Ash-Sharqiyah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tarout island: dhow vissershaven, eeuwenoud fort, vismarkt en 7000 jaar geschiedenis.

Ash-Sharqiyah,
Saudi-Arabië


Aan de Saoedi-Arabische kust, ten oosten van Qatif, op drie kwartier rijden van de grote kustplaats Dammam ligt het zeer boeiende Tarout island. Door haar strategische ligging heeft het eiland een geschiedenis die zelfs teruggaat tot 5000 voor Christus tijdens de prehistorische Obeidcultuur. Op het hoogste punt van het eiland vind je het oude centrum, Deerah, met als hoogtepunt het Tarout Fort. Dit (modder)stenen fort is door de Portugezen gebouwd midden 16e eeuw bovenop veel oudere vestingwerken.
Eromheen vind je tevens nog circa 50 modderstenen huizen die minstens dezelfde leeftijd hebben. Helaas is er in het (recente) verleden veel geruimd voor nieuwbouw en er zijn ook veel huizen ingestort door weersinvloeden en verwaarlozing. Om het fort staat sinds kort een hekwerk, maar aan de zijkant van het terrein loop je zo naar binnen.
Iedere local die ik vertelde dat ik toerist was wees me graag en vrijblijvend de weg, ook als ze geen Engels spraken. En geen opdringerigheid, alleen respect, toeristen kennen ze nog niet in Saoedi Arabië!
Op de Zuidwestpunt van het eiland vind je de vissershaven Dareen. Dit was het handelscentrum tussen het Arabische schiereiland, India, China en de Afrikaanse Oostkust. Er werd o.a. gehandeld in parfum, textiel, kruiden & specerijen, edelstenen, ivoor, zijde en hout. Rond 1880 werd de haven de belangrijkste in de Perzische golf, voornamelijk door de vondst van parels in dit gebied. Tegenwoordig wordt de haven als vissershaven gebruikt, men zeilt veelal nog met traditionele vissersboten waaronder de dhow. In de haven aan de pier vindt nog productie en reparatie van traditionele houten dhows plaats. De agent aan het begin van de haven is een beetje allergisch voor camera’s, dus ben een beetje voorzichtig met foto’s maken. De vis die wordt gevangen wordt op diverse (markt)plaatsen op het eiland en omgeving aangeboden.
Hoe kom je hier? Het makkelijkste is per taxi (het eiland is bereikbaar via een brug), je huurt dan een auto met chauffeur vanuit een van de grotere hotels. Geef direct aan dat je geen speciale wensen hebt qua auto, anders betaal je meteen meer, alle standaard taxi’s en auto’s in Saoedi-Arabië zijn al groot, de meeste zijn Amerikaanse SUV’s. Je kunt er ook met de bus komen (met Saudi Public Transport Co ([url="http://www.saptco.com.sa " target="_blank"]link[/url]).