Anuradhapura

'508109' door ErwinenManon '508109' door ErwinenManon

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Dagoba Anuradhapura

ErwinenManon

Als je overnacht in Anuradhapura is het een must om de Dagoba's in de omgeving te bezoeken. Dit kun je doen per fiets, taxi of tuc tuc. Wij kozen voor het eerste. Deze Dagoba werd keurig bladvrij gemaakt door deze man.

'490976' door AnitaOedit '490976' door AnitaOedit

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

De Wasserette

AnitaOedit

In Anuradhapura net voor de oude Stupa zagen wij een oudere man in een veld vol met witte lakens en kussenslopen. Was wel grappig te zien hoe de hele veld bezaaid was met witte goed.

'503209' door RenskeSpijkers '503209' door RenskeSpijkers

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Mihintale

RenskeSpijkers

Een must visit als je het aan mij vraagt! Als je de stad Anuradhapura bezoekt neem dan ook de tijd om laat in de middag naar Mihintale te rijden. Voor mij was dit een van de hoogtepunten van Sri Lanka. Een prachtig tempelcomplex waar weinig toeristen te vinden zijn. Het is een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen voor boeddhisten in Sri Lanka. Zorg dat je er tegen zonsondergang naartoe gaat zodat je kunt genieten van de zakkende zon achter de stupa's van Anuradhapura en geniet van het geweldige vergezicht wat ik persoonlijk mooier vond dan vanaf de toeristentrekker Sigiriya Rock.

'519513' door ErwinenManon '519513' door ErwinenManon

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Hangen uit de trein

ErwinenManon

Treinreizen is een relaxte manier van reizen over Sri Lanka. Dankzij de door de Britten, aangelegde sporen kan je een groot deel van het eiland verkennen door de trein als vervoersmiddel te gebruiken. Treinen reiden in Sri Lanka erg langzaam, zo’n 40km/h. Een goede snelheid om uit de deur te hangen en door de wind is het lekker koel.

'500897' door RenskeSpijkers '500897' door RenskeSpijkers

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

'blooper'

RenskeSpijkers

Dit is een echte baalfoto en wil hem toch hier delen. Deze prachtige lerares zat al een tijdje op een muurtje te wachten tot haar kinderen van de berg naar beneden kwamen. Ik had haar al zien zitten maar ze zat op een hele donkere plek en besloot om af te wachten. Op het moment dat ik druk was met iets heel anders zag ik haar in mijn ooghoeken opstaan en weglopen. Ik had geen tijd... Geen tijd om mijn instellingen te wijzigen, ik keek haar aan en wees naar mijn camera. Ja ik mocht een foto maken maar ze liep wel door want haar kinderen kwamen eraan.. Ik wachtte tot ze de schaduw uit was en klikte... Ik bedankte haar en keek naar de foto. Shit... Een geweldig leermoment maar ik baal er wel van... De rotsen links naast haar zijn haarscherp.. Zelf is ze helaas wazig.

'517174' door MiekeDeHaas '517174' door MiekeDeHaas

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

De watertanks

MiekeDeHaas

De Wewa-tanks, of te wel de watertanks zijn 23 eeuwen geleden gebouwd. Het zijn kunstmatige meren Koning Dhatusema liet deze bouwen. Het is een ingenieus systeem met kanalen die weer 10-tallen kleinere watertanks voeden. De moessonregens worden hierin opgevangen. Op deze manier kan men landbouwgrond voorzien van water. Men weet nog steeds niet goed hoe de Koning dit heeft laten aanleggen. Tijdens de burgeroorlog waren deze tanks verwaarloosd en begroeid met waterlelies. Alles is na de oorlog hersteld. Hier zie je de Tissa Wewa waar pittoreske taferelen uit het dagelijks leven te zien zijn. Er wordt gezwommen en de was wordt gedaan. Op de achtergrond zie je je de Abhayagiri Stupa. Gebouwd van rode bakstenen en onlangs geheel gerestaureerd. De stupa is 115 meter hoog en de 2e grootste stupa.

'510574' door ErwinenManon '510574' door ErwinenManon

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Anuradhapura

ErwinenManon

Anuradhapura staat bekend om zijn enorme Dagoba's. Deze immens grote ronde koepels staan in een prachtig stuk natuur. Toen wij aankwamen bij deze Dagoba kwamen deze dames net weer naar buiten. Volledig in wit gekleed hebben zij hier hun gebed gedaan.

'520516' door walterstoffers '520516' door walterstoffers

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Gigantische stupa

walterstoffers

Gigantische stupa in Anuradhapura. Zoals jullie gewend zijn van mij, met groothoek en een laag "kikker" standpunt om de stupa nog groter te doen lijken. Foto is in raw geschoten en word daarna ontwikkeld op de computer, zoals het vroeger in de doka ging met doordrukken en tegen houden om je accenten te leggen. Groot voordeel van raw fotograferen is dat je veel meer informatie in donkere en lichte partijen overhoud zodat je op dit resulaat kan uit komen. Wel veel meer werk maar erg de moeite waard, voor mij ook trouwens nieuw !

'516881' door marjolijn '516881' door marjolijn

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Versierde traptreden.

marjolijn

Anuradhapura was de eerste grote hoofdstad van het oude Sri Lanka. Op het hoogtepunt woonden er twee miljoen mensen. De stad kon tot bloei komen door grote waterbouwkundige prestaties: enorme spaarbekkens vingen de moessonregens op, met het water werden in de droge tijd de rijstvelden bevloeid. Er werd veel gebouwd, met oog voor details. Hier een detail van de trap naar het paleis van koning Mahasena. Niet alleen vind je hier een van de mooiste maanstenen, een soort "spirituele deurmat", maar ook de treden daarboven zijn rijk versierd.

'554236' door Graaf '554236' door Graaf

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Dagelijkse...offercer

Graaf

Bij de Sri Maha Bodhi, de tempel van de heilige bo-boom, wordt heel veel geofferd aan de Boeddhabeelden rondom de boom (een loot van de oorspronkelijke boom waaronder Boeddha in India (Bodhgaya) de verlichting bereikte). Elke dag op het zelfde tijdstip kun je deze processie gadeslaan.

'504816' door pensionado '504816' door pensionado

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

De Samadhi Boeddha

pensionado

In het wit geklede pelgrims zitten voor het beroemde beeld van de Samadhi Boeddha in de oude hoofdstad Anuradhapura en luisteren naar de wijze woorden van twee monniken die geheel rechts nog net te zien zijn. Andere gelovigen bidden en offeren bloemen. Het beeld dat in de 4e eeuw van onze jaartelling gemaakt werd, geldt als een hoogtepunt van de Singalese Gupta beeldhouwkunst. De Boeddha is afgebeeld in de Dhyana Mudra, een meditatiehouding waarbij de naar boven gekeerde handen over elkaar op zijn schoot rusten.

'497550' door Jeanne '497550' door Jeanne

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Stoepa's en tempels

Jeanne

Anuradhapura is de oudste stad (2500 jaar) en eerste hoofdstad van het eiland. Er is veel cultureel erfgoed bewaard gebleven en valt onder UNESCO werelderfgoed. Hier zijn tal van stoepa's en oude tempels, die het bezichtigen meer dan waard zijn. Zowel hindoes, boeddhisten en christenen komen hier samen. In een van de tempels is een prachtige rij met boeddha beelden te zien! Een belangrijke plek voor de mensen uit Sri Lanka en daarbuiten.

'504729' door pensionado '504729' door pensionado

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Pelgrims voor de...Th

pensionado

De oudste dagoba (de Singalese naam voor stoepa) van Sri Lanka is de Thuparama in Anuradhapura. Deze werd in de 3e eeuw voor Christus gebouwd en in 1862 gerestaureerd tot een hoogte van 19 meter. De zuilen van de verdwenen vatadage omringen de dagoba in vier cirkels. Een vatadage is een beschermend bouwwerk rond een dagoba waarin vaak een relikwie bewaard werd. De zuilen droegen ooit een houten dak.

'516792' door walterstoffers '516792' door walterstoffers

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Jeuk ?! aan je voet,.

walterstoffers

Terwijl de toeristen overwegend met fietsen rondreden in het prachtige park rond Anuradhapura reed ik prins heerlijk rond in mijn auto, ik stopte bij een groep apen en ging op mijn gemak fotograferen, kennelijk had deze jeuk......

'490420' door dennisenroel '490420' door dennisenroel

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

In de leer

dennisenroel

We maken een wandeling door de koningsstad Anuradhapura. Het verbaast ons zo weinig toeristen te zien, ook al is de stad één van de belangrijkste toeristentrekkers van Sri Lanka. Monniken zijn er echter in grote getalen. Deze novice was vermoedelijk aan het studeren aan de voet van de Ruwanweli Seya.

'520746' door walterstoffers '520746' door walterstoffers

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Alles in de gaten...h

walterstoffers

Anuradhapura vond ik in vele opzichten een fijne beleving om zelf naar toe te rijden, was zelfs een fluitje van een cent, zo rustig op de goede Sri Lankaanse wegen. De wilde apen waren ook geweldig om mee te maken. Ze hielden alles in de gaten, voor, boven achter, niks ontging hun.

'520407' door antwan '520407' door antwan

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Stoepa in Anuradhapur

antwan

Anuradhapura ligt 205 km ten noorden van Colombo en wordt vaak overgeslagen door de toeristen en dat is jammer. Anuradhapura is een oude koningsstad waar dagelijks pelgrims uit de hele wereld komen om de hier aanwezige heilige boom te aanschouwen. Deze boom is een stek van de heilige bo-boom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Verder vindt je hier 4 grote stoepa's. De bekendste is de Ruwanweliseya stoepa met een gigantische witte koepel van 55 meter hoog. Deze stoepa is een van de belangrijkste en grootste Boedistische monumenten ter wereld en er komen vele gelovige pelgrims op af. Dit is bijzonder mooi om te zien. Alle gelovigen lopen op blote voeten en brengen offers in de vorm van bloemen.

'516105' door walterstoffers '516105' door walterstoffers

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Helemaal zen

walterstoffers

Anuradhapura is natuurlijk geweldig om zijn tempels en stupa's, maar de mensen zijn ook geweldig,Hier bij het bezoek van een stupa zat deze monnik te mediteren, mooi om te zien werd er zelf ook helemaal zen van....

'526168' door MiekeDeHaas '526168' door MiekeDeHaas

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Pelgrims

MiekeDeHaas

Ik heb een bezoek gebracht aan Anuradhapura. Een site met onvoorstelbaar veel oudheden. Hier kom je veel pelgrims tegen die intens hun geloof belijden in groepsverband. Ik heb geen foto's met kaarsjes of andere lichtjes. Maar de laatste zonnestralen geven hier toch ook een bijzonder licht op de pelgrims. Hoewel de bevolking graag kleurige gekleed gaat, draagt men witte kleding bij religieuze feesten.

'520801' door ErwinenManon '520801' door ErwinenManon

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Poya day

ErwinenManon

Het is vandaag Poya Day (volle maan), voor de Sri Lankanen een belangrijke religieuze dag, Boedhisten trekken massaal naar heilige plekken. deze foto is genomen bij ingang van de heilige boom "Jaya Sri Maha Bodhi Tree". "Jaya Sri Maha Bodhi Tree" is de belangrijkste boom van Sri Lanka. Het bijzondere van deze boom is, dat deze boom uit een jonge tak (loot) is gegroeid van de boom waaronder Boeddha in India de verlichting bereikte. Deze boom wordt al 23 eeuwen met grote toewijding verzorgt. Deze speciale plek wordt nog specialer op Poya Day!

'529361' door antwan '529361' door antwan

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Monnik voor de...Ruwa

antwan

Anuradhapura ligt 205 km ten noorden van Colombo en wordt vaak overgeslagen door de toeristen en dat is jammer. Anuradhapura is een oude koningsstad waar dagelijks pelgrims uit de hele wereld komen om de hier aanwezige heilige boom te aanschouwen. Deze boom is een stek van de heilige bo-boom waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Verder vindt je hier 4 grote stoepa's. De bekendste is de Ruwanweliseya stoepa met een gigantische witte koepel van 55 meter hoog. Deze stoepa is een van de belangrijkste en grootste Boedistische monumenten ter wereld en er komen vele gelovige pelgrims op af. Dit is bijzonder mooi om te zien. Alle gelovigen lopen op blote voeten en brengen offers in de vorm van bloemen.

'490178' door Jeanne '490178' door Jeanne

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Bijzondere stoepa

Jeanne

Anuradhapura ligt in de culturele driehoek, is de oudste stad (2500 jaar) en eerste hoofdstad van het eiland. Er is veel cultuurerfgoed bewaard gebleven. Er zijn tal van stoepa's en oude tempels en valt onder UNESCO werelderfgoed. Deze Ruvanvelisaya dagoba heeft een reusachtige koepel met een diameter van 95 meter en steekt boven de ruines uit. Het was ooit de grootste stoepa van de wereld! Op de foto zie je het bovenste deel.

'515156' door walterstoffers '515156' door walterstoffers

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Alles in de gaten...h

walterstoffers

Anuradhapura is een prachtige stad om te bezoeken om zijn tempels maar ook om zijn apen die daar in het wild leven rond de tempels, deze twee houden alles goed in de gaten terwijl ik er met mijn camera omheen loop, er waren zeker een dertig apen op deze plek, wat een een mooie beesten !

'554600' door hansdewildt '554600' door hansdewildt

Sri LankaAnuradhapura

Sri LankaAnuradhapura

Anuradhapura !

hansdewildt

Anuradhapura ligt 200 km ten noorden van Colombo en wordt vaak overgeslagen door de toeristen. Anuradhapura is een oude koningsstad waar dagelijks pelgrims uit de hele wereld komen. Hier vind je 4 grote stoepa's. De bekendste is de Ruwanweliseya stoepa met een gigantische witte koepel van 55 meter hoog. Deze stoepa is een van de belangrijkste en grootste Boedistische monumenten ter wereld. Dit is bijzonder mooi om te zien. Alle gelovigen lopen op blote voeten en brengen offers in de vorm van bloemen. Elke feestdag, en dat zijn er veel in Sri Lanka, wordt deze stoepa versierd. Een enorme band wordt dan om deze koepel vastgemaakt. Heel kleurrijk en een mooi gezicht als ze zo’n band afrollen.