Anuradhapura

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Waar kijkt ze naar?

Anuradhapura,
Sri Lanka


Zo’n 11 kilometer ten noordoosten van Anuradhapura ligt de bergtop Mihintale. Deze bergtop is een van de belangrijkste bedevaartsoorden voor boeddhisten op Sri Lanka. Mihintale wordt gezien als de plek waar het boeddhisme op Sri Lanka van start ging. Hier vond de ontmoeting plaats tussen de boeddhistische monnik Mahinda en koning Devanampiya Tissa, die vervolgens het boeddhisme in Sri Lanka introduceerde.
De grote witte stoepa, Maha Seya genaamd, valt je meteen op. De stoepa staat op de top van de Mihintale bergheuvel en heeft een diameter van 41 meter. Een stenen trap gaat naar de top van de heuvel waar de frangipani-bomen met hun bekende witte bloemen zorgen voor schaduw. Vanaf de stoepa heb je een prachtig uitzicht.
Aan de zijkant staat een groot wit Boeddhabeeld, deze bereik je via een trap uitgehouwen uit rotsen. Aan het beeld, tussen vele toeristen én pelgrims, viel mij dit vrouwtje op die beweegloos bleef staren naar het Boeddhabeeld én de omgeving. Kwam zij daar voor het eerst? Had ze er de dag ervoor ook geweest? Ik weet het niet....Misschien kwam ze elke keer tijdens het Poson Poya festival, telkens bij volle maan in juni? Trouwens, een absoluut hoogtepunt om mee te maken, mocht je rond die tijd in Sri Lanka zijn. Op deze dag wordt de bekering tot het Boeddhisme van Mahinda Devanampiya Tissa gevierd, een van de eerste koningen van Sri Lanka. In ieder geval.....Ze wekte bij mezelf, gewoon door naar haar te kijken én haar te observeren, een sfeer op van rust én een vredig gevoel. De innerlijke rust die ik toen ervaarde, hielp me dan ook om deze foto te maken.....