Oost Hajar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oost Hajar image

Wadi Bani Awf, tip 28 uit Hotlist 2009

Oost Hajar
Oman
Chateau

Wadi Bani Awf, tip 28 uit Hotlist 2009

Al heel lang droomden we van een reis naar Oman, speciaal om de wadi’s te zien en vooral te rijden. Totdat de Collectors Edition van Columbus op de deurmat viel. Hierin stond een hotlist van 50 to-do-tips. Tip 28, genaamd: De Grand Canyon van Oman, sprak ons meteen aan. Nadat we op het vliegveld onze auto, een Toyota Landcruiser Prado TX in ontvangst hadden genomen kregen we een instructie over het gebruik van de auto. We dachten alles te begrijpen en kregen een gevoel van: deze auto kan alles aan. Dat was eigenlijk ook zo, maar daar kwamen we pas later op de dag achter.
Na 200 kilometer slaan we Wadi ban Sahtan in. Langzaamaan wordt het landschap steeds mooier en de weg steeds steiler……. totdat we stilvallen. Achteruit rijden was geen optie, handrem flink aangetrokken en uitgestapt. Het was echter zo steil dat ik bijna omviel. Gelukkig sloeg de paniek niet toe en kwam er een tegemoetkomende Engelsman aan die ons al zag staan. Die vertelde ons om eerst de auto in stand N te zetten en dan pas de 4WD in te schakelen. Zo gezegd, zo gedaan en het leek wel of de auto vanzelf naar boven reed. We rijden terug de wadi weer uit op zoek naar Wadi Bani Awf. Het wordt al donker en we zetten de tent op een open stuk op dat vol ligt met stenen. Rond 19.30u gaan we de tent in en dromen van een eerste enerverende dag Oman.
De volgende dag wordt de dag van de Columbustip : de Wadi Bani Awf. Eerst parkeren we de auto en daarna maken we een wandeling door de Snake Canyon. Loodrechte wanden, prachtige rotsformaties. Het klim- en klauterwerk houdt wat tegen en we besluiten om te keren. Van mensen die terugkomen horen we dat het verderop, dieper de canyon in, nog veel mooier was. Zou dan toch onze leeftijd………??
De Wadi Bani Awf wordt in het Off road book van Oman omschreven als “easy with beautiful views”. Dat easy pakte heel anders uit en die beautiful views waren er inderdaad volop. Over een erg stoffige, steile weg passeren we het prachtig gelegen terrassendorpje Bilad Sayt en beginnen aan het ruige werk. Ondenkbaar steil, smal, vol met stenen en bochten. Ons gevoel van gisteren werd nu waarheid. Deze auto kan alles aan!!! Nu pas passeren we een bord waarop geadviseerd wordt om de 4WD in te schakelen. En het ging eigenlijk al niet zonder. Tegenliggers zijn er bijna niet en als ze er zijn dan is het de kunst om die al ver van te voren te ontdekken, want de uitwijkplaatsen zijn hier erg dun gezaaid. Achteruit moeten rijden op deze wegen is ons gelukkig bespaard gebleven. Columbus spreekt in tip 28 over momenten in de afdaling waarop je de voet amper van het rempedaal durft te halen. Nou, dat hebben we ge(z)weten! En wat hebben we genoten van de geweldige uitzichten die het Hajar-gebergte te bieden heeft.
Columbus, het rijden van de Wadi Bani Awf was een spectaculaire ervaring die we absoluut niet hadden willen missen. Bedankt voor deze tip.

Foto's

9a8c0.jpg
9a8c0.jpg
Chateau