Sur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Laat je zakken in een zinkgat

Sur,
Oman


Gelegen op ongeveer zeshonderd meter vanaf de zee, langs de kust van Oman, aan de kustweg tussen Muscat en Sur, vind je de Bimmah Sinkhole. Locals geloven dat dit zinkgat is veroorzaakt door de inslag van een meteoriet. Ze noemen de sinkhole dan ook wel ‘Hawaiyat Najm’, dat ‘vallende ster’ in het Arabisch betekent.
Dit zinkgat is echter ontstaan door kalksteenerosie en het instorten van een holte in de ondergrond. Het gat is ongeveer 50 bij 70 meter groot en 20-30 meter diep en staat door middel van een tunnel in verbinding met de zee. Hierdoor is de bovenste laag van het water helder, maar op ongeveer acht meter diepte is het water troebel en heeft het een zwavelachtige smaak. Daarom noemen de locals de poel ook ‘Bayt al-Afreet’, wat huis van de duivel betekent. Wat zich in de diepte bevindt is nog altijd een mysterie.
Je kunt op onderzoek gaan in de sinkhole, neem vooral je snorkel mee. Waaghalzen springen vanaf de rand de poel in, de meesten gaan via de lange trap naar beneden.

Het stel dat hier staat te kijken, gaat zeker niet zwemmen, zij komen om te wandelen in het omliggende Hawiyat Najm Park. Tegen de avond worden daar de barbecues aangestoken en is het heel gezellig onder de bomen. Een aanrader als je een uurtje over hebt.