Zo ontdek je Oman off-road image
Lkoedam

Zo ontdek je Oman off-road

Hoewel de Omaanse overheid met lichtsnelheid door het hele land brede asfaltwegen aanlegt, blijft het een van de meest interessante off-road bestemmingen ter wereld. Laat je je niet tegenhouden door een ondiep riviertje dat moet worden overgestoken? Lees dan verder.

Rijden door een wadi (droge bedding van een bergriviertje) is één groot avontuur. Foto: Louise ten Have.
Rijden door een wadi (droge bedding van een bergriviertje) is één groot avontuur. Foto: Louise ten Have. (© Columbus Travel 2015)


Zandrijden in Wahibi SandsDe Omaanse woestijn Wahibi Sands (gps: 22° 24' noord 058° 47' oost) is bekend om zijn schitterende oranje zandduinen. Je kunt er zelfstandig een stukje in rijden, zolang je op de tracks blijft en je je banden een beetje laat leeglopen zodat het loopvlak lekker breed wordt. In dit eerste stuk woont ook een aantal gezinnen die je van harte uitnodigen voor zoete en sterke thee. Wil je verder gaan, dan kun je het beste een tour boeken of je laten oppikken door een gids van een van de desert camps. Hij zal voor je uit rijden.Logeren in een desert campSlapen onder de sterrenhemel in een (bedoeïenen)tent met niets dan woestijn om je heen – kampvuurtje erbij – spreekt tot de verbeelding. Oman is er de perfecte bestemming voor. Er zijn zeker drie kampen in Wahibi Sands, op zo’n twee uur rijden van de hoofdstad Muscat, die min of meer dezelfde accommodatie, activiteiten en ervaring bieden: stenen of palmbladeren hutten dicht bij elkaar met een centrale eetruimte. Alle liggen in een grote duinpan tegen de wind, waardoor je uitzicht overigens wordt beperkt tot je medereizigers. Prijzen variëren van € 75 tot € 140 halfpension, soms inclusief activiteiten als een kamelenrit en een bezoek aan bedoeïenen.Off-road door rivierbeddingenNog een absolute must: een off-roadtrip op grote hoogte. In het berggebied Jebel Akhdar rijd je over de droge bedding van bergriviertjes (wadi’s), tussen poelen en dadelpalmen door. Soms tientallen kilometers om op het eind bij de bron van de rivier verborgen dorpjes te ontdekken. Een ervaring om nooit te vergeten. Eén trip steekt er qua spektakel met kop en schouders bovenuit. Waar de meeste mensen de vermaarde Wadi Bani Awf vanuit de gemakkelijk begaanbare noordkant benaderen, rijd jij vanuit het zuiden over het berggebied vanaf de hoge kant de kloof binnen. Urenlang rijd je op paden die eigenlijk te smal zijn en met een wel héél erg diepe afgrond naast je. Soms in een superlage versnelling met vijf kilometer per uur omhoog, zo steil. Vul je dubbele benzinetank daar waar het kan en zorg dat je je terreinwagen binnenstebuiten kent. Start in Al Hamra, rijd richting Qiyut en sla bij gps-coördinaten 23° 05' 13" noord en 57° 18' 06" oost linksaf om je in het avontuur te storten.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)