Ash-Sharqiyah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Al Hofuf: 3 miljoen palmbomen in historische oase middenin spectaculaire woestijn

Ash-Sharqiyah,
Saudi-Arabië


Hofuf ligt in de Al-Ahsa oase middenin de woestijn in de meest Oostelijke provincie van Saoedi Arabië op ~160 km van de dichtstbijzijnde grote plaats (Dammam). Denk nou niet dat wegnummer 615 van Dammam naar Hofuf saai is, integendeel! De eerste paar kilometers zie je vooral uitbreidingswerkzaamheden aan het enorme oliepijpleidingennetwerk, maar al snel word je overdonderd door het fantastische woestijnlandschap dat er na iedere kilometer weer anders uitziet. Langs deze weg (neem eens een van de onverharde zijweggetjes) vind je ook bedoeïenendorpjes en veel dromedarissen.

Het eerste dat opvalt als je de oase inrijdt zijn de vele dadelpalmbomen, je vindt er in dit gebied 3 miljoen, de dadels uit deze oase behoren tot de beste van de wereld. Ik heb overigens geen enkele andere toerist gezien in dit gebied.

In het centrum van Hofuf vind je het Ibrahim Palace, gebouwd in 1555 tijdens de Ottomaanse overheersing. In dit enorme in zeer goede staat verkerende fort (ondanks de zachte modderstenen waaruit het bestaat) vind je o.a. de Al-Qubbah moskee uit 1571, de oude barakken, een lounge, een voormalig (Turks) stoombad en wapendepot. Als je zegt dat je ‘visitor’ bent uit het buitenland mag je zo naar binnen. De bewakers bij de poort vinden alles ok, als je maar even een praatje met ze maakt (in gebroken Engels en 2 woorden Arabisch). De grote binnenplaats wordt soms ook gebruikt om shows op te voeren. Vanaf de verdedigingsmuur heb je een super uitzicht!

Vlakbij dit fort vind je tevens moderne en traditionele souqs ((openlucht)markten), de mooiste zijn Souq Sweiq en Souq Qaisariah. Houdt er rekening mee dat deze van 13.00 tot 16.00 uur gesloten zijn.

Aangename verkoeling vind je bij de Qara Mountain, een spectaculaire rotspartij/canyon met grotten, aan de oostzijde van de oase. Als je een onbewaakt moment kunt vinden loop/klim dan omhoog en geniet van het uitzicht van de miljoenen palmbomen tot aan de horizon!

Hoe kom je hier? Het makkelijkste is per taxi, je huurt dan een auto met chauffeur vanuit een van de grotere hotels. Geef direct aan dat je geen speciale wensen hebt qua auto, alle standaard taxi’s en auto’s in Saoedi Arabië zijn al groot, anders betaal je extra.
Je kunt er ook met de bus komen (niet het hele jaar door); met Saudi Public Transport Co. ([url="http://www.saptco.com.sa " target="_blank"]link[/url]), en met de trein; met Saudi Railways ([url="http://www.saudirailways.org" target="_blank"]link[/url]).