Pakistan foto's & tips

'532428' door CBurgstad '532428' door CBurgstad

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Verboden in te halen

CBurgstad

Vanuit Chitral gaan we per jeep naar Bomburet, naar de Kalash. Het is een tocht van 3 uur heen en 3 uur terug door het schitterend en onherbergzaam landschap van Noord-West Pakistan. We moeten staan in de open laadbak van de jeep en worden volledig door elkaar geschud door het zeer slechte wegdek. Het is één van de gevaarlijkste routes ter wereld en de weg is op veel plaatsen puur uit de rotsen uitgehouwen. Iets als asfalt kent men (nog) niet of men heeft er geen geld voor. Je moet dus ook nog op je hoofd letten, dat je het niet stoot tegen een uitstekende rotspunt. Maar we worden daarentegen wel rijkelijk beloond met schitterende vergezichten op het prachtige landschap langs de rivier en korte stops in kleine gemeenschappen waar de bewoners met verbazing kijken naar een groepje toeristen in jeeps. Gelukkig komen we onderweg geen tegenliggers tegen........

'28710' door Peter Klomp '28710' door Peter Klomp

PakistanKasjmir

PakistanKasjmir

Meisje in groen

Peter Klomp

'One pen, one picture?' vroeg dit Pakistaanse meisje me wel 3 keer toen ik langs fietste. Een pen had ik niet, maar een foto wilde ik graag nemen; wel even de moeite nemen om 'm ook echt op te sturen vanuit de volgende grote stad.

'493091' door CBurgstad '493091' door CBurgstad

PakistanMoenjodaro

PakistanMoenjodaro

Charisma

CBurgstad

De archeologische opgravingen van Moenjodaro zijn zeer indrukwekkend. Het is de oudste en best bewaarde stedelijke ruïne op het Indiase subcontinent. De stad was gebouwd in de 3e eeuw v. Chr. aan de oever van de Indus en werd verlaten rond 1700 v Chr., waarschijnlijk door een wijziging in de loop van de rivier. Op het uitgebreide terrein van de opgravingen ontmoetten we een aantal Pakistaanse families. Deze man had door dat ik met een fotocamera in de weer was, liep in mijn richting, keek me vriendelijk maar doordringend aan, borstelde nog even vol trots zijn baard op en ging er helemaal voor staan. Ja, zo'n man wil je dan ook niet teleur stellen......

'484544' door CBurgstad '484544' door CBurgstad

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Khunjerab-pas

CBurgstad

Vanuit Hunza vertrokken we voor een tocht naar de Khunjerab-pas op de grens met China. We kleedden ons goed aan want het kon koud worden, was ons verteld. Nou, dat hebben we geweten!!! Verkleumd en rillend van de kou kwamen we na 4 uur aan op de pas, na een rit in een open jeep door een woest en verlaten landschap. De jeep had gladde banden, geen reserveband en de uitlaat zat naast de versnellingsbak, zodat de persoon die voorin zat tot rookvlees gerookt werd. Onderweg was er gevaar van vallend gesteente en op sommige plaatsen was de weg overspoeld door smeltwater. Maar alle kou viel van ons af zodra we aankwamen op de pas. Daar stonden we dan op 5100 m hoogte, slechts omringd door sneeuw en rotsen, zonder enig teken van leven. Geweldig!

'460456' door CBurgstad '460456' door CBurgstad

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Onherbergzaam

CBurgstad

Vanuit Chitral gaan we per jeep naar Bomburet, naar de Kalash. Het is een tocht van 3 uur heen en 3 uur terug door het schitterend en onherbergzaam landschap van Noord-West Pakistan. We moeten staan in de open laadbak van de jeep en worden volledig door elkaar geschud door het zeer slechte wegdek. Maar we worden daarentegen wel rijkelijk beloond met schitterende vergezichten.

'522292' door Fietser '522292' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Uitzicht op gletsjer

Fietser

We sliepen vlak bij in een "hotel" en waren vroeg en wilde naar de gletsjer lopen die we zagen. De Breeze gletsjer. Even een verkeerde inschatting gemaakt, was te ver weg om te lopen. Wel kunnen genieten van het uitzicht.

'524333' door ejbaaijens '524333' door ejbaaijens

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Uitzicht over de Hunz

ejbaaijens

In de prachtige Hunza vallei in het noorden van Pakistan ligt in het dorp Karimabad op hoogte een eeuwenoud fort. Het Baltit fort werd bewoond door Mir's (koningen) van deze vallei. In 1996 is het volledig gerenoveerd en in originele staat gebracht. Prachtig houtsnijwerk, mooie ramen met gekleurd glas en vanuit elke kamer een fantastisch uitzicht. In de vallei is de berg Rakaposhi van alle kanten zichtbaar. 7788 meter hoog. Een indrukwekkend landschap! (een analoge foto uit de oude doos, gescand)

'460200' door CBurgstad '460200' door CBurgstad

PakistanPeshawar

PakistanPeshawar

Vroom

CBurgstad

Vroeg in de ochtend vliegen we met een gammel vliegtuigje, zonder navigatie, tussen de steile berghellingen naar het noordelijk gelegen Chitral. Deze plaats is gelegen aan de voet van de Tirich Mir, de hoogste berg van de Hindu Kush. Direct na aankomst lopen we door de hectische bazaar waar vrijwel uitsluitend mannen te zien zijn. De bevolking bestaat uit Khow en Pathanen. De Kowh stammen af van Alexander de Grote en velen van hen hebben blauwe ogen en blond haar. De Pathanen stammen af van handelaren uit het zuiden van Pakistan en Afghanistan. Deze mannen zitten heel rustig en ingetogen voor zich uit te kijken onder een kleed met een vers uit de Koran.

'549601' door Fietser '549601' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Ontmoeting

Fietser

DE ontmoeting onderweg met de locals zijn de cadeautjes van een reis zeg ik altijd. Zo ook met deze herders die met hun schapen en geiten onderweg waren naar een schapen markt. Op de foto kun je ook de toestand van de weg zien waar we groten deels van de tocht over gereden hebben. Dit is de enige weg die naar Karimabad gaat welke de oude hoofdstad is van het Hunza koninkrijk welke in de jaren 50 van de vorige eeuw ophield te bestaan. Met de fiets is de weg beter te berijden dan met de auto. We kunnen de stenen en gaten nog enigzins ontwijken.

'522446' door Fietser '522446' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Vol is vol!!!

Fietser

In dit soort landen gelden geen veiligheids regels en zeker niet in het vervoer. Vol is vol en dan kunnen er nog een paar bij. Statistisch gezien moeten er soms mensen van een auto afvallen en zeker met dit soort wegen vol gaten en keien.

'533959' door CBurgstad '533959' door CBurgstad

PakistanPeshawar

PakistanPeshawar

Fotograaf...gefotogra

CBurgstad

Het is al wat jaren geleden, maar toen konden we nog ongestoord en ontspannen door de straatjes in de binnenstad van Peshawar lopen. Wat een heerlijke stad om door heen te slenteren, de kleine winkeltjes te bekijken en bij de bakker, de slager, de barbier enz. naar binnen te lopen. Ook bij de wapenhandelaar kon je gewoon naar binnenstappen en kreeg je prompt een wapen in handen geduwd en/of zijn baby van 6 maanden. Een sigaret en waterpijp werden uitgewisseld en met handen en voeten voerde je een gesprek ....... en je voelde je welkom en veilig. In het straatbeeld zag je ook de fotograaf. Hoe modern waren wij toen al in vergelijking met zijn apparatuur. En welke ontwikkeling heeft de fotografie sindsdien nog doorgemaakt........

'492477' door Fietser '492477' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Veerdienst

Fietser

Het Karakorum gebergte geld als een van de meest onherbergzaamste gebieden van de wereld. In 2010 heeft een enorme aardverschuiving het noorden van de rest van Pakistan afgesloten. De enige manier is met een boot over te varen over het nieuwe meer. Hier zitten we locals aan boord.

'488024' door CBurgstad '488024' door CBurgstad

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Karakoram Highway

CBurgstad

Via de Karakoram Highway rijden we naar Gilgit en volgen hiermee de oude zijderoute van Perzië naar China. Onderweg zien we hier en daar boeddhistische rotstekeningen. Naarmate de natuur ruiger en kaler wordt, zien we steeds minder dorpen, mensen en tegenliggers. Overal om ons heen zien we de wit besneeuwde toppen van o.a. de 7788 m hoge Rakaposhi en de 8400 m hoge Nanga Parbat. Het is groots en indrukwekkend!!!

'525703' door CBurgstad '525703' door CBurgstad

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Pakistaans Hoogland

CBurgstad

Vanuit Chitral gaan we per jeep naar Bomburet, naar de Kalash. Het is een tocht van 3 uur heen en 3 uur terug door het schitterend en onherbergzaam landschap van Noord-West Pakistan. We moeten de gehele rit staan in de open laadbak van de jeep en worden volledig door elkaar geschud door het zeer slechte wegdek. Er is geen asfalt, maar uitsluitend een ± 3 meter breed zandpad met kuilen en grote stenen. Soms is het pad uit de rots uitgehouwen en moet je bukken om niet je hoofd te stoten tegen de uitstekende rotspunten. Maar we worden daarentegen wel rijkelijk beloond met schitterende vergezichten. (Open de foto om links onder in beeld een auto te zien rijden)

'548272' door Fietser '548272' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Bekijks

Fietser

Reizen door Noord Pakistan en zeker op fiets staat gelijk aan veel bekijks. Je bent een ware attractie en zeker de vrouwen in de groep de zich overigens de gehele reis veilig hebben gevoeld. Wanneer je de foto opent zie je het imposante landschap, maar ook de bus die bij mij stopte en waar iedereen die een mobieltje had mij filmde of fotografeerde. Was een ware attractie dus.

'487862' door Fietser '487862' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

ìndus

Fietser

Hier is de indus nog maar een bescheiden rivier, alhoewel in 2010 zorgde de rivier voor een verwoestende overstroming. In de media was alleen aandacht voor het gebeuren stroom afwaarts in de delta van de indus. Ook hier was er grootte nood. In 2011 zagen we nog vele verwoeste en niet herstelde bruggen.

'508839' door Fietser '508839' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Een vallei

Fietser

Fietsen langs de indus en de Gilgit river kom je vaak door de meest mooie valleien. Het ene moment fiets je door cayon achtige kloven en vervolgens opent zich de kloof naar prachtige landschappen zoals deze.

'497015' door CBurgstad '497015' door CBurgstad

PakistanMoenjodaro

PakistanMoenjodaro

Markant

CBurgstad

De archeologische opgravingen van Moenjodaro zijn zeer indrukwekkend. Het is de oudste en best bewaarde stedelijke ruïne op het Indiase subcontinent. De stad was gebouwd in de 3e eeuw v. Chr. aan de oever van de Indus en werd verlaten rond 1700 v Chr., waarschijnlijk door een wijziging in de loop van de rivier. Op het uitgebreide terrein van de opgravingen ontmoetten we een aantal Pakistaanse families. Als toerist viel ik onmiddellijk op en kreeg al snel de aandacht van de mannen uit het gezelschap. Ze schikten hun kleding, borstelden nog even de baard en/of snor en gingen er eens goed voor staan met een serieuze uitdrukking op het gezicht. Van de opgravingen heb ik minder gezien, want ja, deze mannen wil je dan ook niet teleur stellen......

'509879' door Fietser '509879' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Passu Vallei

Fietser

Een van de mooiste plaatsen waar ik op mijn reizen ben geweest is Pakistan en m.n. het noorden. Fantastische mensen en een schitterend landschap. Alles klopt tot zelfs aan het weer toe. Hier fietsen we over de Karakorum Highway de Passu vallei in. Fabelachtig mooi. Krijg weer kippenvel.

'489369' door Fietser '489369' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Veerdienst

Fietser

Met dit soort boten wordt een veerdienst onderhouden over het stuwmeer wat is ontstaan naar een aardverschuiving. Het ontstane meer is 25 km lang en sluit het uiterste noorden van Pakistan af van de rest. Je kunt er alleen komen met dit soort boten.

'490229' door Fietser '490229' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Kabelende rivier!

Fietser

Het lijkt een kabbelende rivier, maar vergis je niet. Het is de bovenloop van de indus en in 2010 heeft deze rivier voor een verwoestende gezorgd in Pakistan en wat de meeste mensen niet weten dat hij hier in het noorden ook hevig heeft thuis gehouden. Een jaar later toen ik er was zag je dat de meest hangbruggen nog steeds kapot waren en ze hangen hoog boven de rivier.

'515292' door Fietser '515292' door Fietser

PakistanNoord Hoogland Pakistan

PakistanNoord Hoogland Pakistan

Koe en uitzicht

Fietser

We komen net van de Khunjarab pas op +/- 4800 m hoogte, de grens tussen Pakistan en China en rusten na _/- 1 1/2 al stuiterend afdalend even in dit dorpje om van het uitzicht te genieten, maar ook om onze polsen en de rest rust te gunnen.

'197651' door GlobeCruiser '197651' door GlobeCruiser

PakistanSindh

PakistanSindh

Vriendelijke gezichte

GlobeCruiser

Tijdens mijn reis door Pakistan, in de regio Sindh, ontmoette ik deze vriendelijke man. De man was gekleed in de lokale kleding en droeg een kufi.

'488797' door CBurgstad '488797' door CBurgstad

PakistanLahore

PakistanLahore

Pakistani

CBurgstad

In Sukkur hebben we een hotel dat de naam hotel eigenlijk niet mag dragen: een cementen vloer waarover de mieren een verkeerknooppunt aan wegen hebben aangelegd waarbij ze soms ook een route over het bed hebben aangelegd, lakens die maanden geen wasmachine hebben gezien, allerlei ander ongedierte aan de muur en aan het plafond en een badkamer.... nou, die zal ik niet verder beschrijven. Helaas is er geen alternatief, dus slapen we een paar uurtjes in onze kleding bovenop de dekens met de tassen op het bed. Zodra het om 5.30 uur licht wordt, staan we op en lopen naar het kruispunt vlakbij het hotel. Hier komt het dagelijks leven langzaam op gang en we zien van alles passeren: ossenwagens volgeladen met gras, een bus met 3x meer passagiers dan er stoelen zijn, een man met 50 knalroze suikerspinzakjes aan zijn fiets enz enz. Deze man bleef 2 uur lang bij ons staan en keek met enige verwondering naar wat wij daar zo vroeg aan het doen waren......