Saudi-Arabië foto's & tips

'236497' door JannavEek '236497' door JannavEek

Saudi-ArabiëMecca

Saudi-ArabiëMecca

De Christian bypass..

JannavEek

(een scan) Mekka | of Makkah, gelegen in west Saoedi-Arabië, is de heiligste stad van de Islam en verboden voor niet-moslims. Vanuit Jeddah erheen gaat een moderne multi-baans snelweg. Tijdens de Hadj bedevaart staat deze weg uiteraard vol met bussen vol pelgrims. Een niet-moslim wordt tegengehouden bij een politie-checkpoint, soort douanepost, zo'n 10 km. vóór de stad. Dan neem je een afslag voor een weg door de woestijn van zo'n 50 kilometer lang om de stad heen, de zogenaamde Christian bypass road.

'173117' door kuiken '173117' door kuiken

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

'kamelenrace'

kuiken

Net buiten Riyad wordt elk jaar de kamelenrace (hoewel het drommedarissen zijn) gehouden. Heb nog nooit zoiets bizars gezien, honderden kamelen met hele kleine kinderen erop die een wedstrijd houden. Voor de toeschouwer is het een bizar schouwspel, de kamelen lopen door elkaar heen, met of zonder jockey, verschillende kanten op en dan opeens heeft er iemand gewonnen, fantastisch!

'437260' door jkerkhoven '437260' door jkerkhoven

Saudi-ArabiëAsh-Sharqiyah

Saudi-ArabiëAsh-Sharqiyah

Al Garah mountain

jkerkhoven

Op deze plek zou Judas zich verborgen hebben gehouden na zijn verraad. De enige plek in deze regio die toeristisch iets voorstelt. Voor mijn werk heb ik één dag verlof per week, en dan probeer je wat van het land te zien.

'308441' door Tisernst '308441' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Agame

Tisernst

Deze Agame (denk zelf aan de blauwkop Agame) vond ik in de grind woestijn aan de rand van Dir'riya. Veel verschillende soorten hagedissen kan je hier te vinden, als je er een beetje oog voor hebt. Veel soorten zijn overigens nacht actief. Deze groep van hagedissen is niet bang voor een beetje hitte en zitten heerlijk te zonnen bij een temperatuur dat in Nederland de mussen van het dak zullen vallen.

'318018' door Tisernst '318018' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Al Mamlaka Tower

Tisernst

Met zijn 302.2 meter hoogte is the kingdom tower ofwel al Mamlaka tower het hoogtse gebouw van Saudi Arabia. In 2002 kreeg het gebouw een award voor het beste design. Omdat de meeste ander gebouwen niet al te hoog zijn is deze een werkelijke blikvanger in Riyadh. En voor mij het meest belangrijke oriëntatie punt in de stad. De meeste verkeersborden vertellen je enkel de weg in het Arabisch, door deze toren in het oog te houden weet ik altijd ongeveer waar ik ben.

'183411' door kuiken '183411' door kuiken

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Vriendinnen

kuiken

Deze twee meiden kwam ik tegen in een restaurant in het familie gedeelte. In Saudi zijn veel eethuisjes/restaurant opgedeeld in een familie gedeelte en een single's deel. In het familie deel zitten eigenlijk alleen vrouwen en kinderen. Het is als vrouw mogelijk om in de single's ruimte te eten maar niet aan te raden. Er zitten alleen mannen en echt comfortabel is het als vrouw daar niet.

'307906' door Tisernst '307906' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Zand duinen net buite

Tisernst

Het landschap van Saudi Arabie is werkelijk prachtig, je begeeft je in totale rust. Heerlijk is het af en toe de drukte in de stad eens te ontvluchten. Deze zandduinen zijn te vinden langs de meccaroad. Alleen op vrijdag is het niet aan te raken hier een bezoek te brengen, gezien de Saudiërs dan weekend hebben en het hier overladen vol is met mensen die hier motor rijden. Buiten het weekend is hoor je hier alleen de wind langs je oren suizen, even heb je dan het idee alleen op de wereld te zijn.

'307813' door Tisernst '307813' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Vrolijk Pasen :)

Tisernst

Op mijn weg naar een kwekerij waar ik mijn bloemen en planten altijd koop, kom ik altijd langs een dierenmarktje. Nooit had ik de tijd dit eens van dichtbij te bekijken, maar als ware dierenliefhebber is was het misschien ook maar beter gewoon even door te rijden. Kippen, kalkoenen, eenden maar ook stekelvarkens, marters, uilen, valken etc etc. Dier welzijn is hier nog niet echt uitgevonden, al waren de winkeltjes erg schoon de dieren zaten in veel te volle hokjes. Heb maar besloten hier niet lang rond te hangen.

'308448' door Tisernst '308448' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Wadi Hanifa

Tisernst

Aan de rand van Dir'riya bevind zich de Wadi Hanifa, op de foto ziet het eruit als een triest landschap, als je hier rondloopt heb je het gevoel dat je op de maan loopt. Tijdens hevige regen, welke we hier een paar weken geleden hebben gehad veranderd deze rivierbeding in een krachtige modderstroom. Welke mij 3 dagen in mijn huis had opgesloten doordat de brug was weggespoeld waardoor we met de auto geen kant meer uit konden.

'307912' door Tisernst '307912' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

BBQ camel?

Tisernst

In de wadi Hanifa eens een zijweg ingeslagen met mijn auto, ik hou van een uitdaging en kwam op een goed begaanbare track. Na een uurtje dit pad hebben uitgereden, hield de weg op.....maar zag ik deze dode camel (al is het een dromedaris) totaal verkoold liggen. Later werd mij uitgelegd dat dode dieren meestal verbrand worden, logisch ook eigenlijk om de andere dieren van de kuddes te behoeden voor eventuele ziektes.

'318016' door Tisernst '318016' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Graffiti in the deser

Tisernst

Op een zijweg van de oude Meccaroad in the middle off nowhere stond ineens deze rots met opschriften van wie hier allemaal ook geweest waren. Heel gebruikelijk is het om in het weekend in de desert te gaan barbecuen. Overal buiten de stad zie je auto's langs de kant van de weg en mensen zittende op prachtige kleden hun maaltjes klaar te maken op een vuurtje. Tja en op zo'n rots als deze moet je dan natuurlijk even je naam achter laten.

'47098' door JannavEek '47098' door JannavEek

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Midden -Oosten

JannavEek

(een scan) Riyad | Zonsondergang bij een moskee in regio Riyad.

'307913' door Tisernst '307913' door Tisernst

Saudi-ArabiëRiyad

Saudi-ArabiëRiyad

Camels in de...achter

Tisernst

Na het openen van de poort van de compound waar ik woon, stond ik oog in oog met deze dromedarissen. Langzaam kwamen ze voorbij sjokken. Grappige dieren zijn dit eigenlijk, enorm sterk, bestand tegen barre omstandigheden en altijd een tevreden blik in hun ogen. Trouwens onlangs gelezen dat de dromedaris wereldwijd in het wild is uitgestorven, de dieren die wij aantreffen zijn vaak verwilderde gedomesticeerde exemplaren

'845126' door Hollandsmeiske '845126' door Hollandsmeiske

Saudi-ArabiëAl Madinah Province

Saudi-ArabiëAl Madinah Province

Wabah krater

Hollandsmeiske

De Wabah krater ligt op ongeveer 250 km van de stad Taif. De krater is een zogenaamde maar krater, ontstaan door een grote ondergrondse explosie van gas en de bodem bestaat uit sodium fosfaat kristallen. In Januari 2018 maakten wij met onze kinderen een roadtrip in konvooi naar de krater van totaal 394 km. Vanwege de hitte is het aan te raden 's ochtends vroeg al te vertrekken. De afdaling naar beneden duurt ongeveer 30 tot 40 minuten en heeft vrij steile en lastige stukken. Op de de bodem van de krater zelf kun je goed picknicken en de bodem veert trouwens ook heel leuk dus de kinderen vonden het vooral enorm gaaf om te springen. Wij dachten dat de klim naar boven langer dan de afdaling zou zijn, maar de kinderen waren binnen 20 minuten weer boven. Bij de ingang van het kratergebied is een wc-huisje en er zijn ook picknicktafels. De krater geldt als abaya vrije zone.

'1097981' door Hollandsmeiske '1097981' door Hollandsmeiske

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië

Male-only zwembad Tai

Hollandsmeiske

In de bergen van Taif kun je deze vreemde plek vinden: een male-only zwembad met wel heel bizarre glijbanen. Ik heb deze foto genomen vanuit de kabelbaan die naar de hogergelegen stad Taif (Mekka-provincie) gaat. Het zwembad maakt deel uit van een recreatiecentrum met onder andere ook een restaurant en een rodelbaantje. Vrouwen zijn dus helaas niet toegestaan in dit zwembad en er was in de wijde omtrek ook geen vrouwenzwembad te zien..

'1097935' door Hollandsmeiske '1097935' door Hollandsmeiske

Saudi-Arabië

Saudi-Arabië

KAUST, Thuwal

Hollandsmeiske

De centrale hal van de Grote Moskee op de King Abdullah University of Science and Technology (ook wel Kaust). Kaust is opgericht in 2009 als visie van de voormalige Saudische koning Abdullah die zijn land technologisch vooruit wilde brengen en minder afhankelijk van olie. Het bijzondere aan Kaust is dat deze universiteit co-educationeel is: mannen en vrouwen studeren beide in een klas en zitten door elkaar en niet apart. Op de campus van Kaust wonen ongeveer 7000 mensen: wetenschappers en hun families, studenten en mensen met andere functies zoals schoolteachers, doktoren etc. Er zijn, naast de universiteitsgebouwen twee recreatiecentra met elk een zwembad, een creche, lagere school, middelbare school, brandweer, ziekenhuis, moskee, 3 supermarkten, tankstation, indoor speeltuin, klimhal, stranden en natuurlijk de residences (woonhuizen). Vijf jaar lang was dit ons thuis😊

'845130' door Hollandsmeiske '845130' door Hollandsmeiske

Saudi-ArabiëRub al Khali

Saudi-ArabiëRub al Khali

Emara Palace

Hollandsmeiske

Het Emara palace ligt in de Najran. Najran ligt aan de voet van het empty quater en ook op de grens met Jemen. Ik bracht in December 2014 een bezoek aan Najran, vlak voordat de ongeregeldheden met Jemen uitbraken. Najran staat in Saoedie Arabie bekend vanwege de traditionele huizen van klei. Het Emara Palace, gebouwd in de jaren 40, is ook van klei gemaakt en gebaseerd op een ander, veel ouder kasteel dat hier eerder stond. In het paleis zijn 65 kamers, een moskee en een oude, pre-islamitische, put.

'845125' door Hollandsmeiske '845125' door Hollandsmeiske

Saudi-ArabiëMadain Saleh

Saudi-ArabiëMadain Saleh

Madain Saleh

Hollandsmeiske

Madain Saleh is de allereerse UNESCO site in Saoedie Arabie en ligt ongeveer 200 km boven Medina bij de historische stad Al-Ula. Tevens wordt het ook wel de "Tweede hoofdstad" van de Nabateeërs genoemd. De stad stond in de oudheid bekend als Hegra en bevond zich op de karavaanroute van Petra naar Syrie. In Madain Saleh zijn ongeveer 80 graftombes met inscripties in het Aramees en Arabisch. De grootste graftombe is de Qasr Al Farid, gebouwd voor een van de generalen van het leger.