Rass al Jinz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In trance

Rass al Jinz,
Oman


September, oktober en november zijn perfecte maanden om in Rass Al Jinz met eigen ogen het nestelen van de groene zeeschildpad te zien. Niet alleen zie je hier grote volwassenen vrouwtjes zich het strand ophijsen om eieren te leggen (ze doen dit op het strand waar ze zelf ook geboren zijn), ook ben je getuige van tientallen kleine schildpadjes die moederziel alleen uit hun ei komen gekropen en de helse tocht richting de zee wagen. Door de volop aanwezige vogels, krabben en vossen overleven weinigen dit en slechts één op 100 bereikt uiteindelijk de volwassenheid.

Het nestelproces is fascinerend om te zien. Het vrouwtje graaft met haar achterpoten een nest en legt daar ca. 100 kogelronde eieren in. Tijdens het afzetten van de eieren verkeert ze in trance, waardoor je dit proces van zeer dichtbij kun zien. Daarna schuift ze naar voren en begraaft ze de eieren met haar voor- en achterpoten.

Dit hele proces neemt ca. 2 uur in beslag en is voor de schildpadden een zeer inspannende gebeurtenis. Met haar laatste krachten slepen ze zich uiteindelijk weer terug naar zee. Dit exemplaar deed dit bij de eerste zonnestralen in de vroege morgen. Op haar rug zie je nog zandresten van het dichtgooien van het nest.