Rub al-Khali woestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oneindige leegte in de Rub al Khali

Rub al-Khali woestijn,
Oman


In het zuiden van het Arabisch schiereiland vind je met een oppervlakte van 650.000 vierkante kilometer de Rub’Al Khali woestijn, ‘s werelds grootste aaneengesloten zandwoestijn, met duinen die voortdurend veranderen. De woestijn wordt gedeeld door vier landen: Oman, Saoedi-Arabië, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten.
Wij reizen erheen vanuit Salalah, we willen zien wat er achter de indrukwekkende zandduinen van wel 300 meter hoog ligt. Rub al Khali betekent leegte, en dat is het ook.
Er is werkelijk niets en niemand gaat heel ver de woestijn in, te heet, geen oriëntatie.

Kamperen kan wel aan het begin van de duinen. Als je georganiseerd gaat, te boeken in Salalah, moet je met minstens twee gidsen op pad , voor het geval je vast komt te zitten. Zelf rijden kan ook, de verharde weg houdt op op een kilometer van de duinen. Met een 4WD rijd je verder de duinen in.
De leegte is onbeschrijflijk mooi, de structuren in het zand veranderen voortdurend, de kleur ook. Tegen de avond is de woestijn rood, overdag blinkend geel. Hou wel het weer in de gaten, het kan plotseling gaan waaien.
De twee jongens op het duin in de verte hebben een mooie plek gekozen. Het duurt best lang om ze te bereiken. Let ook op de zandwaterval links, heel boeiend.