordt enkel en alleen nog maar gedacht aan toeristische inkomsten. Zo mogen alle olifanten een keer dag in de Ma Oya rivier badderen. Een enkele olifant wordt echter aan de oever vastgeketent om zodoende geld te verdienen doordat toeristen met ze op de foto kunnen. Een tegenvaller als je het mij vraagt..

In Kandy ligt de tempel van de tand. Volgens de overlevering wordt hier sinds 400 jaar de hoektand van Boeddha bewaard. Deze tand zou in vroegere jaren door de Portugezen zijn vergruisd en in de zee gegooid. De boeddhisten geloven dat de tand toen weer boven is komen drijven. De boeddhisten hebben de tand in een doos geplaatst en goed opgeborgen in de tempel. Eens in de 5 jaren wordt de tand tentoongesteld.

Wat tijdens een reis aan Sri Lanka niet mag missen is een bezoek aan de theeplantages. Ik heb de theeplantage van Glenloch bezocht. Als je ziet hoe hard de theepluk- Tamils hier werken kan je je niet voorstellen waarom wij zeuren. 18 kilo per dag aan theeplaadjes plukken. Ongekend.

De laatste tip die ik wil meegeven zijn de paalvissers in Sri Lanka. Een toeristische attractie maar wel een onmisbare. De vissers zitten niet op hun paal zoals je zou verwachten. Nee, ze zitten aan de kant van de weg te wachten op een bus vol toeristen. Als de bus stopt rennen ze er op af om een prijs af te spreken om even 3 minuten op hun paal te gaan zitten. Hup hup een foto maken en klaar.

Mijn verhaal geeft vele tips over Sri Lanka. Ik kan alleen maar zeggen dat mensen dit land niet links moeten laten liggen. Als je de kans hebt dan bezoek dit land. Zeker nu de overstromingen dit land weer hebben getroffen.