Noord Hoogland Pakistan reisblogs

Een geluk bij een ongeluk !

ejbaaijens was er (tot 03 jul 1998) Gepost op 14 jul 125 reacties

Een absoluut hoogtepunt van mijn verblijf in Pakistan waren de reizen over de Karakoram Highway. Spectaculair vanwege de bergen van meer dan 7000 meter hoog en de diepe afgronden waar je langsrijdt en waar beneden een kolkende rivier voorbij raast. Van Gilgit naar Islamabad is met een auto ongeveer 14 uur rijden. Je kijkt elke minuut je ogen uit.

Ik maak me bij het vertrek wat zorgen. Ik heb helaas diarree en ben bang om onderweg op de meest onhandige momenten naar de 'wc' te moeten. Na een uurtje is het zover. Ik houd het niet meer. Aan de ene kant de diepe afgrond zonder vangrail, aan de andere kant alleen maar keien en kale hoge bergen. De enige plek is achter een grote brok steen. Van de berg komen twee mannen met grote takkenbossen op hun rug naar beneden lopen. geen tijd om te wachten. Zitten .. leeg.
Gelukkig gaat het daarna beter.
Er heersen in Pakistan wat andere verkeersregels, nl:
* als je een onoverzichtelijke bocht ziet, ga dan inhalen
* druk minimaal twee maal per minuut op je claxon
Onze chauffeur kent deze regels heel goed en weet er gelukkig behendig mee om te gaan. Steeds knijp ik uit schrik mijn billen samen, hetgeen gezien mijn darmklachten goed van pas komt.

Aah, daar is een dorpje. daar is vast een plek om naar een 'normale' wc te gaan. Eén groenteshop..... , twee winkeltjes waar je automatische geweren (Kalasnikov/AK47) kan kopen...... Altijd handig! Ook een goede verhouding aan soorten winkeltjes ;-) Even eentje proberen.... De shopkeeper zegt dat de geweren alleen gebruikt worden om bij bijvoorbeeld bruiloften uit vreugde in de lucht te schieten. Oooh, vandaar!
Gelukkig is er ook een klein restaurantje. We eten snel wat dahl en djapatti en drinken een cola. Daarna nog even naar het toilet. Hmmm. Als je nog geen diarree hebt, dan krijg je het wel.

Ik vroeg de chauffeur of er nooit rotsblokken van de gigantisch hoge bergen op auto's vallen. Hij zei: bijna nooit. Er was wel een keer een toerist die met zijn samsonite koffer op de achterbank op deze weg reed. er viel een steen van de berg die dwars door het dak door de samsonitekoffer op de achterbank ging. Zoiets zou toch niet nog een keer gebeuren?

Na vele haarspeldbochten waren we op ongeveer anderhalf uur rijden van Islamabad. Er zijn hier twee rijbanen elke kant op en in het midden een 4 meter brede groenstrook met bomen en struiken. Het verkeer wordt steeds drukker. De rijstijl van veel chauffeurs steeds enger. Plots haalt een vrachtwagen ons in. Hij wordt opeens gedwongen weer terug naar onze rijbaan te gaan. Hij snijdt ons af. We raken met twee wielen van de weg. De achterkant van de auto lijkt wat opzij te slippen. Dan staan we opeens stil! Tegen een boom. Spanning in mijn keel. We stappen uit en ik sta letterlijk te trillen op mijn benen. Achterons ontstaat een lange rij met koplampen. De file groeit snel aan. Ik moest al een tijdje onhoudbaar naar de 'wc'. Dan maar gebruik maken van deze gelegenheid. Een geluk bij een ongeluk, wat een opluchting.
Er waren door de goede stuurmanskunsten van onze chauffeur gelukkig geen gewonden gevallen. We konden daarna met een kapotte bumper en een zijscherm dat in de bocht tegen de band schuurde toch nog rijden. We waren blij om ongeschonden na deze meer dan enerverende rit in ons hotel aan te komen.

ejbaaijens Positie 146 (7118 p.) Lid sinds 01-11-2011 Foto's en tips: 1576 Blogs: 6 Fans: 6

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Alleen te gebruiken bij bruiloften!
blogfoto nr. 2
Even wat eten in het restaurantje!
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

stoere tranen
2 6
Gepost op 17 januari
Pakistan Noord Hoogland Pakistan
Colaatje bij Pepe
2 6
Gepost op 14 december
Sao Tome en Principe Sao Tome
Angstig in Chitral
1 21
Gepost op 15 januari
Pakistan Noord Hoogland Pakistan

Reacties bij deze blog

Fietser

Door: Fietser • Geplaatst op

had je blog nog niet gezien, mooi aventuur en erg herkenbaar.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Wat een avontuur. Bij je foto van het restaurantje dacht ik in eerste instantie dat het een toilet was.

Gidi

Door: Gidi • Geplaatst op

In jouw geval voegde de diarree eigenlijk een extra dimensie toe aan een toch al hachelijke ervaring. Leuk geschreven en goed verbeeld in de foto's.

Rhodaxx

Door: Rhodaxx • Geplaatst op

Leuk en vlot geschreven deze blog. Wat een spannend avontuur dat gelukkig goed is afgelopen, Pakistan schijnt echt heel heftig te zijn qua verkeer.

EvanderHel

Door: EvanderHel • Geplaatst op

Hahaha, je hebt me al lekker laten lachen op deze vroege zondagochtend!
Die verkeersregels heb je in veel andere landen ook,dan ben je idd heel blij als je het zonder kleerscheuren overleeft. Het had in jouw geval zomaar anders kunnen aflopen. Was de diarree ook niet van schrik gelijk over? ;-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.